John Chr. Jørgensen: Selvbibliografi

1. Kortfattet faglig selvbiografi

2. Selvstændige publikationer – med biografiske noter (i fremdrift)

3. Redigerede værker

4. Artikler i tidsskrifter og samleværker

5. Efterord

 

Først lagt op 27-04-2019; senest opdateret 27-04-2019 21:30

 

Forfatterroller

 

Kulturopbruddets år, 1982, har som bærende tema forfatterrollen i Norden. En orlov fra universitetet gav mig mulighed for at rejse rundt i de nordiske lande og føre samtaler med udvalgte forfattere om forfatterrollen i dag (dvs. 1980). Blandt forfatterne var Märta Tikkanen (Finland), Cecilie Løveid, Stig Holmås, Espen Haavardsholm(Norge), Ólafur Haukur Símonarson (Island) og Christian Kampmann, Kirsten Thorup og Jette Drewsen (Danmark). Samtalerne blev trykt som kronikker i Politiken. Kronikkernes titler giver et indtryk af tidens afdramatiserede forfatterrolle: ”Forfatteren ud af hinden”, ”Det er ikke finere at være forfatter”, ”Man kan godt skrive digte mellem 9 og 17”.

 

Ved siden af refleksioner over forfatterrollen indeholder bogen optryk af artikler om arbejderforfattere, litteraturen som opdragelsesmiddel og kulturpolitik. Jeg skrev årlige nytårskronikker om kulturministrenes (manglende) indsats. Og noget betød de, for det skete, at ministrene uopfordret sendte deres chauffører ud til mig med materiale.

 

Kulturopbruddets år blev min sidste bog på Ole Skouboes  forlag Ørenlyd i Varde. ”Tak for din tillid til min formåen som forlægger”, skrev han i det eksemplar af bogen, han sendte mig. Han nåede lige at få opbygget en vis professionalisme, da en kræftsygdom rev ham bort som 66-årig i 1985. Forlaget var con amore-virksomhed. Hvad der skaffede ham brød på bordet, var først bladtegningerne og senest en stilling som lektor på Teknisk Skole i Esbjerg.

 

Se bogen på den bibliografiske liste

 

©John Chr. Jørgensen