John Chr. Jørgensen: Selvbibliografi

1. Kortfattet faglig selvbiografi

2. Selvstændige publikationer – med biografiske noter (i fremdrift)

3. Redigerede værker

4. Artikler i tidsskrifter og samleværker

5. Efterord

 

Først lagt op 07-05-2019; senest opdateret 08-05-2019 10:04

 

Den hemmelige datter

 

Biografien uden punktum. Efterspil til C.E. – Kritikeren C.E. Jensen. Liv og værk, 1998, begynder med, at telefonen ringer hjemme hos Preben Hansen, og en kvik, klar kvindestemme siger: - De taler med Anne-Marie Søeborg. Jeg er datter af C.E. Jensen.

 

Preben Hansen var rystet. Gennem sit utrættelige sporhundearbejde havde han fastslået, at C.E. Jensen havde en søn og to døtre, men de var døde i hhv. 1957, 1969 og 1984. Hvordan kunne han så blive ringet op af hans datter?

 

Svaret er enkelt: C.E. Jensen havde en elskerinde, en tolv år yngre skuespillerinde, som han i 1917 fik en datter med. Det var denne datter, der i foråret 1998 ringede til Preben Hansen. Udgivelsen af biografien om C.E. Jensen havde kaldt hende frem.

 

Jeg havde oplevet noget lignende, da jeg publicerede biografien om Leif  Panduro. Dengang dukkede et helt bind ukendte Panduro-noveller op. Biografien slutter aldrig med et punktum. Højst et semikolon.

 

Da Preben Hansen og jeg havde fået det sidste lille semikolon med, gik vi til vores fortræffelige forlægger Niels Kølle og overtalte ham til at udgive småtrykket Biografien uden punktum.

 

Småskriftet, bibliografien og biografien havde haft Preben Hansen som drivkraft, så vi aftalte, at han skulle have hele forfatterhonoraret for 1. oplag af biografien, mens jeg først kom ind i billedet ved ved et eventuelt 2. oplag.

 

Biografiens 1200 eksemplarer blev aldrig udsolgt, så jeg fik ikke en krone for mit arbejde. Det var lønnen værd i sig selv at arbejde sammen med den charmerende diplomat. Når det gjaldt grundighed og skarphed, kunne han måle sig med enhver akademiker. Kun i én henseende afslørede han sig som en amatør: Han ville have alt med. Han kunne ikke holde op. Han mistede sansen for proportioner. Hans motto syntes at være ”Intet er det mindst væsentlige.”

 

Da han senere skrev erindringer, morsomme og rørende sådanne, måtte vi, hans rådgivere, overtale ham til at fjerne et kapitel om fodsvamp.

 

 

Se bogen på den bibliografiske liste

 

©John Chr. Jørgensen