Kjøller: Sprogbeskrivelse

Situation nr. 20

[revideret d. 26/11 02; teksten er konstrueret af mig -- ud fra forskelligt realistisk materiale; tekstens afsender er en fiktiv person]


Lægemiddelstyrelsen har udsendt vedlagte brev til landets læger med orientering om en ny receptbekendtgørelse.

  1. Brug teksten som kilde til at tegne et informationsnetværk, jf. papir 2, opg. 3 ff.
  2. Udfyld papir 4, opg. 1 med to kompositionsmuligheder som kan danne grundlag for tekst c) eller tekst d) nedenfor. Begrund dem kort, jf. papir 4, opg. 2.
  3. Vælg den ene og skriv en kort tekst på 1/2 - 1/1 A4-side som de praktiserende læger kan udlevere til patienterne om ordningen.
  4. Vælg den anden og skriv et Ritzau-telegram om den nyindførte ordning (nyhedstelegram).

LÆGEMIDDELSTYRELSEN [brevhoved]

Til lægen:

Idet vi hermed fremsender den ny receptbekendtgørelse (vedlagt) skal vi samtidig fremhæve følgende:

Det vil sige, at ønsker receptudstederen, at udskrive et original produkt, der ikke skal substitueres på apoteket, skal han både påføre "EJ S" og "Direkte importeret" på recepten.

Receptbekendtgørelsen uddybes i det følgende:

Den omvendte G-ordning:

Dette er en udleveringsregel. Med mindre lægen har påført "Ej G" eller "Ej S" på recepten, skal apoteket undersøge om der findes et billigere synonymt lægemiddel. Apoteket må ikke foretage generisk substitution, hvis prisforskellen er mindre end bagatelgrænsen. Patienten kan altid forlange at få valget mellem mulighederne, med mindre lægen har frabedt sig substitution.

Original substitution (direkte forhandlede og parallelimporterede lægemidler med forskellige navne):

Dette er en udleveringsregel. Med mindre lægen har påført "Ej 0" eller "Ej S" på recepten skal apoteket undersøge om der findes et billigere direkte forhandlet eller parallelimporteret lægemiddel, der er terapeutisk identisk (direkte forhandlede og parallelimporterede lægemidler med forskellige navne) med det ordinerede, men som markedsføres under et andet navn. Apoteket må ikke foretage substitution, hvis prisforskellen er mindre end bagatelgrænsen.

Det er de samme regler der gælder, som for generisk substitution. Lægens fravalg af original substitution har ingen betydning for apotekets overvejelser om information til patienten omkring et parallelimporteret alternativ (med samme navn).

Parallelimport (lægemidler med samme navn):

Ordinationen indeholder alle lægemidler med det pågældende navn og apoteket kan lovligt ekspedere recepten med hvilket som helst af disse, med mindre lægen på recepten har frabedt sig dette. Dette er ikke en udleveringsregel, men en informationsregel, hvor apoteket skal give patienten mulighed for at vælge mellem produkterne (hvis prisforskellen er mere end bagatelagtig). Den vanlige bagatelgrænse gælder og apoteket kan undlade at informere patienten, hvis de enten udleverer det billigste produkt eller et produkt, der falder indenfor bagatelgrænsen.

Vi henleder opmærksomheden på, at følgende tilkendegivelser på recepten opfattes som entydige (ifølge Lægemiddelstyrelsens vejledning om bagatelgrænser og udlevering af lægemidler):

"EJ G": Apoteket må ikke substituere med et synonymt lægemiddel.

"EJ O": Apoteket må ikke substituere med et terapeutisk identisk lægemiddel (direkte forhandlet eller parallelimporteret).

"EJ S": Apoteket må hverken substituere med et synonymt lægemiddel eller med et terapeutisk identisk (direkte forhandlet eller parallelimporteret) lægemiddel.

Direkte importeret: Receptudsteder ønsker det direkte forhandlede lægemiddel udleveret.

Parallelimporteret: Receptudsteder ønsker det parallelimporterede lægemiddel udleveret.

Importørens firnanavn eller -mærke: Receptudsteder ønsker det lægemiddel udleveret, som det anførte firma importerer.

Praktiske oplysninger:

Ligesom i den nugældende ordning vil der være en bagatelgrænse på 5 kr./ 15 % / 20 kr. afhængig af det ordinerede lægemiddels pris.

Med venlig hilsen

Dorte Dragh

Kontorchef