Forside KlausKjoeller.dk >< Forside KJOELLER.dk >>> Kommentarer og moraler, menu

 

151217klauskjoellerDKforside.bmp

Først lagt op 15-04-2017, senest opdateret 15-04-2017 21:00:50

Link: Mine mest populære, mest sælgende bøger på SAXO.com (dagligt opdateret hitliste)

Se hitlisten over de mest indbringende titler fra forlaget KJOELLER.dk

 

 

 

 

Klodsmajor for den fjerde statsmagt

Alle kommentatorer, journalister, embedsmænd og ministerkolleger ved, at Esben Lunde Larsens lækkede udtalelser om aktindsigt bare udtrykker den almindelige holdning i offentlige bureaukratier. Det er en banalitet, men naturligvis en umoralsk banalitet, som aldrig bør udtales.

 

 

 

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen fik en stor næse, fordi det slap ud i Berlingske, at der var nogle dokumenter om mulige indgreb over for de såkaldte kvotekonger, som han ikke havde fortalt det relevante folketingsudvalg om.

Men knapt nok var næsen uddelt, før Politiken kunne bringe lydoptagelser, hvor Lunde Larsen bl.a. siger: ”Jeg mener, at det er en sygdom i vores samfund, at der bliver søgt om aktindsigt i alt mellem himmel og jord.” Og: ”Bare man kan finde et lille hjørne, man kan puste op med en ikke-faktuel viden eller på baggrund af en aktindsigt med et eller andet dokument, så har man et kæmpe opmærksomhedspunkt i pressen.”

Begge sager blev i dagevis behandlet i medierne. Det kan ikke undre. Det er mediernes opgave at træde i funktion, når en minister er på kant med regler og god moral.

I den første sag sagde Lunde Larsen undskyld efter nogle dages tilløb med beklagelser. I den anden sag tog han delvis afstand fra sine udtalelser med forklaringen ”jeg forløb mig.”

Sagerne har alvorligt skadet de dyder, der tilsammen danner en politikers image.

Læs kort om dyderne.

Bag al elendigheden er der meget at glædes over i forløbet. Demokratiet har demonstreret sin gode evne til at holde magtens folk, her en minister, fast på god moral og på, at regler skal overholdes. Samtidig kan man bekymres over, at en minister skal dumme sig så meget, som Esben Lunde Larsen har gjort i disse to sager, før pressen får mulighed for klart at vise sig som den såkaldt fjerde statsmagt. Han er en magthaver, som er klodset i en grad, som sjældent forekommer i de kredse.

Fejl nr. 1: Han har ikke som leder skabt sammenhold omkring sig. Nogle af embedsmændene omkring ham er så utilfredse over hans ledelse, at de lækker sager til pressen, som de ved, vil skabe mediestorme.

Og det er ikke hans eneste forsømmelse.

Fejl nr. 2: Han har heller ikke skabt et tæt forhold til de folk i pressen, som har hans ministeriums stofområder. Et forhold så tæt, at det første de vil gøre, når de fodres med møgsager af hans ansatte, er at ringe til ham og spørge, hvad der er op og ned i sagen. Det havde formentlig ikke afværget mediestormen i disse tilfælde, men det kunne nok have hjulpet ham til at ride stormene af på en mere smart måde. F.eks. alene ved, at han hurtigere indså alvoren i dem.

Klodsmajorer i dansk politik er værdifulde læringseksempler. De giver pressen ideelle muligheder for at vise sig som den fjerde statsmagt.

Men klodsmajorer er også farlige. For bag dem skjuler sig alle dem, der kyndigt, effektivt og diskret bruger magtens teknikker på enhver tænkelig måde, uden at pressen opdager det. Og her bør vi aldrig glemme, at Esben Lunde Larsen, klodsmajoren, er undtagelsen. Og alle de andre, som vi ikke hører om, reglen.

Alle kommentatorer, journalister, embedsmænd og ministerkolleger ved, at Esben Lunde Larsens lækkede udtalelser om aktindsigt bare udtrykker den almindelige holdning i offentlige bureaukratier. Det er jo derfor, man som regel bruger enhver undskyldning for at forhindre, forsinke og begrænse ønsker fra pressen om aktindsigt. Kunsten er at finde en undskyldning, som lever op til enhver regel i offentlighedsloven og til god moral.

Det, Esben Lunde Larsen sagde, er en banalitet, men naturligvis en umoralsk banalitet. Og derfor utilgiveligt letsindigt af ham som leder at udtale den på et internt møde i en styrelse – medmindre han var dødsikker på, at hele hans embedsværk elsker ham så meget, at de bare vil nikke anerkendende over hans mod til at sige sandheden.

 

Læs Groft sagt’en Heldigt asen.

 

 

 

Men klodsmajorer er også farlige. For bag dem skjuler sig alle dem, der kyndigt, effektivt og diskret bruger magtens teknikker på enhver tænkelig måde, uden at pressen opdager det.

 

 

Klaus Kjøller, © klaus@kjoeller.dk

Øverst i dokumentet

 

 

Link: Mine mest populære, mest sælgende bøger på SAXO.com (dagligt opdateret hitliste)

Se hitlisten over de mest indbringende titler fra forlaget KJOELLER.dk

Hvis du vil af med noget efter at have læst kommentaren, så skriv på www.facebook.com/klauskjoeller

151217klauskjoellerDKforside.bmp