Kommen­tarer og moraler.

Først lagt op 18-04-2018

Senest opdateret 18-04-2018 13:48

 

Bladhus hjælper jyder mod ulvefobi

JP/Politikens Hus fokuserer i Jyllands-Posten på frygten for ulve, men lader tilsyneladende Politiken give kuren.

Af redaktionen

Det har ofte været diskuteret, om det er hensigtsmæssigt, at to af landets store, landsdækkende, private medier, Politiken og Jyllands-Posten, tilhører samme bladhus. Men nu viser en aktuel sag, at de to blades særlige styrker spiller stærkt sammen på en overbevisende måde.

Jyllands-Posten giver i dag helt almindelige jyder lejlighed til at lufte deres bekymring over ulvene i nærområderne. Men allerede i går havde bladhusets anden store avis, Politiken, tilsyneladende mere end antydet en kur mod frygten.

Først Jyllands-Posten med overskriften:

De siger, at ulve er sky, men det er ikke det, man oplever i Ørnhøj

Anne Mette Plougmann fortæller til Jyllands-Posten, at hun i mange år har haft en fast gåtur på syv km uden for sin bopæl i landsbyen Ørnhøj i Vestjylland:

”For få år siden havde ingen drømt om, at vi ville få ulve, der løb rundt på gårdspladser og tæt på en by som Ørnhøj. Det er virkeligheden nu, og det skal vi gøre noget ved. Måske du synes, jeg er pylret, men jeg tør faktisk ikke gå den tur længere. Hvad sker der, hvis jeg møder ulven? Kan du sige mig det?« spørger hun og hilser på Helga Andersen, der parkerer sin cykel.

»Vi hører hele tiden om, at ulvene er set her tæt på byen. Jeg går f.eks. ikke længere på stien fra kirken alene. Jeg tager ingen chancer,« siger Helga Andersen.

I Jyllands-Postens leder fortælles om en naturvejleder, som har beroliget alle ængstelige forældre med dette råd: Hvis du møder en ulv i skoven med dine børn, skal du bare stå stille og sørge for, at børnene ikke bliver bange og begynder at råbe.

Men det er så her, at Politiken allerede i går trådte til med supplerende vejledning, takket være sin særlige tætte kontakt til forskning og kultur i hovedstadsområdet. Bladet oplyser om aktuelle forskningsresultater angående folks mørkesyn i artiklen

Din hjerne ser bedst i mørke kl. 8 om morgenen

Forskningsresultaterne illustreres med fire store billeder af, hvor tydeligt man på forskellige tidspunkter i løbet af dagen ser en ulv, der står og ser på en, når man går tur i skoven.

Det oplyses, at man ikke ser lige godt på alle tider af døgnet. Det varierer alt efter, hvilket tidspunkt på dagen det er. Mørkesynet er bedst klokken 8 og 20 og dårligst midt på dagen. Og det bekræftes klart af ulvebillederne. Desuden oplyses det, at forskerne endnu ikke ved, hvordan mørkesynet er om natten, for da sov forsøgspersonerne.

Enhver læser kan heraf let slutte sig til, at folk, der lider af ulvefobi, så vidt muligt bør undgå at færdes i skovområder med ulve kl. 8 og kl. 20, fordi man på disse tidspunkter tydeligt vil kunne se enhver iagttagende ulv på afstand og blive bange. Og da den værste provokation mod ulve er, at man viser, man er bange, så er det sikreste, at man slet ikke får øje på dem.

Derimod vil man midt på dagen – takket være mørkesynets variation -- kun opdage ulve, som kommer helt tæt på. Hvilket de sky dyr – ifølge ulveforskere – aldrig gør, hvis bare man undlader at blive bange og skrige.

Medieekspert er skeptisk

En velkendt skeptiker, professor i medievidenskab, ph.d. Torsten Tasdom, er dog ikke overbevist om virkningen af de to blades samarbejde i ulvesagen.

”Det er tydeligt, at de her forsøger at bevise, at der faktisk findes en synergi mellem de to vidt forskellige medier. Nu må vi så se, om det også lykkes bladhuset at få forskningsresultaterne formidlet til landsbyen Ørnhøj i Vestjylland,” siger han til Kjoeller NEWS.

 

Læs også:

Kort og gult: Ulven er kommet

Kølletæppebank: Ulven kommer ikke!

 

 

 

Klaus Kjøller, © klaus@kjoeller.dk

 

 

Hvis du vil af med noget efter at have læst kommentaren, så skriv på www.facebook.com/klauskjoeller

151217klauskjoellerDKforside.bmp