5

 

 

 

Først lagt op 18-12-2022. Senest opdateret 27-12-2022

 

 

 

 

 

 

 

 

Siccesrug passiviserer politiet og samler Lingo Citys befolkning med sproglige midler (sang) og præsentation af sin chef, Sprecchmeister

 

5

Så ankom der udrykningskøretøjer fra politiet. Med besvær snoede køretøjerne sig frem gennem folkemasserne på pladsen.

Siccesrug trådte ud af hovedindgangen og talte til de ankommende politifolk og de mange TV-reportere med udstyr.

— Stop denne aktion mod dokumentomsorgerne og Les Createurs du Langue’erne på Lingos rådhus og i hele Lingo City, sagde Siccesrug. — Slut med alle naive sproglige forenklinger. Verden er bedst egnet til nuanceret, forbeholdent, bundløst sprog som gør det muligt at bevare tro og håb og vise omsorg, selv i de sværeste situationer, hvor grove forenklinger truer. Nu stopper den håbløse og idiotiske kamp mod indviklet sprog, en kamp som vi er dømt til at tabe. Død over illusionen “det klare sprogs epoke som vi alle længes efter.” Bvadr. Lad os sammen synge afskedssangen til ødelæggende simpelt sprog.

Ud over pladsen lød fra højttalere en skarp og drillende stemme på en melodi inspireret af “Den glade vandrer”:

 

Det rene vrøvl, det er min ven

Og paradoks min bror

Sort tale, åh, jeg elsker den

Uforståelighed min mor.

Dat og Dit, Dit og Dat, Dit og Dat

Dit og da da da da da da

Dit og Dat, Dat og Dit

Uforståelighed min mor.[1]

 

Under sangen viste en stor skærm foran på bygningen et syngende, stærkt klovnesminket ansigt med halvlangt kunstneristisk krølhår.

Ved hvert ‘Dit’ og ‘Dat’ blev kanonen på tanken på larvefødder skudt af ud over Lingo River som gennemstrømmede byen.

Flere spurgte, hvem det var der sang.

— Det er Sprecchmeister, der synger, råbte Ramon Siccesrug og pegede på skærmen som nu viste en reklame for Volapyk – et middel på tube som kan bruges mod alt.

Sprecchmeister med klovneansigtet som også prydede dragterne på de indtrængende tropper, anbefalede reklamens budskab med sine kraftigste grimasser. Producenten hed også Sprecchmeister. Det stod sort på hvidt på skærmen med store bogstaver.

På skærmen så de Sprecchmeister trykke med besvær på en kolossal, kulørt tube, hvilket efter en kraftig indsats gav en lyd som en enorm prut afbrudt af en eksplosion. Hvorefter skærmen blev sort.

— Sprecchmeister har hermed meldt sin ankomst, forklarede Siccesrug. — Alle er velkomne i morgen på rådhustorvet. Dette er ikke kun en sag for dette departement. Den gælder hele Lingo City. En revolution er startet.

Under sangen var Horatio Wittson og Borning Writer blevet ført bort under politibeskyttelse. De var begge arresteret for at “opildne til optøjer på offentlig ejendom med overfrisk, respektløs tale.”

— Vi er undervisere, bedyrede de i kor. — Tilkaldt personligt af borgmesteren for at redde byen for at gå under i uforståeligt sprogkaos.

— I er anklaget for at have ødelagt en mur, sagde politichef Halfdan Jansen og pegede på ruinerne af den sammenstyrtede mur. — Resten foregår i retten på basis af Lingo Citys love og bestemmelser som alle skal kende.

— Hjælp, udbrød Horatio Wittson. —Det er et kup.

 

Næste kapitel 6

 

 

 

 

 

Klaus Kjøller, © klaus@kjoeller.dk

 

 

 

 

 

 [1] Vers 2 i hymnen Huskevisen på Sprogets Vej til Sindets Fred – nu med Dit og Dat. Se hele visen her: https://www.kjoeller.dk/boeger/1008SprogetsVej2GreteAndersen#_Toc270764501

Og lyt til den her: https://www.youtube.com/watch?v=QBho4kWNma8