8

 

 

 

Først lagt op 08-01-2023. Senest opdateret 22-01-2023

 

 

 

 

 

 

 

 

Sprecchmeisters sejr fordøjes af DATman, Carl van Balledblid, i hans underjordiske base med hans butler, James Reader. Til akkompagnement af kropsinterviews i TV.

 

8

— Folkeforførere truer over alt. Det er blevet værre, konstaterede godsarving Carl van Balledblid i sin bunker i klippen under DATH SLOTH med havudsigt lidt uden for Lingo City. På en af skærmene i et kæmpemæssigt panel af overvågningsskærme foran sig, så han transmissionen fra Sprecchmeisters sejrsfest.

— Indbyggerne i Lingo City er ved at træffe et katastrofalt valg på grund af denne folkeforfører Sprecchmeister og hans væbner, Sir, sagde Baron van Balledblids butler, James Reader, med dæmpet røst.

Han serverede eftermiddagsdrinken på en rund guldbakke med en lille skål chips.

Balledblid nikkede.

Butler Reader fortsatte:

— Byen bliver gældsat til Sprecchmeister. Så vil han gøre alle til sine slaver. Han vil virkeliggøre sine vanvittige drømme om Super City med sig selv som Big Papa i Commedia dell’arte. “Latter til sidste skrig”, er hans seneste politiske udmelding. Han samler begejstrede folkemængder.

— Dennis Nielsen er dog stadig byens borgmester, fastslog Balledblid. — En retskaffen mand. Forsigtig, gift med en kvinde uden dårlige rygter og bagtalelser. Valgt demokratisk efter forholdsmetoden med flere decimaler.

— Ifølge Sprecchmeister er borgmester Dennis Nielsen en udlevet antikvitet, oplyste James Reader.

— Mmh. Ifølge Fro Frater Kølleblank, som har skrevet flere hundrede bøger om politik, er Nielsen umulig at placere i en moderne politisk komedie, bekræftede van Balledblid nikkende. — Han er, ifølge Kølleblank, den koncentrerede kedsomhed. Et omvandrende dementi af Kølleblanks teori om politik som TV-realityshow. En tonløs terrorist på evig lur i en søvndysse. Men derfor kan han jo godt være respekteret af de rette.

— Men Kølleblank er desværre også selv meget henglemt, Sir, efter flere eksperters vurdering, sagde Reader. — Yderst få kender ham tilsyneladende. En undersøgelse blandt boglæsere som mener de genkendte navnet, viser, at de fleste anser ham for død.

— Ja, Kølleblanks tanker er så revolutionerende at alle i mediebranchen er enige om at ignorere og fortie ham, mumlede Balledblid. — Og derfor hellere end gerne lyver ham død. Kun superklovnen Sprecchmeister henviser udtrykkeligt til Fro Frater Kølleblank som sin autoritet angående politisk komedie. Han har derfor været dødsdømt længe.

TV viste en scene hvor Sprecchmeister overrakte til den tidligere departementschef, som nu var generalomsorger, det guldtrykte Alt Godt fra Dennis-roundtourdokument, som blev placeret på en hylde på generalomsorgerens kontor, bag hans stol, så alle hans gæster kunne se det. Samtidig bankede man forsiden op som guldtryk i plakatstørrelse på væggen. Det viste et forgyldt portræt af en smilende Sprecchmeister.

I et interview forklarede generalomsorgeren:

— Det er en stor lettelse at næsten alle borgere nu ikke mere synes det er svært at forstå sproget i administrationen.

— En befrielse, indskød Sprecchmeister. — Holdningen til det sproglige skal være den rette. Så kommer resten af sig selv.

— Jeg er virkelig overrasket over al den spontane sang vi nu har fået i generalomsorgscentret, indskød chefomsorger Beatrice Ronkeslyt. — Det har spredt glæde. Det hele giver pludselig mening når alle synger med. Jeg var ellers skeptisk i begyndelsen.

— Og det styrker vel sammenholdet, sagde journalisten.

— Netop, bekræftede Sprecchmeister.

— Og vi arbejder nu langt mere frit med teksterne, sluttede Ronkeslyt nikkende. — Der er sket et mirakel.

— Ingen borgere læser dem, så det er kun godt at personalet nu virkelig nyder at lave dem helt som de bør være, fastslog Sprecchmeister.

Man viste derefter klip af jublende folkemasser på gaden foran bygningen hvor et omfattende stillads beklædt med blafrende pressenninger stadig erstattede den sammenstyrtede mur.

— Det må ikke ske, sagde Carl Balledblid og slukkede for TV, hvor en mandlig speaker var ved at kropsinterviewe en kvindelig ekspert i moderne folkehelte.

— Åh, Sir, det var et kropsinterview, udbrød butler James Reader og hævede den ene hånd i en agtpågivenhedsgestus. — Alle taler så meget i øjeblikket om kropsinterviews.

— Kropsinterview?

— Ja, dvs. et interview med en masse kropsberøringer under interviewet. Tidligere var interview mere noget rent sprogligt. Alle de seneste tal viser at seerne elsker kropsinterviews. Især når interviewet handler om noget de hverken interesserer sig for eller forstår. Og det gør interviews mere og mere, viser alle undersøgelser. Især interviews om politik.

Den ny interviewform, kropsinterview, havde i virkeligheden også fanget Carl van Balledblids interesse lige i det øjeblik han slukkede for skærmen, og han bad derfor James igen tænde for TV’et, hvor studieværten nu lagde hånden kammeratligt på den kvindelige eksperts nøgne skulder.

Undersøgelser viste at årsagen til at kropsinterviews vakte interesse, var at interviewets emne så ikke rendte med al opmærksomheden og sendte seerne væk.

— Det er et kæmpe gennembrud for interviewet, sagde en medieekspert iført badebukser med et blomstret håndklæde over håret, fordi man bagefter skulle forklare baggrunden for den seneste dille: kropsinterviews, og derfor ikke ønskede for meget hår som – ifølge den seneste forskning – afleder opmærksomheden fra ethvert emne.

 — Det har vi ventet på i årtier, forklarede eksperten. — Nu i bagklogskabens klare lys kan vi alle sagtens se, at det er den interviewform vi har nærmet os de seneste måneder. Folkehelte kan ellers være tørt stof, når en ekspert skal forføre, undskyld: forklare, men det gik rent ind lige for lidt siden. Men især forskere inden for kvantefysik har overrasket. Fuldstændig åbne over for enhver berøring og kropsstilling, mens de fortæller engageret om et emne som ingen oprindeligt fattede, men som nu bliver vigtigere og vigtigere for alle. Seertallene er enorme. Næsten lige så store som når politikere kropsinterviewes om finansloven.

— Også kropsforedrag og kropsdebatter breder sig, oplyste en redaktør afsluttende. — De er nu ved at slå alt andet ud på foredragsmarkedet. Den mest indtjenende foredragsholder seneste måned er stum. Tale er nu i praksis blevet overflødig, bare man behersker emnets pantomime og ansigtsgrimasser. Og har en god sangstemme.

Og så bragtes et klip med en professor i bar overkrop som udtalte:

— Og det samme gælder os udforskere af menneskets fortid, når vi beretter om at vi homo sapienser kun er 200.000 år gamle og snart bliver nødt til at finde et andet sted i universet at være, især fordi flere og flere efterhånden ønsker at leve evigt. Pladskravene er enorme fordi folk fortsat avler som om de snart skal dø.

Her supplerede butler James Reader:

— Kropsinterviewet har allerede sejret, Sir. Det kan man allerede fastslå efter det har vist sig at når Fro Frater Kølleblank kropsinterviewes om sit forfatterskrab, så trylleblænder hans ellers forhadte enorme mængde bøger den brede befolkning. Udelukkende fordi han holder bogomslagene frem som sprækkende skulkeskjold for sin splatternøgne krop.

 

Læser: Sproget kludrer. Har du nu igen i smug taget euforiserende stoffer for selv at holde det ud? Gå dog over til udelukkende at lave kropsbøger. Så vil du straks blive en forfattersucces. Omsider. Selvfølgelig under forudsætning af at din krop kan blære alt det din ånd altid gaber så åbenlyst forgældet over.

 

— Fornuft findes et sted i alle mennesker, sagde professor Horatio Wittson i et ældre klip. — Det er min opgave at finde den og få indbyggerne i Lingo City til at respektere fornuften, fordi det er deres eneste redning.

— Men er kroppen fornuftig? spurgte intervieweren.

— Ja, nikkede Wittson. — Ellers kan den jo ikke kropsinterviewes, så det giver mening.

— Det, professoren siger, er rigtigt, Sir, sagde James Reader, mens fjernsynet stadig kværnede. — Hvis De spørger om min mening.

— Det er kroppens kraft, nikkede Baron Carl van Balledblid eftertænksomt. — Kroppens kraft kan alt. Den kan løfte dig og enhver anden op af uforståelighedens sump. Men den kan også drive dig i fortabelse. Sprecchmeister har – rådgivet af Ramon Siccesrug, som engang var en meget lovende forsker – valgt den dunkle vej for at øge sin rigdom, få hævn, samle magten og gøre alle som intet forstår af substansen, afhængige af sig. Og det er efterhånden alle, bortset fra de politiske kommentatorer.

— Ævlekævlerne, nikkede butler Reader. — Holder stadig stand med de højst 6 % af vælgerne hængende ved læberne.

— Ja. Og så er der Wittson & Writer som ikke ved alt det gode de vil skabe med klart sprog, men de leger med ild i den tro det er vand. De har aldrig indset kroppens og voldens overmagt. De lever i fortiden, som jeg også engang levede i. De er farlige i deres naivitet og deres tro på sund fornuft, på sproget og på bevægelsen Sprogets Vej. De mangler endnu at møde deres aha-oplevelse. Det eneste folk har respekt for, er handling og krop. Det har jeg lært på den hårde måde.

— I banken, Sir, nikkede butler Reader.

— Ja, det er ikke spor tilfældigt at DATman er kommet ind i mit liv via Huskevisen på Sprogets Vej til Sindets Fred, Lingo Bank og DATboy. Det blev vores redning. Hele Lingo Citys redning. Vi har et kæmpe ansvar, James.

Butler Reader nikkede:

— Kun en kropspolitik der besejrer Sprecchmeisters Folkets Drømmefortællinger, Peoples Dream Stories, kan redde Lingo City, Sir. Alt udenfor kropspolitik virker ikke. Og Sprecchmeister trænger vist til en lærestreg, hvis De spørger mig, Sir. Godt vi har DATman, Sir.

— Godt vi også har DATboy, nikkede van Balledblid. — Han er fra sin tid i banken rigtig god til de afgørende detaljer andre ofte overser. Vi må stå sammen. Der er ikke andre veje frem.

 

Til næste kapitel 9

 

 

 

 

 

Klaus Kjøller, © klaus@kjoeller.dk