23

 

 

 

Først lagt op 30-04-2023. Senest opdateret 08-05-2023

 

 

 

 

 

 

 

 

Uddannelse med store omkostninger. Action eneste vej frem, erkender Carl efter butleren er indsat i testamentet. Rosa også frafalden Horatianer. Som Carl.

Rest fra gammel tid: Konkurrerende bogsalg med Sprecchmeister. Stilhed før Spreechmeisters (og Ramons) angreb på DATH SLOTH.

 

23

— For at bekæmpe det onde med succes må man handle, fortsatte Carl van Balledblid beslutsomt med høj og klar stemme. — Sprog alene er aldrig nok. Det lærte jeg efter ti år udelukkende med klart sprog. Jeg fulgte alle Horatio Wittsons kurser ledet af Borning Writer...

Carl stoppede forklaringen fordi Rosa var sunket helt sammen i sofaen og nu udsendte tydelige sovelyde.

— Hallo, hallo, råbte han og rejste sig for at gå hen til hende.

Før han nåede hende, rejste hun sig op i sofaen og rev et gammelt sværd ned fra væggen, og stod klar til hug. Hun huggede hovederne af en stor, broget buket tulipaner i en kæmpe krukke. Hovederne rullede ud over over gulvet.

— Kom an!

Carl van Balledblid stirrede på hende. Så greb han en kølle som stod i krogen og slog den af fuld kraft ind i en gonggong som hang på væggen. Gonggongen gav dundrende lyd og faldt derefter ned på gulvet med et brag.

I det samme kom butler James Reader ind med forfriskninger og frugt på en rullevogn.

Rosa sprang på ham, men nåede kun et hug i luften med sablen, før Carl lagde sig imellem og ramte hende solidt i skallen, så hun trimlede.

Så greb hun QuanteShrimperen som var smidt i en krog, og trykkede den igen ned over hovedet og klemte med den ene hånd af al kraft på den røde kontakt på mundstykket som sad øverst oppe, mens hun kneb øjnene sammen.

Carl hævede køllen, men sænkede den så og afventede, sammen med butleren, resultatet af hendes forsøg på at QuanteShrimpe sig ud af situationen.

— Jeg troede ellers jeg havde givet dig lyst til at blive i denne naturlige verden med faste, fysiske legemer, fremadskridende tidsregning og et sundt, veloplyst samliv, sagde Carl, da hun et øjeblik efter kastede den tragtformede råber fra sig i fortvivlelse.

Efter at have nydt drinks sammen med Rosa fra butlerens vogn, fortsatte Carl med et opmuntrende smil til hende:

— Horatio Wittson og Borning Writer var begge fremtrædende medlemmer i bevægelsen Sprogets Vej, men kun i de to laveste klasser. Wittson var som en far for mig, en erstatning for den rigtige far, jeg mistede. Borning var min storebror og mor. Bedstefar Super Old Bec var ikke til megen støtte. Han krøb altid rundt et sted i parken på flugt fra læsermasserne, men det var trygt at vide at han var der.

— Dette har du aldrig fortalt nogen før? spurgte Rosa med et stort suk.

— Aldrig.

— Tænkte det nok. Undskyld, men jeg er ved at skrumpe af kedsomhed.

— Naturskrump. Det kender jeg godt.

— Det skulle man ikke tro, sagde Rosa. — Det er værre end hundeluftning. Hvor er DATboy?

— Udfører vel et presserende ærinde.

— Gab. Måske er han flygtet i tide, fordi han ved, jeg er her og lytter.

— Næppe. Han er altid ude i vigtige ærinder, sagde Carl van Balledblid.

— Hjælp, skreg Rosa.

— Jeg var en af de dygtigste elever, fortsatte Carl venligt. — Modtog flere diplomer for forbilledlig klarhed. Men det fik efterhånden alle andre end Wittsons mest klarhedsfanatiske elever til at hade mig for mine ærlige, letforståelige sandheder som ofte var ubehagelige, ja grusomme. Det har jeg senere indset. Ingen kunne vide sig sikker. Sandheden var mit kald. Hvis mine forældre havde levet, havde de beskyttet mig. Men jeg var alene, et rent barn i en voksen krop. Nådesløs sandsiger.

— Også dengang, nikkede Rosa. — Giv os noget fantasi!

Carl fortsatte:

— Jeg havde selvfølgelig kunnet finde Old Bec Balledblid i DATH SLOTHs store park, hvis jeg ledte grundigt. Men han ville næppe have været til stor hjælp, fordi han altid krøb rundt med sine sidste kræfter, jagtet af sine litterære beundrere. Borning Writer bønfaldt mig så til sidst om at forlade studiet Klart Sprog i stilhed. Jeg var en belastning for miljøet. Man påstod jeg var årsagen til at Horatio var sygemeldt på ubestemt tid. Jeg var derfor til sidst kun støttet af mine tidligt døde forældres gamle chefbutler, James Reader. Han krævede sig nu indsat i mit testamente. Diskret, men klart. Han krævede at testamentet skulle være så klart at han – og hans mor – kunne forstå det. Jeg måtte tage min egen medicin fra den eneste jeg havde tilbage: min trofaste butler.

— Stakkel. Jeg har også været elev hos Horatio Wittson og Borning Writer.

— Har du virkelig?

— Ja, Future-parret sendte mig til dem, så de kunne lære mig sproget. Jeg havde jo ingen normal opvækst.

— Aha. Også Wittsons højre hånd, Borning Writer, forskød mig på grund af...

Rosa rejste sig, greb QuanteShrimperen, løb ud af lokalet og op ad en trappe som førte op til et af de højeste tårne på slottet.

Efter en lille tøven fulgte Carl efter hende.

Da han nåede op til tårnkammeret, havde hun åbnet et vindue og var ved at krybe op i karmen for at stikke hovedet ud med shrimperen på hovedet.

— Gør det ikke, råbte han og greb hende i det ene ben.

— Forbindelsen til nettet heroppe er meget bedre end nedenunder, sagde hun håbefuldt og sparkede succesfuldt efter ham, så han vaklede baglæns, snublede og ramte væggen i modsatte side af tårnet med et bump og mistede bevidstheden.

Da han vågnede, hørte han en stemme:

— Bare rolig, jeg fik hende.

Balledblid genkendte DATboys stemme. Han sad i en lydløs elektrisk, svævende minihelikopter uden for det åbne tårnvindue og havde Rosa på skødet. Hun tæskede ham på brystet med begge hænder.

— Slip mig, råbte hun. — Jeg vil ikke parres med den forkerte.

— Undskyld, hun er meget optaget af parring, forklarede Balledblid.

— Skal vi lade hende dumpe? spurgte DATboy.

I det samme lød der voldsom motorstøj nede fra indgangen til parken.

— Åh nej, udbrød DATboy. — Det er Sprecchmeister og Ramon Siccesrug på vej ind i parken med deres hjemmelavede maskiner.

— Giv mig hende, sagde Carl og rakte armene frem, samtidig med han så ned i parken, hvor et enormt, mørkt bæltekøretøj på størrelse med 5 skrottede tankvogne, stablet ovenpå hinanden, banede sig vej ind gennem indkørslen. Bæltekøretøjet var besat af SM Army-soldater og omgivet med mindre, pansrede køretøjer. Alt meget larmende.

— Du er ellers ikke let at komme i kropslig kontakt med, konstaterede Rosa, da Carl modtog hende fra DATboy med begge arme.

Han satte hende straks ned inde i tårnkammeret.

En råbende flok SM Army-folk sprang af bæltekøretøjet og løb armfægtende mod slottet i angrebsformation.

— Der er desværre ingen vej tilbage, konstaterede Carl. — til at fortsætte den vigtige samtale vi måtte afbryde på grund af dette intermezzo.

— Ja, vi må klæde om og kæmpe, sagde Rosa beslutsomt. — Hvis vi skal undgå at falde i coma og tabe alt i denne grundige beretning om din fortid, må vi optræde som DATman og DITwoman som handler i stedet for bare at pludre løs som Carl og Rosa. Det er dødsdømt. Det ved vi begge. Beviset på handlingens nødvendighed.

De løb nedenunder.

— Vi har lukket og sikret alle døre og vinduer, Sir, meldte butler James Reader. — Flere SM Army-folk er allerede slået tilbage. De løber ind i murene og falder om.

— Godt, James, sagde Carl og vendte sig derefter mod Rosa: — Vi har begge en tendens til at sige ubehagelige sandheder ligeud uden tanke for konsekvenserne.

Carl tog hendes hænder.

Rosa spidsede munden.

— Jeg fulgte under mine studier konsekvent rådet om klart sprog uden hensyn, oplyste Carl. — Gik længere — og med mere nådesløs konsekvens — end mine læremestre, Horatio og Writer vistnok nogensinde dybest set anbefalede. Tog dem på ordet med en konsekvens som kom bag på dem. Det var dengang jeg virkelig troede på klart sprog.

— Jeg har engang taget Horatio i hånden under en staveøvelse, oplyste Rosa gabende i et stort suk som rallede ud. — Han spurgte om de var sprittet af.

— Virkelig? Jeg tøvede aldrig med at sige sandheden, kort og enkelt. Selv til de største magthavere, selv på universitetet. Jeg gav dem ikke den mindste mulighed for at misforstå, bortforklare og redde ansigt. Universitetet er jo klarhedens nådesløse imperium.

— Hjælp. Du er ikke til at stoppe, sukkede Rosa og så sig om efter noget at angribe med. — Vi er nødt til kæmpe mod Sprecchmeister, ellers overlever vi det aldrig.

Rosa hev et af de enorme gardiner for de store vinduer ned og kastede det over Carl, som faldt sammen under vægten. Uden for myldrede SM-tropperne frem, anført af Sprecchmeister og Ramon Siccesrug, hver på en særlig avanceret knallert med raketter, der jævnligt affyredes mod lodrette konstruktioner som træer, slotsmure og monumenter.

— De påvirker herren i en uheldig retning, Miss, sagde butler James Reader. — Det må være kønslig tiltrækning som udledes gennem taleorganerne i form af massiv kedsommelighed. Det har vi aldrig før haft her i huset.

Carl kom med besvær fri af det enorme gardin. Rosa slog en knytnæve efter ham, men han nåede at afværge.

Carl stirrede hovedrystende på hende.

Hun så på ham:

— Apropos: Hvordan sidder mit hår?

— Næsten perfekt. Så en dag gjorde min butler dér...

Han nikkede imod butleren.

— det klart – med en tydelighed som om det var en af mine egne sandheder – at vi snart ville blive rigtig fattige.

— Næsten perfekt? Hvad betyder det?

— Nærved og næsten. Hesten med pesten.

Carl tav og så håbefuldt på Rosa. Så fortsatte han:

— Borte med Dorthe. Går det, så går det.

Han sagde det hele rytmisk – og lidt utålmodigt som om han citerede et klassisk, gammelt digt med rim, hun burde kende og elske og finde støtte i, ligesom han ofte gjorde under kriser.

Action eneste vej frem, erkender Carl efter butleren er indsat i testamentet. Rosa også frafalden Horatianer. Som Carl.

Rosa hev luft ind for at kræve mere præcision:

— Og Beatrice med fise?

Men Carl rystede på hovedet og hævede armen advarende over rimet som var ukendt i Lingo Citys folkelige kulturskat. Der var meget Rosa som kunstigt skabt robot stadig ikke vidste.

Carl fortsatte:

— Efter at Reader var indsat i mit testamente, begyndte jeg i stedet at handle. Ikke mere tale. Nu skulle der handles. En ændring min butler støttede varmt. Faktisk var det hans forslag. Han huskede mig også på de gamle Batman-biografbilletter som stadig lå klar efter mine forældres ulykkelige bortgang. Min første lille DATman-action completed mod banksektoren blev en god begyndelse. Jeg fik vekslet vores sidste 500-dollarseddel til mønter. Fyldte mønterne i en medbragt sæk som jeg derefter var ude af stand til at løfte. Heldigvis ydede banken god service i den svære situation. En veltrænet bankelev hjalp mig ud til DATmobilen. Det lærte jeg meget af. Det blev indledningen til et varigt samarbejde.

— Snakken går: Det er vel ikke ham der i dag går dig til hånde som DATboy? spurgte Rosa gabende med tunge øjenlåg.

Carl nikkede.

Der lød kraftig støj nede fra forhallen.

— Jeg er nødt til at låne en af dine dragter, sagde Rosa. — Jeg har ikke mine egne med. Vi må klæde om nu, så vi kan kæmpe sammen.

— Præcis! James Reader fik hurtigt DATboy oplært med det han manglede. Desuden fik jeg samtidig en føler fra bevægelsen Sprogets Vej til Sindets Fred. Fra Grete Andersen..

Rosa bad James Reader vise sig vej til DATmans dragter.

Carl trak vejret ind og fortsatte:

— Episoden med den veltrænede bankelev lærte mig at den slags usproglige aktioner krævede fysisk styrke, og jeg begyndte mit fysiske træningsprogram. Og udtænkte og afprøvede – i samarbejde med den senere DATboy som viste sig at have været førende bankmand inden for bankens automatisering og digitalisering – en enestående dragt som hverken accepterede at være kamuflerende overtræk til et bærende skelet med deller eller med en række ribben med hulrum forkerte steder. Dengang var jeg både småfed, slap og indsunken i brystet af al den åndelige meditation. Jeg brugte det bedste jeg havde lært gennem alle årene hos Horatio og Writer. Men meditationen havde en lumsk, dræbende virkning. Den gav snigende følelsesløshed i lemmerne.

— Kender det godt, også det med følelsesløse lemmer. Jeg fik i øvrigt – ud over alt det du nævner – også rettet tænder, oplyste Rosa. — Når jeg nu alligevel var i gang med at rette op. Jeg var i øvrigt flere år aktiv i Sprogets Korrekte Vej til Sindets Fred, sektionsleder for ungdomsafdelingen i Lingo City. Indtil jeg blev kuppet af Sprecchmeister og Ramon. Vi to deler skæbne.

Carl nikkede.

Hun greb en stok i et stativ og angreb ham med et skrig. Han greb to stokke og forsvarede sig. Snart gik han til angreb.

De nød begge kampen.

— Tøsedreng, skreg Rosa, begejstret over at mærke den fysiske kamps enkelhed og topmotivation.

Rest fra gammel tid: Konkurrerende bogsalg med Sprecchmeister. Stilhed før Spreechmeisters (og Ramons) angreb af DATH SLOTH.

— Jeg lærte meget, fastslog Balledblid, da Rosa kort efter kom til bevidsthed efter stokkeslagsmålet som havde ført gennem fem lokaler, inden hun blev fældet med et velrettet hug. — Min dragt er nu ved at blive tilpasset bedre. Mine muskler er som stål. Bare jeg passer træningen og tager mine piller.

— Det går så fint, Sir, nikkede butler James Reader. — Det er denne vej til omklædningen.

Butleren rakte armen ud mod døren til DATmans kontrolrum i kælderen.

Snart efter var de i rummet med alle skærmene og klædeskabene som stod åbne, klar til levering.

DATboy nikkede  og smilede: — Automatiseringen og digitaliseringen eksploderede med gode fremskridt efter vi først alvorligt begyndte at bruge dragter.

— Sikke meget du kan sige, DATboy, sagde Rosa. — Jeg troede du var stum, når du ikke lige sidder i en helikopter og bliver tæsket i brystet.

— Tak, James og Boy, sagde van Balledblid. — Ja, mine maskiner er også vokset. Ikke kun træningsmaskinerne, men IT-maskinerne.

— Ligesom dine muskler, indskød Rosa.

— Præcis. Og store opgaver venter. DATboy og jeg arbejder intensivt på at forberede alt til en subatomar kvanteverden som His og Her Future fortalte mig om forleden.

DATboy nikkede.

— Alt her i makroverdenen, fortsatte Balledblid. — bliver kun værre og værre. Sprecchmeisters magt i Lingo City vokser time for time. Og ikke mindst: Hvordan kan Sprecchmeister stadig sælge flere oplag af bestselleren “Evigt liv uden ret meget svindel” hver måned? sluttede Balledblid ærgerligt.

— Titlen er forhåbentlig morsomt ment, mumlede Rosa Future, mens hun begyndte at spise af lækkerierne samtidig med hun strammede en af DATmans blå, stærkt elastiske dragter op, så den sad æggende stramt om hendes krop.

— Det ved man aldrig, Miss, sagde James Reader. — Ofte ler Master Sprecchmeister mest af noget som andre tager gravalvorligt. Og mindst af ting som andre er ved at dø af grin over.

I det samme krøb Old Bec Balledblid over dørtrinnet til kontrolrummet. Med stort besvær med sine sidste kræfter som alt andet han gjorde.

— Hjælp, stønnede han og lagde hovedet på en gulvmåtte. — Jeg forfølges over alt i parken af litterater og filosoffer.

Ordene kom langsomt og hostende.

— Nu igen, sagde Carl van Balledblid. — Farfar, du må stoppe med de fortænkte autobiografiske jeg-romaner om altings håbløshed. Det gør kun alting værre. Stimulerer folk til at sværme om dig for at opmuntre dig.

—Hvad skal jeg gøre? Sukkede Old Bec. — Det er sandheden. Og nu jages jeg også af militære styrker.

— Stik dem dog nogle hurtige, lækre løgne, foreslog DITwoman. — Det gør andre forfattere. Diktér dem til en maskine, mens du kravler rundt. Det er slet ikke nødvendigt at skrive mere.

DITwoman smilede opmuntrende.

—Åh nej, stønnede Old Bec.

Hans hoved ramte måtten med et dunk, og blev liggende.

DITwoman knælede dekorativt i den stramme blå DATman-dragt ved hans hoved og greb hans venstre arm og fandt hans puls.

— Vi burde give ham noget sundt at spise, sagde hun og så sig om i kontrolrummets lille fikse køkken. — Han er dødsens mager. Rent skelet. Pulsen er aftagende. Årh, hvor har jeg lyst til at kæmpe.

— Han er en verdensberømt forfatter, oplyste DATman. — I mange år sad han i en mandsstor krukke med antikke motiver under havens store egetræ. Ledende litterater og luxus-turister valfartede til ham...

— Nej, nu må du altså stoppe. Lyn din dragt helt op og tag mundbind på, råbte DITwoman.

Butler James Reader nikkede sørgmodigt:

— En dag var krukken væltet, og han var borte.

Balledblid nikkede sørgmodigt.

— Stakkels mand, udbrød DITwoman. — Der må da være et rum til ham her på slottet. Og lyn nu dragten helt op.

— Han afviser al den slags, forklarede DATman, mens han begyndte at lyne op. — Strider mod hans princip om altings meningsløshed. Han vækker stor og voksende begejstring hvilket tydeligt piner ham. Forleden brød et busselskab af genoptrænede pensionister på piller ud i begejstring da de fandt ham bag gartnerens skur med arbejdsredskaber. Han var helt viklet ind i en vandslange som de befriede ham fra, mens de sang og dansede splitternøgne.

DITwoman rystede på hovedet, samtidig med at DATman lynede helt op og smækkede masken på ansigtet og pressede hætten med ørerne ned over håret.

— Jeg bliver misforstået, stønnede Old Bec Balledblid og mistede igen bevidstheden.

— Vi må heldigvis ustandselig trykke ny oplag af hans bøger, forklarede James Reader. — Holder slottet i gang.

Nu myldrede det ind med SM soldater i fuld udrustning.

DATman, DATboy og DITwoman gik løs på dem uden et ord.

 

Til næste kapitel: 24

 

 

 

 

 

 

Klaus Kjøller, © klaus@kjoeller.dk