25

 

 

 

Først lagt op 14-05-2023. Senest opdateret 23-05-2023

 

 

 

 

 

 

 

 

En hidtil ukendt læser anråbes. Det er Fro Fraters mor som læser af kærlighed og medlidenhed. Historien stoppes i 10 minutter. DATman, DITwoman og butler James Reader reddes. De tre fiktive hovedpersoner meta-samtaler med Fro Frater på hans digterbalkon, inden handlingen fortsætter.

 

25

SM-tropperne blev drevet omkring på slottet af DATman, DATboy og DITwoman som nød at kæmpe sammen uden mange ord mod en fælles fjende.

Men mens kampen foregik, havde en mindre flok SM Army-krigere grebet Old Bec og båret ham ud af slottet.

DATman opdagede for sent hvad der foregik. Han var fuldt opslugt af at bekæmpe de SM Army-masser som myldrede rundt på DATH SLOTH.

— De bortfører Old Bec, råbte DITwoman midt i kampen og pegede på 7-8 SM Army-folk som slæbte på Old Bec ude i parken.

De fór begge ud og gik begejstret løs på bortførerne for at befri Old Bec.

Men pludselig styrtede en stor mængde SM Army-folk frem og dannede beskyttende ring om bærerne med deres byrde af Old Bec. Mylderet var så tæt, at DATman, DATboy og DITwoman slog løs på mængden uden mærkbar virkning. For hver SM Army-person de fældede, dukkede straks to eller flere op.

Og snart efter var Old Bec båret ind i Sprecchmeisters gigantiske, raslende køretøj på larvefødder, som straks – skrumplende og knirkende – gav sig til at køre mod parkens udgang, samtidig med at en usædvanlig kampdygtig gruppe SM Army-folk gik løs på DATman, DATboy og DITwoman.

Pludselig var alle væk, og alt var roligt omkring DATman, DATboy og DITwoman. De løb ned til porten, men monstrummet på larvefødder var ikke at se.

Da de trak indenfor på slottet og faldt ned af udmattelse, var butler Reader klar med forfriskninger.

— Fuldstændig overraskende, konstaterede DITwoman. — Godt at de nu gør bedre modstand i kampene. Tæskelækkert! Men hvorfor stikker de så af med stakkels Old Bec som bytte? De skal gøre modstand til det sidste.

— Den mest sandsynlige forklaring på SM Armys påfaldende opførsel er at der faktisk er en læser, som læser bogen, dvs. den bog vi er med i nu, sagde DATman. — En læser med særlige interesser. Ellers ville alt dette unormale straks være stoppet. Også mærkeligt med den usædvanligt kampdygtige gruppe SM Army-folk som fjerner Old Bec fra slotsparken.

— Det er også underligt at vi ikke bare forfulgte dem og befriede Old Bec, sagde DITwoman. — Nu kræver de sikkert løsepenge.

— Undskyld, Sir, sagde overbutler James Reader. — Vi har hele tiden vidst at vi havde en læser.

— Ja ja, sagde DATman utålmodigt. — Bogens forfatter, Fro Frater, har hele tiden været spaltet i en fiktiv læser og så mig, dig og alle de andre i denne historie. Det er Fro Frater der som særlig priviligeret læser stiller de intelligente spørgsmål undervejs til teksten – og derefter besvarer dem ved at revidere og øge teksten. Sådan gør forfattere.

— Yes, Sir., sagde butler James Reader. — Fine, sande betragtninger, Sir. Som altid. Meget. Men vi må være realistiske: Sprecchmeister sidder nu på det hele. Og har taget herrens farfar som gidsel. Vi hænger på det yderste. Det er akut nødvendigt at vi handler. Og det skal være noget der virkelig batter. Vi må bruge tusindsårsvåbnet, er jeg bange for, Sir.

— Enig, sagde DITwoman. — Hvad er i øvrigt tusindsårsvåbnet?

— Men James, vi har en læser – altså ud over Fro Frater, sagde DATman. — Ellers ville historien bare fortsætte, ligesom livet gør. Den kører ustoppeligt i mit hovede, selv nu. Men jeg mærker en anden forståelse også. En helt anden forståelse end min eller Fro Fraters.

— En forståelse på tværs, foreslog DITwoman.

— Men, Sir: Vi hænger over afgrunden, og Sprecchmeister triumferer. Om lidt er historien ude, en rigtig dårlig historie. SM Army er blevet uovervindelige.

— Nej, sagde DATman og holdt sin ene hånd op med åben håndflade mod sin butler. — Den rigtige læser, vi helt overraskende har, er en ældre, lav kvinde med rundt hoved og let bobbet, rødblondt hår. Hun læser bogen som e-bog på sin iPad. Sidder på en bænk i en park tæt på sin bopæl. Hun synes især det er synd for forfatteren af historien.

— Mor! udbrød James Reader. — Vores eneste læser, som købte alle Deres seneste retureksemplarer af “Virkelighed” til almindelig boghandlerpris, så min fremtid en kort stund var sikret her hos Dem, Sir.

— Nej, sagde DATman hovedrystende. — Stop den forvirrede snak. Det er en mor, der sidder på den bænk i parken, James. Men ikke Deres mor. Det mærker jeg tydeligt.

I det samme slog en lædersofa ned gennem taget og gled kvæstet, skrigende af smerte, hen i hjørnet.

Flere af Sprecchmeisters helikoptere landsatte derefter hans SM-soldater på taget over dem. De kampklædte soldater begyndte at trænge ind i DATmans kommandorum hvor alle apparaterne var.

— Ukendte læser i by-parken! appellerede DATman alvorligt. — Stop læsningen! Red os fra Sprecchmeister! Du er den eneste der kan.

Intet skete. Snart var de omringet af de indtrængende, bevæbnede SM-soldater som efterhånden fyldte rummet.

— Tak, Sir, sagde James med flakkende øjne på de mange fjendtlige soldater omkring dem. — For alt.

— Jeg gentager, sagde DATman, stadig som i trance – men nu med hævet røst. — Ukendte, eneste virkelige læser: Red os fra Sprecchmeister! Stop omgående læsningen. Ellers bliver det katastrofalt for forfatteren.

— Hjælp os, mor, tilføjede butler James Reader fortvivlet med høj, klar røst. — Ellers er din James kaput.

— Hold bøtte, James, udbrød DATman. — Det er ikke den mor, men en anden.

Og netop i samme øjeblik, da Sprecchmeister trådte ind i den store festsal på DATH SLOTH for at fejre sin store triumf og overdrage DATman til den fungerende borgmester, gik alt i stå. Alle i salen frøs i de stillinger som de havde. Enhver lyd forsvandt.

— Beviset! nikkede DATman sejrssikkert og så sig rundt. — Bogens eneste virkelige læser har stoppet sin læsning: Derfor sker der ikke mere. Vi er reddet!

— Mor fandt stopknappen, oplyste James Reader og så sig undersøgende omkring. Han skubbede prøvende til en soldat med åben mund og vilde øjne som stod med draget sabel. Intet skete. Soldaten blev stående, frosset i samme stilling.

— Det er ikke Deres mor, James, gentog DATman træt. — Det er forfatteren, Fro Fraters mor. Fro Frater må have taget kontakt til hende, da han hørte jeg appellerede til vores eneste læser, som ikke var der, fordi Fro Frater selv ikke rigtigt tæller.

— Rigtigt, lød en velmoduleret stemme på en ustabil mobiltelefonlinje.

DATman, DITwoman og butler James så sig søgende rundt.

 — Hallo, allesammen. Det er Fro Frater Kølleblank der taler. Min mor er altid her de seneste år min eneste læser af min skønlitteratur ud over mig selv som er nødt til at læse det for at kunne skrive videre på det. Hun læser af ren kærlighed. Og medlidenhed. Jeg har længe forsøgt at holde det skjult, men tvinges nu frem med sandheden. Hun plager mig altid for at få den seneste bog, jeg arbejder på, som e-bog før den er udkommet. Ja, før den er digtet færdig. Således også denne. Derfor tøvede jeg ikke med at kontakte hende på mobiltelefonen, da jeg forstod på jer, at hele jeres skæbne hvilede på en eneste ægte læser. Jeg var ikke i tvivl om hvem den læser måtte være.

Med betydelig knasen på linjen forsvandt Fro Frater.

— Godt, der ikke er flere læsere end én, Sir, konstaterede Reader. — Ellers risikerede man at en eller flere af dem ville blive ved med at læse, fordi de fandt historien ulideligt spændende. Så ville vi hænge alvorligt på den.

 

Læser: Vi er så nu blevet to læsere i alt.

 

— Tak, råbte DATman, mens han så opad.

Og han fortsatte med et mere jordnært tonefald: — Fro Fraters mor: Jeg beder dig: Hold din læsning stoppet, bare i ti minutter!

 

Læser: Hvorfor kun ti minutter?

 

Du skal selvfølgelig også omgående stoppe læsningen, sagde DATman hovedrystende. — Du er under fuld kommando af forfatteren.

 

Læser: Åh, tak.

 

Til butler Reader sagde DATman:

— Så skal der handles!

— Undskyld, Sir. Det er vel bare at hugge hovedet af, Sir? Og han står godt for hug.

Han pegede på Sprecchmeister som rakte hovedet frem indenfor hans rækkevidde.

DATman rystede på hovedet:

— Med tidsstop på grund af læsepause er der naturligvis ingen hoveder der kan rulle, fastslog han. — Eller blive påmonteret. Desuden er jeg – gennem begge mine forældre – traumatiseret af halshugninger.

— Undskyld, Sir. Jeg har aldrig prøvet tidsstop før.

I det samme blinkede Sprecchmeister med det ene øje.

— Kom, sagde DATman og angreb den ene væg med sin DATsabel.

— Sir, sagde butler James Reader med et bekymret blik til sin herres sabelangreb. — Vi skal nok helst tage det roligt og bevare overblikket. Ellers er vi helt sikkert færdige, Sir.

DITwoman nikkede bekymret, mens hun iagttog DATmans voldsomme angreb på bagvæggen i sit kontrolrum.

Så fik sablen hul på væggen som viste sig at være en papirovertrukken papkulisse, støttet af træstivere.

— Det så ellers så naturtro ud, mumlede DITwoman. — En massiv borgmur. Et fantastisk tapet.

— Følg mig, sagde DATman og forsvandt ud gennem hullet i kulissen.

DITwoman og butler Reader stirrede tvivlende på hinanden, men så blinkede Sprecchmeister igen med et øje, og de forsvandt hurtigt samme vej som DATman.

De stod i et stort halvdunkelt rum bag kulisserne på en teaterscene. Gulvet var et mørkt, meget slidt, lakeret trægulv med brede, revnede brædder.

De hørte en fjern velmoduleret stemme i stilheden:

— Tak, mor, sagde Fro Fraters stemme. Og fortsatte efter en kort lyttepause:

— Ja, ja, men det kan du også snart. De fik 10 minutter. Der er allerede gået mindst et af dem. Prøv at slappe af og nyd naturen på bænken i Valbyparken.

DATman åbnede døren ind til stemmen. Han og de to andre kneb øjnene sammen mod et meget stærkt sollys.

På en balkon med træ-gelænder ud mod en træbevokset naturgrund under blå himmel sad Fro Frater Kølleblank foran sin opslåede bærbare PC på et mørkegrønt plastik-havebord med skæve, skrøbelige ben. Balkonen sad for enden af et brunt to-etages træhus og var derfor hævet over omgivelserne, så man så langt ud over terrænet og ud over kysten med let skumklædte bølger.

Fro Frater stirrede overrasket på de tre aktører som nu trådte ind på balkonen fra stuen.

— Det var hurtigt, sagde han anerkendende.

— Det er din bedste, sagde en kvindestemme i hans mobiltelefon som var indstillet på medhør. — Men også den underligste.

— Tak, mor, jeg må afbryde nu...

Men kvindestemmen fortsatte:

— Hvor får du det fra, Fro? Det er så fantastisk. Man ler hele tiden. Selv om det er alvorligt. Fyldt med tankegods. Men det er altså synd for alle de SM Army-folk. Og så alle de fantastiske maskiner og apparater, DATman har. Savnede du maskiner i din opvækst? Gav vi dig for mange pyssenyssede børnebøger anbefalet af pædagoger? Vi ønskede dig jo kun det bedste...

— Tak, mor, vi ses. Og husk: Læs først videre på tabletten når jeg siger du må.

Fro Frater stillede samtalen på lydløs.

DATman skød med et beslutsomt smæld sin sabel på plads i holderen i bæltet. Alle tre nyankomne stirrede afventende på Frater.

— Fik I lukket hullet i kulissen efter jer? spurgte han forretningsmæssigt.

De rystede på hovederne.

— Det er I altså nødt til, inden mor læser videre. Så godt I kan. Ellers har vi Sprecchmeister og SM’erne omkring os med det samme. Hvis de gør kål på mig, er Fanden løs.

De forsvandt. Kort efter var de tilbage og meldte hullet i kulissen udbedret.

— Så kan du godt læse videre, mor, sagde Fro Frater i telefonen.

— Tak. Jeg vil lige sige, at hver gang man tror at du har mistet overblikket og bare skriver en masse sludder i bogen, falder det på plads. Vidunderligt. Det har jeg også sagt til min læsekreds, fordi de ellers altid kun vil læse seneste sæsons bestsellere. De er stadig i tvivl om de tør læse denne. Bl.a. fordi den handler om en forældreløs helt som ligner Batman. Men jeg har allerede fortalt nok til at de er enige i, at du virkelig forstår at håndtere kaos. Det må du have lært i dit barndomshjem.

— Hvem ved? Men jeg må løbe nu, lo han afsluttende og afbrød.

— Er I klar til fortsættelsen?

Fro Frater så undersøgende på sine tre hovedpersoner. De nikkede.

— Godt. For jeg aner ærlig talt ikke hvordan historien skal slutte, men vi kan ikke bare stå her og glo, så I får hænderne fulde. Action!

 

Næste kapitel: 26

 

 

 

 

 

 

Klaus Kjøller, © klaus@kjoeller.dk