28

 

 

 

Først lagt op 04-06-2023. Senest opdateret 04-06-2023

 

 

 

 

 

 

 

 

DATmans og DITwomans succesfulde forening – uden DATman får spor oplysning. Baron Old Bec Balledblid fondsstøtter Futureparret, så de kan få AntiShrimper helt færdig. Borgmester Dennis Nielsen med frue takker for at volds-kampagnen har aktiveret de sidste 94 % af borgerne. DATboy indser historien kører i ring. Læseren sendes til bogens begyndelse. Læsningen fortsætter evigt. Forfatteren slipper af med historien, men snart begynder en ny (muligvis).

Siccesrugs byhymne afløses af en hymne til sprogløs formidling fremført af DITwoman

 

28.

— Værsgod, frue, sagde butler James Reader, da han serverede five-o’clock-drinken.

— Tak, James, sagde Rosa. — Har vi også en tynd skive grøn citrus?

— Naturligvis, Madame. Master Carl bruger det ikke.

— Korrekt, James, sagde Carl van Balledblid nikkende. — Nu må vi så se hvad fremtiden bringer. Jeg har så meget at lære. Vi har alle meget at lære.

— Tak, James, sagde Rosa Future, da butler Reader et øjeblik senere bragte det ønskede. — Også tak for ikke at fortælle mig hvor restartknappen sidder. Så jeg selv måtte finde den.

Hun smilede taknemmeligt til butleren som så bekymret på sin herre.

— Skal du ikke også prøve lidt grøn citrus, skat? sagde Rosa.

Men Carl nikkede smilende og trykkede lykkelig Rosa Futures hånd.

— Tak, Sir, mumlede butleren og så bort.

— Den knap kunne nok alligevel ikke holdes skjult til evig tid, James, beroligede Balledblid.

— Sjovt, at I kalder det en knap, sagde Rosa Future. — Den ligner da mere en lille slange – altså når den er slap.

— Vi har altid måttet være yderst forsigtige, frue, forklarede butler James Reader. — Afdøde grev Balledblid bad mig om aldrig at tage nogen chancer med Carl.

Future-parret havde, takket være Rosas indflydelse, fået finansiel støtte af Old Bec Balledblid til at virkeliggøre deres ambitiøse planer med AntiShrimper, som var forudsætningen for at gå videre med QuantShrimper. Det indgik også – som et biprodukt af aktionen på tårnet – at teste muligheden for med AntiShrimper at skabe kæmper af homo sapiens og andre væsner i normal størrelse.

— Evigt liv bliver en revolution i bedemandsbranchen, Sir, konstaterede butler James Reader. — Ingen vil mere bare sidde og fortære piller, mens de venter på at dø. Tilgiv min sprogbrug, Sir. Men det er nødvendigt at være klar i sproget når man vil se virkeligheden i øjnene uden omveje: Alle Lingo-borgere vil snart kvanteskrumpes og derefter antiskrumpes til evigt liv.

Baron Carl van Balledblid nikkede.

— Og vi er beviset på at man godt kan få et barn, selv om man lever evigt, sagde en smilende, tydeligt gravid Rosa Future ved hans side. — Hvis det ikke er et barn, hvad skal det så være?

Rosa så spørgende rundt, mens hun strakte sig ud, så alle kunne se hendes lille, men tydelige mave.

— Kun fantasien sætter grænser, fastslog Carl van Balledblid smilende. — Men det er sandsynligt at det projekt vil kræve os fuldt og helt. Også selv om du næppe lever evigt. Du kan være blevet delvis kvanteskrumpet i megafonskrumperen som du bar på hovedet, men du er aldrig blevet antiskrumpet. Men det kan komme.

— Jeg føler mig altså også allerede mere og mere antiskrumpet, skat, indvendte Rosa Future. — Du føles heller ikke spor skrumpet, men meget antiskrumpet, når jeg mærker efter. Der kan være sket et mirakel.

I det samme trådte butler James Readers mor ind.

— Barnets undervisning kan ikke starte tidligt nok, præsenterede butler James Reader sin mor.

Hun nikkede smilende rundt.

— Jeg er klar, sagde butler Readers mor. — Og kender jo forholdene indgående fra dig, James. Også den stakkels gamle mand, Bec, som kravler alene rundt i parken. Afskyeligt! Det er på tide at få bragt orden i dette hus.

— Ja, og det kommer der nu, udbrød borgmester Dennis Nielsen som i det samme trådte ind fra kulissen, ledsaget af sin hustru. — Uden Horatio Wittsons og Borning Writers forsøg på at rette rådhusets sprog op til noget forståeligt, og uden Sprecchmeisters og Ramon Siccesrugs vellykkede voldelige oprør mod dem havde vi aldrig fået engageret Lingo Citys indbyggere i bystyret. Nu er omsider de 94 % af borgerne som aldrig tidligere, da vi udelukkende diskuterede og brugte sproglige midler, forstod, hvad der egentlig foregik i byens politiske liv, blevet politisk vakt. Takket være Sprecchmeister, Ramon Siccesrug, og selvfølgelig ikke mindst DATman og DITwoman. Alle jeres fantasifulde udklædninger og ustandselige slagsmål har vakt befolkningen politisk. Og alt er nu fuldstændig forståeligt for alle. Tak.

— Glem ikke DATboy, indskød Carl van Balledblid.— Uden hans videreudviklede Story Teller fra Lingo Bank var det aldrig blevet en succes. Uden Story Teller var alle borgere aldrig blevet politisk interesseret ved hjælp af dragter og vold.

— Selvfølgelig, sagde Dennis Nielsens kone varmt smilende. — Alle som fortjener det, skal takkes. Det manglede bare. Og efter at Sprecchmeister og Ramon Siccesrug blev kvanteskrumpet og dermed fjernet fra Lingo City, er der nu en stærk stemning for styrket demokrati.

Dennis Nielsen nikkede.

— Jeg kunne ikke selv have udtrykt det mere præcist, sagde han. — En helt ny fremtid venter nu Lingo City. En ny Nielsen-epoke. Den evige Dennis Nielsen-tid.

— Men hvis Future-parret får AntiShrimperen til at virke, kan vi have Sprecchmeister og Ramon Siccesrug tilbage som homo sapienser nårsomhelst, indskød butler James Reader med bekymret ansigt, mens han delte forfriskninger ud.

— Ja, og med evigt liv, så vidt jeg har forstået, sagde borgmesterens kone. — mens vi andre, som endnu ikke hverken er skrumpede eller antiskrumpede, stadig dør som sædvanligt.

 — Vi må bevare hovedet koldt, nikkede borgmesteren eftertænksomt.

 

Læser: Aldrig før er så kompakt litterært vås sluttet så løssluppent. Men hvilken vidunderlig befrielse at det nu lyder som om vi er ved slutningen. Det har næsten været hele læsningen værd.

 

— Ingen læser gider høre denne sure stemme, skrev Fro Frater Kølleblank i sin første sætning i bogen Tæsk. En kropsbog, som han netop begyndte for 14 måneder og 3 dage siden. — Der skal meget mere glans, begejstring og sprudlen til. Fantasi! Men jeg er ligeglad. Herligt. Omsider fri for andre læsere end mig selv. Fri for den klamme middelmådige læsermasse som ødelægger alt med sine bekymringer, kriser og tykhovedhed. En læsermasse, opdrættet af kronisk begejstrede litteraturpædagoger, vejledt af popularitetssøgende stjernejournalister ved selvglade kulturblade og aviser. Fanget i jagten på den mest æstetiske virkelighedsflugt og opbyggelighed. Bvadr.

Kølleblank så sig veltilfreds omkring.

— Åh gud, nej, udbrød DATboy og så op fra sin iPad som var direkte forbundet med Story Teller . — Historien kører i ring. Det du lige skrev, skrev du også i begyndelsen. Story Teller er kortsluttet og begynder forfra. Det er det eneste der aldrig måtte ske. Vi er håbløst fanget i den evige gentagelse. Den mest afskyelige form for evigt liv.

 

Læser: — Den pointe er for længst sivet ind hos denne kroniske tvangslæser som lever mutters alene med konsekvenserne.

 

— Hold kæft! fortsatte Fro Frater Kølleblank sit forfatterskab med en erobrers minespil. — Ikke kun den pladderæstetiske finlitteratur, men også både politikere og medier truer læsermassens, dvs. befolkningens velfærd.

 

Læser: — Men det gør du da også.

 

— Nej, for det er stadig åbenlyst frivilligt for læsermassen – egentlig også for dig, mor! – om den vil læse, hvad jeg skriver.

 

Læser: — Men hvem er der ud over din mor?

 

Kølleblank rynkede brynene, sukkede højt, fjernede hænderne fra tastaturet og løftede blikket fra skærmen.

— Forbandet, forbandet, udbrød han hovedrystende. — Du har ret: Erfaringen har klart vist at befolkningen aldrig vil læse min skønlitteratur. Ikke engang mine mest læsersmiskende romaner på tilbud sælger.

 

Læser: — Ja, fuldstændig rigtigt. Og heller ikke de romaner du forsøger at sælge under disken med kontante tilskud til intetanende købere, slipper du af med. Kun din mor læser dine bøger frivilligt – som gratist. Inden de er skrevet helt færdige. Mens der stadig er et teoretisk håb for at helheden bliver udholdelig.

 

— Tiden er moden til at drage den ultimative konsekvens i forfatterskabet, fortsatte Kølleblank beslutsomt. — Der må noget helt andet på bordet for at jeg selv fortsat kan holde det ud. Og jeg er trods alt min eneste læser ud over mor. Så det kommer der nu. Det skal der.

 

Læser: — Mmh. Du kører i ring. Jeg anbefaler simpelthen at du bare stopper og nyder livet. Det er langt det letteste for alle.

 

— Ok, ok, jeg bøjer mig. Sandheden om forfatterskabet sejrer, takket være læseren. Omsider. Rimeligt at læseren får magten over historien, når der kun er én tilbage. Mor – og eventuelle andre, ukendte læsere som ikke ønsker at stoppe: Gå til side 13 og fortsæt læsningen af det allerede skrevne evigt. Eller stop frivilligt til hver en tid, nøjagtigt som du, undskyld: I vil.

 

Læser: — Tak. Hvilken letttelse.

 

— Men jeg stopper altså ikke med at skrive. Naturligvis ikke. Fint nok at slippe ud af denne fortælling. Den har kørt sin tid ud og er nu fuldbragt eller i hvert fald udmattet. Men om kort tid begynder jeg på en ny historie. Aner ikke hvilken, men – efter den krise jeg altid har i tomrummet mellem bøgerne – plejer der at dukke noget op, som jeg kan holde ud at beskæftige mig med nogle timer hver dag gennem nogle måneder, måske år.

 

Læser: — Hjælp!

 

— Hold kæft! Jeg skriver udelukkende fiktion for at holde mig i live. Nu skal det frem. Det ved du også godt, læser, hvis du skal være ærlig. Efter hårde kampe for at bevare håbet har jeg nu endegyldigt opgivet at folk frivilligt køber mine romaner, nyder læsningen og gør mig berømt, rig og beundret. Jeg har opgivet at frelse mine medmennesker med bøger. De seneste år er formålet skrumpet til i dette øjeblik at være min egen simple overlevelse. Og jeg siger det ærligt. Smukkere kan det ikke være.

— Lykkelige menneske, stønnede Old Bec fortvivlet, da han i samme øjeblik kravlede over dørtrinnet ud på digterbalkonen. — Du virkeliggør min utopiske, mislykkede drøm om mit forfatterskabs intethed så let som ingenting.

Old Becs hoved ramte balkonens gulvplanker med et dunk. Hans følge af begejstrede læsere og beundrere med signeringsklare eksemplarer af hans bestsellere løb frem for at yde hjælp. Rosa løb også frem på balkonen og afviste de begejstrede læsere med et par målrettede slag. Derefter greb hun Old Bec trøstende om hovedet og lagde det til rette med det udtryksløse ansigt ud mod udsigten over terrænet og havet.

— Købernes og bibliotekslånernes tal, fortsatte Kølleblank uanfægtet. — er svundet så overbevisende gennem årene at jeg efterhånden – selv i enrum – intet kan stille op mod sandheden. Derfor skriver jeg nu udelukkende for at fylde min dag med indhold og struktur i op mod 2 timer. Dag efter dag.

— Mit forfatterskab fortsætter således så længe jeg bare selv kan holde ud at skrive det. Og fysisk og åndeligt overkomme det. Fortsætter uden andre læsere end de to som det er umuligt at slippe af med: 1) mig selv og 2) erindringen om min mor som læste og beundrede mig så længe hendes helbred tillod det. Alle andre læsere er fritstillet. Jeg er omsider fuldt udsprunget som en fri mand efter alle disse år med tilløb.

 

Læser: Åh, så hvil dog i velsignet fred på toppen af dit stadig voksende bjerg af fremtidige, lovende værker, som forbliver uudgivne!

 

I det samme lød der tummel af mange mennesker nedenfor balkonen.

— KølleBec, KølleBec, råbte folkemassen som viftede begejstret med mange forskellige bøger fra forfatterskabet.

 

Læser: Nu må du altså snart lære at styre din fantasi. Ellers tror man du lider kronisk af terminalt forfatterskrab.

 

Næste kapitel: 01

 

 

 

 

 

 

Klaus Kjøller, © klaus@kjoeller.dk