John Chr. Jørgensen: Selvbibliografi

1. Kortfattet faglig selvbiografi

2. Selvstændige publikationer – med biografiske noter

3. Redigerede værker – med udvalgte biografiske noter

4. Artikler i tidsskrifter og samleværker

5. Efterord

 

Først lagt op 03-06-2019; senest opdateret 03-06-2019 21:13

 

 

Da Otto Brandenburg skyllede et digt ned med en øl

 

Arbejderlitteratur i 1970’erne, 1979, er en antologi over temaerne ”arbejdet”, ”fritiden” og ”kampen” med forfatterbiografier, tidstavle og litteraturliste. Den lille undervisningsbog er udarbejdet i tilknytning til tre radioudsendelser à tyve minutter. Radioudsendelserne havde Lene Bredsdorff som producer. Hun og jeg stod i fællesskab for tilrettelæggelsen af udsendelserne. Jeg redigerede elevbogen, som blev trykt i et oplag på 7.000. Mit honorar var ca. 18.000 kr.

 

Det var altså for en gangs skyld et rimeligt aflønnet formidlingsjob. Og så var det morsomt, takket være samarbejdet med den slagfærdige og beslutningsdygtige Lene Bredsdorff. ”Nu går du vel ikke og siger til de skrivende arbejdere, at de skal være forfattere alle sammen?” sagde hun.

 

Udsendelserne blev produceret i Danmarks Radios lokaler på Islands Brygge nr. 81. Det var dengang, før der var gået svømmebassin og café latte i den derude. Men en bodega kunne man altid finde. Det vidste Otto Brandenburg, som pludselig stak af fra os midt under en optagelse, hvor han skulle læse et digt af Gustav Christiansen op. Vi fandt ham igen på en nærliggende bodega og halede ham op i studiet. Digtet, han var flygtet fra, var skrevet i lavkøbenhavnsk lydskrift. Det hed ”Nathårl” og begyndte sådan:

 

jarsgu trat
år vesgu
sårve
mæn
klåggen tso årm naten

sgu fråkåstzid

får nathårled jar sulden

 

Otto Brandenburg kiggede på teksten og spurgte, om han ikke kunne få den på dansk. Så skulle han nok læse den på københavnsk. Han fik det som ønsket og løste opgaven uden mere øl:

 

Nathold

 

jeg er sgu træt

og vil sgu
sove
men

klokken er to om natten
det er sgu frokosttid

for natholdet jeg er sulten

 

P.S.

Lene Bredsdorff lever stadig, men kan desværre ikke læse dette. Hun fik Alzheimers i 2012. Hendes mand, Thomas Bredsdorff, har skrevet en smuk og gribende bog om forløbet: ”Tøsne og forsytia” (Gyldendal, 2017).

 

Se bogen Arbejderlitteratur i 1970’erne på den bibliografiske liste

 

©John Chr. Jørgensen