John Chr. Jørgensen: Selvbibliografi

1. Kortfattet faglig selvbiografi

2. Selvstændige publikationer – med biografiske noter (i fremdrift)

3. Redigerede værker

4. Artikler i tidsskrifter og samleværker

5. Efterord

 

Først lagt op 27-04-2019; senest opdateret 27-04-2019 21:30

 

Kønsroller

 

 

Hamskiftet, 1984, ligger så langt fra, hvad jeg tidligere havde lavet, at det kalder på en forklaring. Hvordan kommer man fra realismen i 1800-tallet til litteraturen om kriseramte mænd i 1970’erne og 80’erne? Svar: Man bliver skilt og tager orlov et år.

 

Nu skal det indskydes, at jeg aldrig havde forestillet mig, at jeg skulle beskæftige mig med realisme- og realismeteori hele livet. På et tidspunkt måtte man skifte spor. At det blev nu og til kønsrolleforskningen, faldt naturligt. Fremtrædende mandlige forfattere i tiden skrev romaner om udhulede patriarker og digte om skilsmisseramte mænd. Udfordringen kom fra kvindebevægelsen og feminismen. Der var brug for forsøg på at beskrive, fortolke og forklare, hvad der skete – også set ud fra mændenes synsvinkel.

 

Nynne Koch, lederen af Kvinfo, arrangerede i 70’erne nogle feminologiske forelæsningsrækker på Folkeuniversitetet. De var særdeles velbesøgte. Og da hun i 1981 indbød nogle mandlige forskere fra forskellige fag til at forelæse over mænd og mænds problemer, eksploderede interessen. Forelæsningsrækkerne måtte firedobles. Vi, der havde været så heldige at blive indbudt, mærkede sulten fra et voksent, især kvindeligt publikum. Vi overværede hinandens forelæsninger og diskuterede dem bagefter på ”Sommersko” og andre muntre steder. Der opstod et tværfagligt forsknings- og formidlingsmiljø.

 

Mit emne var mandens seksualitet som problem i ny nordisk litteratur. Det  kom jeg langt omkring med. Fra Jens Winthers tv-debatter til Preben Hertofts sexologiske seminarer på Rigshospitalet.

 

Se bogen på den bibliografiske liste

 

©John Chr. Jørgensen