John Chr. Jørgensen: Selvbibliografi

1. Kortfattet faglig selvbiografi

2. Selvstændige publikationer – med biografiske noter (i fremdrift)

3. Redigerede værker

4. Artikler i tidsskrifter og samleværker

5. Efterord

 

Først lagt op 27-04-2019; senest opdateret 27-04-2019 21:28

 

Smittende latter

 

Forfattere for folket, 1990, udtænkte og realiserede jeg sammen med tegneren Anne-Marie Steen Petersen (f. 1950).

Anne-Marie havde en baggrund som selvlært plakatkunstner for studenteroprøret. Hun studerede først sociologi og siden tysk, men det blev som bladtegner, hun kom til at gøre karriere. Fra Information over Socialistisk Dagblad og Ekstra Bladet kom hun i 1989 til Politiken, hvor jeg fik fornøjelsen at at arbejde sammen med hende. Ordet ’fornøjelsen’ skal her tages for fuldt pålydende.

 

Hendes latter var smittende. Og uanset hvor grovkornede hendes karikaturtegninger var, så lå der altid en varm humor på bunden. Således også i de ti minutiøst udarbejdede portrætter, hun tegnede til artikler, jeg havde skrevet om forfattere, der var meget læste, men (endnu) ikke anerkendte af kritikken og litteraturhistorikerne: Finn Søeborg, Ebbe Kløvedal Reich, Martha Christensen, Aage Dons, Vita Andersen, Johannes Møllehave, Dan Turèll, Palle Lauring, Dea Trier Mørch og Suzanne Brøgger.

 

Artiklerne og portrættegningerne stod først trykt i  Politiken-tillægget Magasinet i september og oktober 1989. Her fremkaldte de positive reaktioner, også fra flere af de portrætterede forfattere, som for en gangs skyld følte sig husket og taget alvorligt. Jeg har citeret fra nogle af brevene i kapitlet  ”Breve til en boganmelder” i bogen Postkassen der rødmede, 2017, bibliografi nr. 40.

 

Bogudgaven lå godt for arbejderbevægelsens gamle forlag Fremad. Forlaget havde i begyndelsen af 1980’erne bedt mig redigere to bind arbejdernoveller, og det faldt naturligt at fortsætte samarbejdet med Niels Kølle nu, da Fremad kom ind under Gyldendals brede vinger.

 

Se bogen på den bibliografiske liste

 

©John Chr. Jørgensen