John Chr. Jørgensen: Selvbibliografi

1. Kortfattet faglig selvbiografi

2. Selvstændige publikationer – med biografiske noter (i fremdrift)

3. Redigerede værker

4. Artikler i tidsskrifter og samleværker

5. Efterord

 

Først lagt op 09-05-2019; senest opdateret 10-05-2019 09:53

 

Fagbogen som blev levet liv

 

Sprogblomster i spinatbedet, 1999, begyndte som et stykke hobbyarbejde for saks og klister og endte med at være et hovedværk i min metakritiske produktion. Jeg ville finde ud af, hvad der er det særlige ved det kritiske sprog og begyndte at klippe ’sjove’ eksempler ud af aviserne. For at gøre iagttagelserne sammenlignelige måtte jeg vælge ud fra et ensartet korpus: danske aviser i første halvdel af 1999. Jeg kunne også have konstrueret nogle eksempler, men der er intet som virkeligheden, når den er tilgængelig. Jeg er absolut realist.

 

Hvad angår ide, metode og pædagogik var jeg inspireret af Erik Hansens Reklamesprog. Hans elev Jørn Lund læste manuskriptet igennem, foreslog at medtage et afsnit om numeriske vurderinger (”stjernesystemer”) og at få en dygtig illustrator sat på. Det blev elegantieren Poul Holck, som føjede en humoristisk dimension til det undertiden lidt tørre stof.

 

Min kræftsyge kone, som havde arbejdet sammen med Poul Holck på Politiken, var så vild med bogens omslag, at Holck forærede hende originalversionen. Den hænger nu på vores stuevæg som et minde om en arbejdsproces, der begyndte som ensomt hobbyarbejde, men endte med nogle venner, der løftede i flok i en vanskelig tid.

Fagbøger er også levet liv. Min kone blev rask, min bog blev færdig. Erik Hansen og Poul Holck er begge døde.

 

Se bogen på den bibliografiske liste

 

©John Chr. Jørgensen