John Chr. Jørgensen: Selvbibliografi

1. Kortfattet faglig selvbiografi

2. Selvstændige publikationer – med biografiske noter (i fremdrift)

3. Redigerede værker

4. Artikler i tidsskrifter og samleværker

5. Efterord

 

Først lagt op 12-05-2019; senest opdateret 12-05-2019 14:30

 

”Bogpusheren”

 

Om breve, 2005, er et mødested i mit forfatterskab. Her mødes mine litterære tilbøjeligheder (brevromaner) med mine sproglige (mønsterbreve), gammelt (Goldschmidt) med nyt (Dea Trier Mørch), fiktion (Karin Michaëlis) med journalistik (Herman Bang), og teori (ars dictandi) med praksis (skriv et kærestebrev).

 

Som essaysamling gav bogen mig lov til det hele. Jeg kunne ringe til Anders Bodelsen og interviewe ham om ”Den åbne dør”. Jeg kunne få Bo Tao Michaëlis til at skanne sin krøllede hjerne for kriminalromaner i brevform og Boris Boll-Johansen til at indvie mig i fænomenet elektroniske digt-breve. Jeg kunne skrive til Lone Kühlmann for at få en oplysning om Edith Rode. Kühlmann henviste mig til veninden Ebon Borg, som åbnede et skatkammer af curiosa & grin for mig. Jeg kunne arrangere dobbeltforelæsning med en sprogforsker (Frans Gregersen) og skrive festskriftartikel til en litterat (Pil Dahlerup) og indlemme hele møllen i en bog, der ikke gjorde krav på andet end at indeholde nogle muligvis interessante indfaldsvinkler til brevformen.

 

Det var ikke nogen lærebog, men en bog, som var proppet med alskens lærdom, som vitterlig viste sig at kunne bruges til meget forskelligt. Min forlægger Marianne Alenius udnævnte bogen til ”en lille perle” og fik den lanceret ved et arrangement i Bakkehuset. Samtidig sørgede hun for at få den produceret så rapt, at jeg kunne tage en stak med til mine studerende, som herefter omtalte mig som ”bogpusheren”.

 

I min undervisning kom jeg lige fra et kursus i Herman Bangs journalistik, hvor brevet var en af flere formelle muligheder, til kreative skrivekurser, hvor brevskrivning viste sig at have en eminent forløsende virkning. Det var den rene svir at være med til.

 

Se bogen på den bibliografiske liste

 

©John Chr. Jørgensen