John Chr. Jørgensen: Selvbibliografi

1. Kortfattet faglig selvbiografi

2. Selvstændige publikationer – med biografiske noter (i fremdrift)

3. Redigerede værker

4. Artikler i tidsskrifter og samleværker

5. Efterord

 

Først lagt op 12-05-2019; senest opdateret 12-05-2019 13:45

 

Mit afgangsbevis

 

Journalistik med stil, 2007, er mit afgangsbevis. Med udgangen af 2006 forlod jeg på én gang min stilling som lektor på KU og mit job som litteraturredaktør ved Ekstra Bladet. Mine to arbejdsverdener var smeltet lykkeligt sammen for mig, da jeg vinkede farvel. Jeg var boulevardernes dr.phil., således ophøjet af tidsskriftet Standart.

 

Ved min afskedsforelæsning talte jeg om journalistiske stilarter for et publikum bestående af studerende, lærere og journalister. En del af forelæsningen var en komprimeret udgave af en bog, jeg havde undervejs. Bogen var i sig selv komprimeret. Flere af kapitlerne indeholdt pensum til ¼ årsværk. Bogen var således stram i betrækket. Og for at ingen skulle være i tvivl, havde forlaget sat den med så bred en klumme, at det krævede fuld opmærksomhed at finde ind på den rigtige linje.

 

Titelforslaget ”Journalistiske stilarter” var for tørt til Teddy Petersen på Ajour. Som journalist var han vant til at lege med rubrikker, så han bad om et nyt forslag og fik Journalistik med stil. Det kvitterede han for med et skønt forslag til forsidefoto af en maskinskrivende journalist med bowlerhat.

 

Af en eller anden grund var Teddy altid på vej til og fra Berlin med tog, når man kommunikerede med ham. Han var en af forlagsbranchens ensomme helte. Da han takkede af i 2018, overdrog Journalisthøjskolen Ajour til Samfundslitteratur. Fra journalistisk bogproduktion til akademisk. Nu skal der næppe kæmpes så hårdt om fodnoterne mere. Det gik i øvrigt nemt at få Teddy til at acceptere ægte fodnoter i Journalistik med stil. Han kunne udmærket se, at det var en hardcore-lærebog for voksne. En journalistikkens stilhistorie, der vil give præcise definitioner, må også have et ordentligt henvisningsapparat.

 

For at sikre mig, at bogen nu også holdt vand, fik jeg min gamle kollega og ven, RUC-professoren Ib Poulsen, til at se den efter i sømmene.

 

Journalistik med stil blev faktisk et referenceværk, især når det gælder fortællende og argumenterende journalistik. Da papirudgaven blev udsolgt, kom den som e-bog. De årlige opgørelser fra Copy-Dan viser, at den også holder sig som ’kopibog’.

 

 

Se bogen på den bibliografiske liste

 

©John Chr. Jørgensen