John Chr. Jørgensen: Selvbibliografi

1. Kortfattet faglig selvbiografi

2. Selvstændige publikationer – med biografiske noter (i fremdrift)

3. Redigerede værker

4. Artikler i tidsskrifter og samleværker

5. Efterord

 

Først lagt op 14-05-2019; senest opdateret 14-05-2019 16:56

 

Pressehistorisk oversporhund

 

Kommer De som ven eller som interviewer? 2010, er et bidrag til de journalistiske formers historie. Efter anmeldelsens og stilarternes historie var turen nu kommet til interviewet.

Der var ikke nogen på forhånd planlagt systematik i min søgen, men efterhånden gik der sport i det. De journalistiske formers historie var jo stort set ubeskrevet, og det, der stod i opslagsværkerne, var for det meste hen i vejret. Som for eksempel, at Henrik Cavling og Politiken havde indført interviewet i Danmark i begyndelsen af 1900-tallet. Sandheden er, at Robert Watt allerede i 1872 havde fortalt Dagens Nyheders læsere om amerikanske journalisters mani med at interviewe folk, og at N.J. Berendsen i begyndelsen af 1880’erne, dvs. før Politikens grundlæggelse, havde publiceret store portrætsamtaler efter fransk mønster i Dags-Avisen.

 

Der var nok at afdække. Bare alle de signaturer og dæknavne, datidens journalister brugte. Jeg måtte opbygge min egen hvem-er-hvem-liste med 129 mærker. Næppe havde jeg offentliggjort den i bogen (s. 412-15), før jeg modtog henvendelser fra folk, der ville supplere den, eller som ville spørge til identiteten bag andre dæknavne. Uden at søge stillingen var jeg blevet pressehistorisk oversporhund. Men jeg stillede gerne op, for jeg havde også selv brug for hjælp. Først i bogen takker jeg en række personer for venlig assistance og en række fonde for at have støttet udgivelsen af det voluminøse manuskript (437 bogsider). Det var så ukommercielt som noget, og derfor var jeg glad for, at Gyldendal tog det under sine vinger. Det var min tidligere ph.d.-studerende, Rasmus Øhlenschlæger Madsen, der skulle tage sig af det praktiske. Jeg husker mit møde med ham og hans chef Johannes Riis i Klareboderne, som var det i går. Riis så ikke vildt begejstret ud. Forståeligt nok. Et pressehistorisk bogværk, der må støtte sig til 771 fodnoter, får næppe ben at gå på.

 

Apropos skrøbelige ben, så gik jeg fra mødet direkte hen til en Matas-butik på Købmagergade for at købe en stok. Jeg havde netop fået en diagnose (Parkinson), som gjorde det usandsynligt, at jeg igen ville kunne bringe mig på en forskningsopgave, der krævede ligeså meget fysisk research, som interviewhistorien havde gjort.

 

Bogen blev som antydet ikke den store sællert. Men den fremkaldte originale anmeldelser, bl.a. af Thomas Thurah, som lavede et opdigtet telefoninterview med mig i Politiken. Lasse Jensen indbød mig til sin berømmede programrække ”Mennesker og medier”. Af indstregningerne i hans eksemplar af min bog fremgik det, hvor omhyggeligt han havde forberedt sig. Willy Dähnhardt, et nu desværre slukket lys på læsesalen, inviterede mig til at causere for mit akademiske kernepublikum på Det kongelige Bibliotek. Causeriet ligger nu på nettet. Jeg har aldrig hørt det selv. Jeg synes, min stemme lyder slidt og sørgmodig. En stemmepædagog fortalte mig for nylig, at mange har det sådan. Den stemme, vi hører fra et bånd, er en anden end den, vi hører gennem vores knogler. Første gang, jeg var i radioen, var i et program om ”Kongens Fald” engang i begyndelsen af 70erne. Jeg levede mig vældigt ind i romanens kværnende sorg. Ude på den anden side af glasvæggen stod programmets tilrettelægger Steen Albrechtsen og forsøgte at muntre mig op med raske armbevægelser.

 

”Du talte højt og tydeligt”, sagde min mor efter at have hørt udsendelsen. ”Ja, det gjorde du godt”, supplerede en tante, ”nu behøver vi andre ikke at læse den sørgelige roman.”

 

Se bogen på den bibliografiske liste

 

©John Chr. Jørgensen