John Chr. Jørgensen: Selvbibliografi

1. Kortfattet faglig selvbiografi

2. Selvstændige publikationer – med biografiske noter

3. Redigerede værker

4. Artikler i tidsskrifter og samleværker

5. Efterord

 

Først lagt op 22-05-2019; senest opdateret 16-10-2019 10:15

 

Udgiverglæde

 

De elegante, 2018, begyndte som en selskabsleg og endte som en udgiverglæde.

 

      Undskyld, kan I ikke hjælpe mig med et projekt, spurgte jeg hen over bordet. – Jeg prøver at finde ud af, hvem der skrev – og skriver - elegant?

 

Spørgsmålet udløste altid afklarende modspørgsmål og diskussioner. Hvilken slags forfattere? (Journalister, kritikere, essayister, erindringsforfattere). Elegant, hvad vil det sige? (Ja, hvad lægger I selv i det?).

 

Der kom hurtigt navne på bordet. Nogle blev straks fejet af bordet igen, mens andre blev liggende. Det var en morsom selskabsleg.  Stilkarakteristik for viderekomne. Der var forbavsende ofte konsensus om visse navne. Nogle vil sige, at det var, fordi jeg spurgte ind i det samme kulturmiljø, men alligevel. Navne som Agnes Heningsen (letheden), Kai Friis Møller (skarpheden), Hans Hertel (humoren) og Henrik Wivel (åndrigheden) gik igen.

 

I sidste instans måtte jeg naturligvis selv tage ansvaret. Det var særlig svært med de endnu levende. Der var aldrig fuldstændig enighed om dem. Og da bogen udkom med Hertel og Wivel som de eneste nulevende, modtog jeg diplomatisk formulerede protestbreve fra læsere, som hellere havde set andre navne.

 

Kanonisering af nulevende er risikabel. Jeg prøvede det, da jeg sammen med Thomas Bredsdorff redigerede Dansk forfatterleksikon. – Hvorfor agter du mig ikke? spurgte en kendt, nu afdød forfatter til rejsebøger. Han var ikke med, fordi han ikke skrev fiktion, forklarede jeg.

 

Det er svært at acceptere sin tilstedeværelse i en given rangorden, med mindre man selv er i toppen. Jeg  mindes det gys af stilhed, der ramte de tilstedeværende, da den myndige institutsekretær ved skranken løftede stemmen og sagde på klingende norsk: - Nej, den, der skriver bedst af jer alle sammen, er Hans Hertel.

 

Så meget om min uvidenskabelige research til De elegante, som ved udgivelsen fik en helt usædvanlig indforstået og elegant formuleret anmeldelse af Linea Maja Ernst i Weekendavisen (”Elegantierens grønspættebog”, 27.7.2018). Den tekst alene var udgiverglæde nok.

 

Se bogen på den bibliografiske liste

 

 

Anmeldelse i Weekendavisen,

 

Anmeldelse i Jyllands-Posten

 

 

©John Chr. Jørgensen