Først lagt op 12-06-2020; senest opdateret 13-06-2020 09:50

Mini-essay 3

Hos Møllehave i Bruxelles

 

Det skete på den tid, da Johannes Møllehave var præst ved Den Danske Kirke i Bruxelles. Præcisere sagt 1987-91. Og Møllehave var mere end præst. Han var åndelig entreprenør. Den foretagsomme mand kunne få kirke og kultur til at gå op i en højere enhed. Han var også dygtig til at trylle penge ud af lommerne på sponsorerne.

Hustruen Herdis tog sig af det sociale arbejde, hun hjalp f.eks. au pair-piger, der var kommet på kant med deres værtsfamilier. Herdis var ellers kendt for sine debatromaner om kønsroller. Hun var fortaler for åbne forhold.

Jeg fortæller dette sidste for at gøre det forståeligt, hvordan jeg kunne skabe sensation i Møllehavernes samtalekøkken ved at erklære at “jeg er forelsket i min kone.”

Sagen var, at jeg netop havde giftet mig igen - eller som svenskerne så upoetisk udtrykker det: “omgiftet mig”. Som om man har ret til en ommer. Men det havde jeg altså: giftet mig igen. Og jeg var i den grad en lykkelig mand, at det lyste ud af mig.

Møllehavernes gæstfrihed var så omfattende, at den i sig selv kunne gøre en glad. “Hvis du har brug for et hvil, skal du bare gå ind på dit værelse”. “Jeg kører dig gerne hen til museet, hvis du vil se noget kunst”. De vidste ikke alt det gode, de ville gøre for mig.

Jeg var inviteret derned et par dage bl.a. for at fortælle om Leif Panduro, som jeg netop havde udgivet en biografi om.

Foredraget eller, hvad vi nu skal kalde det, blev holdt i præsteboligens stuer. Jeg stod lænet op ad en dørkarm i åbningen mellem de to stuer og talte. Ligesom man gør ved konfirmationer og runde fødselsdage, der holdes i hjemmet.

Publikum var absolut venligsindet. Mange af dem var åbenlyst glade for at se hinanden og kunne have underholdt sig glimrende uden min tilstedeværelse.

Som foredragsholder er man altid lidt nervøs for, om det, man kommer med, overhovedet har interesse, men her var der ingen tvivl. Panduro gav god anledning til at tænke og tale muntert over livet hjemme i Danmark.

Det var kort sagt en vellykket tur, og jeg rejste hjem som en endnu gladere mand, end jeg rejste ud. Så glad, at jeg slog hjernen fra i lufthavnen i Bruxelles og købte et par flasker toldfri cognac og likør uden at tælle efter, om jeg havde været i udlandet det tilstrækkelige antal timer. Måske troede jeg bare, at jeg kunne gå på vandet.

Tolderen i Kastrup kunne imidlertid genkende en glad idiot, når han så mig. Han hev mig hen til sit kasseapparat og sørgede for, at den hjembragte sprut blev noget af det dyreste, jeg nogensinde havde erhvervet mig af slagsen.

Og Johannes lo hjerteligt i telefonen, da jeg fortalte ham om min synd. Den havde han let ved at tilgive: Jeg var jo forelsket.

 

P.S.

Jeg skrev en portrætartikel om Johannes Møllehave som tryllekunstner i Politiken 1.10.1989. Den er optrykt i Forfattere for folket, 1990, bibliografi nr. 15.

 

©John Chr. Jørgensen