John Chr. Jørgensen

Selvbibliografi

 

Mest læste John Chr. Jørgensen seneste uge

 

Seneste anmeldelser af Jørgensens bøger

Herman Bang – Danmarksmester i dæknavne, Artikel

 

P(arkinson) S(tatus)

Når jeg sidder koncentreret og skriver på min Mac i min lænestol, sker det, at jeg glemmer, at jeg har Parkinson, Erindringskommentar

Herman Bang og Politiken, (udkom 22/8 2019)

 

Læs forlagets præsentation

 

Læs Biografisk note Uden for nummer

 

Læs Billedtekt til forsidebilledet

 

Først lagt op 08-10-2019; senest opdateret 08-10-2019 11:32

 

Den gensidige modvilje

»John Chr. Jørgensen har begået en lille genistreg«

 

Bettina Heltberg vier d. 5/10 2019 sin faste lørdagsklumme i Politiken ”Uden filter” til ”Herman Bang og Politiken” under overskriften ”Den gensidige modvilje” (sektion 4, PS, bagsiden).

Klummen refererer og kommenterer mest den virkelighed, som bogen fremlægger. Men der er også et par passager, som vurderer bogen og dens forfatter:

 

”John Chr. Jørgensen er vores gamle litteraturredaktør med særlig interesse for journalistik og anmelderi; han skrev i 1994 disputatsen 'Det danske anmelderis historie - den litterære anmeldelses opståen og udvikling 1720-1906'. Nu har han skrevet en ny bog, 'Herman Bang og Politiken'.”

Og:

”Da mange af hans (Bangs, kk) artikler ikke var signeret, har John Chr. Jørgensen begået en lille genistreg og henvendt sig til Det Kongelige Biblioteks honorarprotokoller.

Der står de håndører anført, som HB og den anonyme HB fik udbetalt.”

 

Der hersker dog ikke total idyl mellem klummeskriver Heltberg og Jørgensen. På et enkelt punkt er Heltberg uenig:

 

”I perioden 1900-1902 underskrev han (Bang, kk) sig ofte med navnet Alceste. Hvorfor? Her er jeg ikke enig med John Chr. Jørgensen.

Han tror, det er et heltindenavn fra en opera af Gluck. Jeg tror, Bang hentyder til Molières Alceste fra ' Misantropen': ”Forfulgt fra alle sider - søger jeg et fjernt sted, hvor man har frihed til at være en mand af ære.”

 

 

Læs andre anmeldelser/ omtaler af bogen

 

Se bogen på den bibliografiske liste

 

 

klaus@kjoeller.dk