Klaus Kjøller forside >> bogmenu >> Kong Klaks sten 2 >> Arne Ossians efterskrift: Hvorfor romanen blev skrevet under pseudonymet Klaus Kjøller

 

[Først lagt op 30-04-2004; senest (layout)opdateret 14-11-2019]

 

 

 

 

Efterskrift

af Arne Ossian, forfatter og postbud

 

Førsteudgaven af Kong Klaks sten kom i april 1998, altså for 6 år siden. Den var skrevet af mig med et kort efterskrift af Klaus Kjøller.

På grund af min store ulyst til at optræde offentligt blev det Klaus Kjøller som i høj grad kom i pressens fokus ved førsteudgavens udgivelse. Det lykkedes mig at holde mig så godt ude af rampelyset at flere medier mere end antydede at jeg bare var et pseudonym for Klaus Kjøller.

I begyndelsen når vi mødte denne opfattelse, kæmpede vi imod og hævdede sandheden; men efterhånden er det gået op for os begge at denne opfattelse af at Arne Ossian overhovedet ikke eksisterer, er ideel til at sikre maksimal arbejdsro for mig. Og det er jo også en stor lettelse for Klaus hvis han slipper for, i tide og utide, at skulle forklare hvem jeg er, hvordan vores forhold er, og hvornår man kan vente at jeg dukker op og møder pressen ansigt-til-ansigt.

  

Da andenudgaven af Kong Klaks sten skulle klargøres, fandt vi det derfor mest enkelt og hensigtsmæssigt helt at udelade mit navn og til gengæld anføre Klaus Kjøller som forfatter. Faktisk var jeg kun villig til at acceptere at der kom en ny udgave, hvis Klaus påtog sig at udfylde pladsen til forfatternavnet på titelbladet. Da han nølende havde accepteret dette, var alle mine forbehold over for en ny udgivelse væk. Det var herefter en stor glæde for mig at få lejlighed til at revidere teksten som trængte til at blive ført op til dato på en række punkter.

  

Bogen blev skrevet i 1997 som en fremtidsroman der handlede om nogle dage i juni 2002. Andenudgaven handler om de samme dage i juni, men nu som fortid for snart to år siden. Kort sagt er forskellen mellem første- og andenudgaven at førsteudgaven er uden Mary, andenudgaven er med Mary, vores lands kronprinsesse efter d. 14. maj 2004. Men det har medført yderst få ændringer i handlingen. Man kan sige at Mary allerede var med i førsteudgaven, men jeg kendte hende ikke og var derfor nødt til at bruge stand-in.

 

Arne Ossian

Foråret 2004