Kong Klaks sten --> Hans Larsen anmelder i Ekstra Bladet

 

 

[bringes efter tilladelse af Hans Larsen]

Ekstra Bladet, d. 25/4 98 (5 stjerner af 6 mulige):

Frederik som action-helt

 

Af Hans Larsen

Der har allerede været skrevet adskillige avissider om denne opsigtsvækkende danske roman. Forlaget kalder den en krimi om Danmark og EU. Nogle har kaldt den en nøgleroman og hævdet, at lektor i manipulation og image m.m. Klaus Kjøller, der har skrevet en efterskrift til bogen, i virkeligheden er dens forfatter.

Kjøller hævder selv, at forfatteren er hans tidligere studerende, den unge, pressesky Arne Ossian.

Denne anmelder vælger at tro lektor Kjøller på hans ord - ligesom min jyske landsmand Steen Steensen Blicher var overbevist om, at Ossians Digte, som han i 1807-09 oversatte til dansk, var gammel gælisk poesi, som den skotske digter James MacPherson i sidste øjeblik havde reddet og oversat til engelsk.

Indiana Jones

Unge Arne Ossian fortjener stor ros for sin romandebut. Den er hylende morsom, og handlingen går over stok og sten, efter at en dansk forsker er fundet død på sit kontor på Københavns Universitet. I øvrigt på et institut, der minder meget om det Institut for Nordisk Filologi, forfatteren har frekventeret og Klaus Kjøller er leder af.

En af instituttets ansatte har heldigvis et bijob som agent, så han fører an i jagten på den runesten - Kong Klaks sten - hvis inskription skal redde det danske sprog fra EU's planer om at reducere det til at være 'en europæisk dialekt'. Agenten John Kjeldsen har i øvrigt et nært samarbejde med kronprins Frederik, der optræder som actionhelt.

Unge Ossian kan tydeligvis sine klassikere - først og fremmest Indiana Jones-filmene, som har været ham til meget inspiration. Men også inspektør Colombo, James Bond, Godfather-filmene og flere andre får hilsener med på vejen.

Det er som sagt meget underholdende og meget, meget morsomt. Sikkert ikke mindst for de indviede, der kan genkende personerne på universitets-instituttet. Men rigeligt grinagtigt også for os uden for murene.