Kjøller forside à alle artikler à Manus: Klumme i Magasinet Arbejdsmiljø

[senest revideret 5/5 2022]

 

Titel og medium            

”Tillid er godt, for kontrol er umuligt” offentliggjort som klumme i Magasinet Arbejdsmiljø 9 2014 (september).

© klaus@kjoeller.dk

 

 

 

 

Tillid er godt, for kontrol er umulig

Af Klaus Kjøller, forfatter og universitetslektor

I august måned modtog jeg på den computer, jeg skrev disse ord på, 63 opdateringer fra Microsoft. August måned adskilte sig ikke fra enhver anden måned. Så i løbet af et år bliver det omkring 750 opdateringer. Mange af opdateringerne melder sig, mens jeg arbejder. Dels ved at computeren bliver langsommere, fordi den er ved at downloade en obligatorisk opdatering. Dels ved en melding på skærmen om, at jeg har valget mellem at genstarte nu eller overlade det til computeren at genstarte om senest ti minutter.

Selvfølgelig har jeg stadig magten til at slå de automatiske opdateringer fra og dermed til ikke at blive forstyrret, mens jeg arbejder. Men så kan virus- og spionprogrammer snige sig ind i computeren gennem ustoppede huller i gamle programmer. Så i virkeligheden har jeg ikke noget valg.

Og jeg er ikke alene. I Danmark vil jeg tro, at stort set alle, som skriver andet end julekort og sms’er, også bruger programmet Word fra Microsoft. I vores offentlige system har jeg de senere år aldrig mødt et kontor, hvor man ikke brugte Word til sine dokumenter. Og jeg har heller ikke i større, private organisationer mødt andet end Word.

Microsoft er et amerikansk aktieselskab, som er grundlagt i 1975. Firmaet havde i 2012 en årlig omsætning på 72 mia US-dollar (406 mia kr) og 94.000 ansatte. Dette store, private firma har altså direkte adgang til min, din og resten af Danmarks computere og foretager årligt omkring 750 ændringer, såkaldte ”opdateringer”, herunder også i computernes mest vitale styreprogrammer, uden at vi har en chance for at kontrollere, hvad der foregår. Ikke engang vores to efterretningstjenester, FE og PET, ved formentlig, hvad Microsoft op mod fire gange på en normal arbejdsdag putter ind i deres topsikrede computere. Ganske vist er det hemmeligt, hvilke systemer efterretningsvæsnerne bruger, men af rent administrationstekniske grunde er de sikkert nødt til at bruge samme skriveprogram som  andre statslige bureaukratier.

Hele landet er altså i lommen på et privat amerikansk aktieselskab. Ingen i Danmark kan kontrollere om dette selskab samarbejder med amerikanske eller andre efterretningsvæsner. F.eks. ved at putte overvågningselementer ind i sine åbenbart evigt voksende, hemmelige programkoder, som op mod fire gange på en normal arbejdsdag skal opdateres med nye hovsa-løsninger.

Og ingen dansk efterretningstjeneste aner, hvordan Microsofts interne procedurer er. Om man f.eks. har taget højde for at forebygge, at en nøglemedarbejder i firmaet en dag får en religiøs åbenbaring, som tvinger ham til at sende en terroristisk opdatering ud til Danmark og resten af den vestlige Word-verden, som får alle systemer til at gå i sort på et bestemt tidspunkt. Så ligger verden åben for kalifatet Islamisk Stat og lignende mørkemænd.

Men fortvivl ikke. Lad det i stedet være dig til trøst, at uanset hvor slemt du føler dig overvåget af din chef på Facebook, gennem gps’en i din tjenestebil, med video ved kasseapparatet og hans lette adgang til din mailkorrespondance, så er det intet mod, hvor slemt hele landet – staten, regioner, kommuner, domstole, Folketinget, universiteter, medier – burde føle sig overvåget af Microsoft.

Men det gør landet ikke. Fordi vi har tillid. Anden forklaring er ikke mulig.

I gamle dage hed det sig, at ”tillid er godt, men kontrol er bedre”. I dag må vi nøjes med at sige, at ”tillid er godt”, for kontrol er umulig. I hvert fald når det gælder kontrol af overvågning.

 

                

Klaus Kjøller, d. 30/8 2014

                

Øverst i dokumentet