FORSIDE KJOELLER.dk

ALLE BØGER

KOMMENTARER OG MORALER, MENU 1

KJOELLER NEWS

BREVKASSEN

PROFIL

MEST LÆSTE PÅ KJOELLER.dk

BEDST SÆLGENDE BØGER

 

 

Først lagt op 16-01-2016, senest opdateret 27-06-2019 10:02:02

No bullshit om bullshit

Dialog med min zappende læser om betydningen af ordet ”bullshit”.

 

 

Denne kommentar er – trods det omfattende emne – meget kort. Det er den i respekt for dig, min zappende læser på nettet.

Tyranner kendes bl.a. på, at de holder alenlange taler om meget enkle og banale ting, som de plager undersåtterne med at skulle høre på. Og bagefter kræver de hyldest for det ulidelige præk, alle har været tvangsindlagt til. Og alle jubler af frygt for at miste hovedet. Eller miste muligheden for et tillæg ved næste lønforhandling.

Alle undersåtter er udsat for, at deres magthavere afleder deres opmærksomhed fra meget enkle, men ubekvemme sandheder. Det sker ved at fylde undersåtterne med bullshit uden ende. Jo større tyran, jo mere bullshit skal undersåtterne æde råt.

Kommentar- og klumme-tyranner er ikke spor bedre end andre tyranner. Derfor er mange kommentarer og klummer – og bøger og artikler – fyldt med det værste bullshit. Kommentaren her er renset for alt teoretisk lirum-larum, som er praktisk uanvendeligt for undersåtter, som har fået nok af at være den, som alle træder på med ævl, præk, nonsens, sludder og vrøvl, kort sagt: bullshit.

Zapperen: Det lyder ærlig talt som noget værre bullshit. Men måske har jeg ikke forstået, hvad bullshit er. Hvis man bare kan kalde det ’sludder og vrøvl’, hvorfor så bruge det mærkelige ord ’bullshit’?

Bullshit er en særlig form for sludder og vrøvl, som skal få afsenderen, magthaveren, tyrannen eller Big Brother til at fremtræde så fordelagtigt som muligt.

  Men så er det vel egentlig bare løgn?

Ikke nødvendigvis. Løgn vil jo sige, at afsenderen siger noget, som han ved er forkert. Men bullshit består i, at afsenderen udvælger fordelagtige kendsgerninger og iklæder dem den mest fordelagtige sprogbrug. Fordelagtige for ham ved at få ham til at fremtræde ærligt, drevet af de højeste idealer, med fast identitet og yderst kompetent. Bullshit får talen til at svulme, fordi afsenderen så bedre kan folde sine kvaliteter ud for modtageren.

  Men så er det vel ikke sludder og vrøvl.

Joh, for det kan ikke kontrolleres objektivt, om det, afsenderen siger, er sandt eller falsk. Det kan heller ikke kontrolleres, om afsenderen selv faktisk tror på det, han siger. Eller om det er hvide løgne. Men ofte tror afsenderen selv på sit bullshit, bl.a. fordi han har hørt det så mange gange. Og fordi han mærker, at det glider lettere ned hos undersåtterne, hvis han selv tror på det.

 

 

Zapperen: Jeg lærte i skolen at Big Brother er navnet på magthaveren i George Orwells fremtidsroman 1984. Men Big Brother i 1984 ligner da ikke de fleste magthavere jeg kender fra mit eget liv. Så det virker vildt overdrevet at kalde dem allesammen for Big Brother. Hvis det da ikke er ment som en vittighed.

For at forstå magten og tage sine forholdsregler er det praktisk at se enhver nok så lille magthavers lighed med den store leder i den autoritære étpartistat som findes i 1984. Betragt for en sikkerheds skyld selv den mindste magthaver som en Big Brother i svøb. Og studér Håndbog for undertrykte – med nøgle til kommissærernes bullshit grundigt snarest muligt.

 

 

 

Læs om de fire dyder som gør bullshit nødvendigt

Læs Bullshit – den angribende tapettale.

Læs Disruptionsfråds, Køllebank

Læs Politikernes sprog-skabte virkelighed, Kommentar

Læs Sprog og politik, Det er både godt og skidt at forske i noget som alle har en mening om. Godt, fordi emnet allerede interesserer mange. Skidt, fordi interessen typisk bæres af en række fordomme, Artikel

 

 

 

Henvisninger

Frankfurt, H.G. On Bullshit, Princeton University Press 2005. [Dansk oversættelse: Om bullshit, Gyldendal 2005].

Orwell, G. 1984, Hasselbalch 1950.

Denne kommentar er en revideret, forkortet version af Håndbog for undertrykte, s. 9-11.

 

 

 

 

 

 

 

 

Klaus Kjøller, ©klaus@kjoeller.dk

 

 

 

 

FORSIDE KJOELLER.dk

ALLE BØGER

KOMMENTARER OG MORALER, MENU 1

KJOELLER NEWS

BREVKASSEN

PROFIL

MEST LÆSTE PÅ KJOELLER.dk

BEDST SÆLGENDE BØGER

 

SENESTE KØLLEBANK

MÅNEDENS BEDSTE KØLLEBANK I INDEVÆRENDE ÅR

ÅRETS BEDSTE 2018

ÅRETS BEDSTE 2017

BEDSTE 5 TANTES GROVE GYS 2017

ÅRETS BEDSTE 2016

 

SENESTE KOMMENTARER OG MORALER, MENU 1 (SENESTE MÅNED)

KOMMENTARER OG MORALER, MENU 2019

KOMMENTARER OG MORALER, MENU 2, (2018)

KOMMENTARER OG MORALER, MENU 3, (2017 – 1999)

KOMMENTARER OG MORALER 1999-1975