Forside KlausKjoeller.dk >< Forside KJOELLER.dk >>> Kommentarer og moraler, menu

 

151217klauskjoellerDKforside.bmp

Først lagt op 13-08-2016, senest opdateret 04-04-2019 15:58:41

Hvis du vil af med noget efter at have læst kommentaren, så skriv på www.facebook.com/klauskjoeller

Link: Mine mest populære, mest sælgende bøger på SAXO.com (dagligt opdateret hitliste)

151217KjoellerDKforside.bmp

 

 

 

Danmark er kaput uden DR og TV 2

DRs bestyrelsesformand Michael Christiansen sagde forleden, at DR står for "den objektive sandhed, som ikke er farvet af partier og holdninger.” Mange fandt udtalelsen lidt hysterisk. Men noget rigtigt er der i den.

 

 

Hvad ville der ske med Danmark, hvis man nedlagde DR og solgte TV 2? Altså hvis man afskaffede vores to statsdirigerede, store medier?

Det ville naturligvis lette det digitale pres på Berlingske, Jyllands-Posten, Politiken, Ekstra Bladet, BT og alle andre private medier, som i disse år forsøger at tjene de penge på deres netaviser, som de mister på deres trykaviser. DR påstår ganske vist, at deres digitale aktivitet nærmest stimulerer folk til også at søge til de private medier på nettet. Men min personlige erfaring er, at DR (og TV 2) er de første netaviser, man orienterer sig i, når man flere gange dagligt lige skal have et hurtigt overblik over, hvad der sker i verden. Blandt andet fordi man ved, at disse medier skamløst hugger alt interessant i alle de vidt forskellige, konkurrerende private medier, hvoraf de vist efterhånden allesammen oven i købet kræver abonnement, for at man kan komme ind og læse hele originalen. DR og TV 2 giver simpelt hen det, man har brug for i løbet af dagen, når man ikke gider gå i dybden: et resumé af sidste nyt og det mest eksotiske. Det er på disse medier, at vi går på torvet for at høre nyheder og sladder. Og konkurrencen mellem dem, mindsker sandsynligheder for, at en god historie ikke findes i mindst det ene af dem.

Hvis disse to medier så husker at gøre opmærksom på, fra hvilket medium en historie stammer, så kan det godt være, at man også søger til kilden. Men ofte gider man ikke, fordi man har erfaret, at DR og TV 2 er helt gode til at skrælle andre medier for det væsentlige i deres historier. Ofte er det ikke besværet værd at gå ind på det private mediums site og vente alenlangt på, at reklamealgoritmerne finder de reklamer frem, for den målgruppe, som man tilhører.

Selvfølgelig burde man lade være med på denne måde at støtte DRs og TV 2’s gratis netaviser. Man burde selvfølgelig straks gå til originalerne og melde sig som abonnent til det hele. En nedlæggelse af DR og salg af TV 2 vil her tvinge mange af os nethælere til et mere retlinet levned. For vi  må så undvære DRs daglige resumé og se TV 2 reduceret til et privat medium på linje med landets andre private, konkurrerende medier.

Men den største ændring vil ikke være, at disse mediers resuméer forsvinder eller svækkes. Den største ændring vil være, at DRs tv-nyhedsudsendelser forsvinder, og at TV 2’s nyhedsudsendelser mister den status, de har i øjeblikket i kraft af public service-begrebet. Enhver privat avis har vist efterhånden også en tv-station på nettet. Og disse mange private tv-stationer vil konkurrere endnu hårdere end de gør i øjeblikket om at indtage den position som public service-stationerne DR og TV 2 har nu. Men ingen af disse private tv-stationer vil have den særstatus det officielle public service-stempel giver.

Vi er opdraget til, at vi samles foran DR TV eller TV 2, når der sker ting, som berører os som folk. Disse to tv-stationer samler det danske folk ved at sende live fra kongehusets familiebegivenheder, nytårets indtræden, Folketingets åbning og alverdens katastrofer og triumfer. Når vi sammen oplever følelsesstærke ting, som sker i verden her og nu, så sker det foran disse to stationers TV.

Denne samlende effekt er enestående for disse to medier. Den har stor politisk betydning. Den støttes af andre ting, som adskiller disse medier fra alle andre: DR og TV 2 har ikke officielt nogen politisk mening om noget. Deres redaktionelle ledelser skriver ikke ledere med kommentarer om dansk politik og andet. Dette tjener til at placere medierne som over-politiske, objektive, neutrale arenaer for partipolitik. Politikere, andre mediers chefredaktører, andre mediers kommentatorer og faglige medarbejdere inviteres ind og optræder på denne arena, hvor hverken DR eller TV 2 normalt selv optræder. Man kan jo ikke både være på scenen og samtidig være den neutrale, objektive scene, hvor alle landets mest betydningsfulde magthavere optræder. Ved at lade andre mediers personale optræde under styring af stationernes studieværter demonstrere disse to medier dagligt deres særlige status som neutral overmyndighed.

Stationernes store politiske magt ligger i at vælge emner og invitere personer. DR og TV 2 leverer sammen den tv-serie som dansk politik opleves som af over 90 % af danske vælgere.

 

 

 

 

 

Når vi sammen oplever følelses­stærke ting, som sker i verden her og nu, så sker det foran disse to stationers TV.

 

 

160408DemokratiForside.jpg

Demokrati – mindst ringe, men mest udsat (paperback og e-bog), KJOELLER.dk 2016

 

Læs mere om dette i Demokrati – mindst ringe, men mest udsat.

En afskaffelse af DR og privatisering af TV 2 vil altså svække denne tv-serie. Det er ikke barnemad, for vores nationale tv-serie er vores demokratis grundlæggende institution, fordi det er dér den almindelige befolkning forstår og vurderer demokratiet gennem de optrædende figurers stridigheder. Og set i dette perspektiv er begge vores public service-stationer store successer, for vores demokrati er – stadig – et af de mest velfungerende i denne verden.

Heldigvis er der vist heller ingen i Folketinget som arbejder for at afskaffe DR totalt og samtidig privatisere TV 2 totalt. Så denne klumme kan forekomme fortænkt og teoretisk. Men min tankerække blev sat i gang af DRs bestyrelsesformand Michael Christiansen. Han påstod forleden i sit forsvar mod DFs forslag om at skære DR med 25 %, at DR står for "den objektive sandhed, som ikke er farvet af partier og holdninger.”

Det er både rigtigt og forkert. Rigtigt, fordi det er den illusion, som DR dygtigt vedligeholder. Forkert, fordi det jo er en konstruktion. Men det er altså en konstruktion, som danner scene for den tv-serie, som vores demokrati er. Og den kan vi i hvert fald ikke undvære eller nedlægge uden samtidig at nedlægge demokratiet. Men vi kan sagtens undvære så meget andet i DR. F.eks. deres resumerende hjemmeside. Selv om det vil give os lidt mere besvær med at få vores daglige nyhedsfix, vil det ikke svække demokratiet en tøddel, tværtimod.

 

 

 

 

Klaus Kjøller, © klaus@kjoeller.dk

Øverst i dokumentet

 

 

151217klauskjoellerDKforside.bmp

Link: Mine mest populære, mest sælgende bøger på SAXO.com (dagligt opdateret hitliste)

Hvis du vil af med noget efter at have læst kommentaren, så skriv på www.facebook.com/klauskjoeller

151217KjoellerDKforside.bmp