FORSIDE KJOELLER.dk

ALLE BØGER

KOMMENTARER OG MORALER, MENU 1

KJOELLER NEWS

BREVKASSEN

PROFIL

MEST LÆSTE PÅ KJOELLER.dk

BEDST SÆLGENDE BØGER

 

SENESTE KØLLEBANK

MÅNEDENS BEDSTE KØLLEBANK I INDEVÆRENDE ÅR

ÅRETS BEDSTE 2018

ÅRETS BEDSTE 2017

BEDSTE 5 TANTES GROVE GYS 2017

ÅRETS BEDSTE 2016

 

Seneste kommentarer og moraler, menu 1 (seneste måned)

Kommentarer og moraler, menu 2019

Kommentarer og moraler, menu 2, (2018)

Kommentarer og moraler, menu 3, (2017 – 1999)

Kommentarer og moraler 1999-1975

 

 

 

 

Først lagt op 30-04-2018,,senest opdateret 13-02-2023 12:43:45

Foto: Google

Mærsk og resten

Mærsks særlige format fremgår klarere end nogensinde af reaktionen på hans død hos hans gamle ærkefjende, aktie-ejer Frank Aaen fra Enhedslisten, som på mange generalforsamlinger talte skibsrederen midt imod. Og fik ramsaltet svar.

 

Groft sagt konstaterede i 2012, at mange ville savne giganten Mærsk. ”Ikke mindst Frank Aaen, som nu mangler sin fæle, gamle kapitalist at spille bold med. Forvirret og partnerløs står Aaen tilbage, hjemløs blandt glatte handelshøjskoletyper som Novo Nordisks Lars Rebien Sørensen og Mærsks Niels Smedegaard Andersen.”

 

 

 

 

Indhold

Moralen fra ØK og Mærsk 1

08-04-2019: Dødsfald og partnerskifte til yngre model truer kæmper i dansk erhvervsliv 1

Rettidig omhu 1

30-04-2018: Mærsks efterfølgere husker åbenbart stadig, hvordan vores andet stolte rederi, ØK, endte som flytteforretning i en lille by i USA. 1

Dansk nedtur 1

28-08-2017: Denne tredobbelte, nationale nedtur bør gøre det klart for Caroline Wozniacki, at hun i år simpelt hen er nødt til at vinde US Open. 1

Orden i ordenskapitlet! 1

20-04-2013: Findes der ingen tapre rengøringsassistenter i riget? Så giv dem dog et ridder- eller kommandørkors. Og hvorfor bliver militærchefer og andre uden mindste forstand på at udvælge sokker til prinsgemalen udnævnt til kammerherre? 1

For mange kunder 1

03-04-2013: Hvis Novo Nordisk og Mærsk var lige så elendige til at bruge IT som det offentlige er, så ville Danmark for længst være gået nedenom og hjem. 1

Stort og småt 1

24-11-2012: Der er ingen grund til at rakke erhvervsmanden, kammerherre Fritz Schur ned, fordi han begyndte med en vognfuld lokumspapir. Tværtimod 1

Aaen alene i verden 1

21-04-2012: Efter Mærsks død savner Frank Aaen en værdig modstander 1

 

 

 

 

Moralen fra ØK og Mærsk

08-04-2019: Dødsfald og partnerskifte til yngre model truer kæmper i dansk erhvervsliv

I sidste uge var der generalforsamling i Mærsk. Det er let at se, selv på lang afstand, at magien mangler på formaets generalforsamling efter gamle Mærsk døde.

Den gamles entré gav sus i forsamlingen og pressen. Hans udtalelser blev afspillet i TVs nyhedsudsendelser. Det var som om aktionærerne knælede i andagt, når han – år for år mere affældig, men både oprejst og ydmyg – sejlede gennem forsamlingen på fast kurs mod sin plads oppe foran. Og hvert år afmonterede han enhver mistanke om åndeligt skibbrud eller bare maskinskade i skarp debat med aktieejer Frank Aaen fra Enhedslisten.

Nu revser Magistrenes Pensionskasse respektløst Mærsk-bestyrelsen for at sende firmaet ud over afgrunden. Aktionærer kræver helt uhørt større gennemskuelighed. Og firmaet, som ellers er kendt for rettidig omhu i sprogbrug og andet, leverer ordgylle. Og fortsætter med at hæve lønninger til direktører som et symptom på, at elendigheden er forbigående, og at man i virkeligheden stadig er på vej fremad som i gamle Mærsks tid.

Men magien forsvandt jo også fra ØK, da den sagnomspundne leder, Mogens Pagh, forsvandt fra firmaet med en  ny, ung kvinde til Sydfrankrig. Og i dag er ØK en undergangstruet flytteforretning.

Moralen fra ØK og Mærsk er, at bærende personligheder i dansk rederivirksomhed hverken bør dø eller skifte partneren ud med en yngre model.

 

Læs Arbejdsglæde til sidste suk, kommentar

Læs Få ord, kommentar


Rettidig omhu

30-04-2018: Mærsks efterfølgere husker åbenbart stadig, hvordan vores andet stolte rederi, ØK, endte som flytteforretning i en lille by i USA.

Tidligere chefer langer i en ny interviewbog ”Husk altid ledestjernen” ud efter Mærsk Mc-Kinney Møller.

Godt gjort. Knapt er den gamle kæmpe væk, før de overlevende bogholderagtige typer rotter sig sammen og giver ham skylden for, at skuden nok snart synker, og det hele ender som kapitalfond eller værre.

Og det hæderkronede ”rettidig omhu” betyder nu bare, at man altid skulle være forberedt på at blive eksamineret ned i de mest ligegyldige detaljer, når man kom ind til hr. Møller.

Mærsks efterfølgere husker åbenbart stadig, hvordan vores andet stolte rederi, ØK, endte som flytteforretning i en lille by i USA. Og agerer derfor stadig med rettidig omhu i gammel betydning.


Dansk nedtur

28-08-2017: Denne tredobbelte, nationale nedtur bør gøre det klart for Caroline Wozniacki, at hun i år simpelt hen er nødt til at vinde US Open.

Først meldte Prinsen ud, at Dronningen måtte hvile som ensom majestæt i sarkofagen i Roskilde Domkirke. Så solgte Maersk sin olie- og gas-del til et fransk firma. Det ødelagde historien om Mærsk som et særligt dansk firma med et nationalt betydningsfuldt projekt.

Så skete der ”en ulykke” i ubåds- og raketbygger Peter Madsens ”Nautilus”. Den kostede Kim Wall livet, og hendes torso blev fundet i vandkanten ved Amager. Det ødelagde historien om en sympatisk opfinder med skøre projekter til vands og i luften, som jævnligt imponerede verden med opsigtsvækkende resultater af den særlige danske individualisme, fantasi og originalitet.

Groft sagt håber, at denne nationale nedtur gør det klart for Caroline Wozniacki, at hun i år simpelt hen er nødt til at vinde US Open.

Senere tilføjet note: Caro røg i år desværre ud allerede i anden runde, hvor hun tabte til en ukendt, ekstremt lavtrangerende spiller, som havde en heldig dag. Der skal altså mere end tre, alvorlige nationale nedture til at få hende til at vinde US Open. Heldigvis blev hun ikke en fjerde national nedtur, for ingen forventer efterhånden, at hun nogensinde vil vinde turneringen. Men alle håber nu på næste år.


Orden i ordenskapitlet!

20-04-2013: Findes der ingen tapre rengøringsassistenter i riget? Så giv dem dog et ridder- eller kommandørkors. Og hvorfor bliver militærchefer og andre uden mindste forstand på at udvælge sokker til prinsgemalen udnævnt til kammerherre?

I anledning af sin 73 års fødselsdag forleden uddelte dronning Margrethe ordner. Således fik Danmarks ambassadør i Rusland, Tom Risdahl Jensen kommandørkorset af 1. grad af Dannebrogsordenen, og formand i A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, blev ridder af 1. grad af Dannebrog.

Og rengøringsassistent Merete Kempf Nielsen fik den kongelige belønningsmedalje af 1. grad. En chauffør, en kontorbetjent og en ejendomsassistent fik den kongelige belønningsmedalje.

Groft sagt må spørge: Findes der ingen tapre rengøringsassistenter i riget? Nåh, men hvorfor udnævnes disse og andre ydmyge, håndens arbejdere aldrig hverken til kommandør eller ridder? Med al respekt for belønningsmedaljen, så sender den ikke samme signal om tapperhed og heroisme som et kommandørkors.

Og militærchefer og godsejere uden mindste forstand på at udvælge sokker til Prinsgemalen udnævnes rask væk til ’kammerherre’, en titel som en trofast kammertjener kun kan drømme om. Groft sagt kræver orden i ordenskapitlet!


For mange kunder

03-04-2013: Hvis Novo Nordisk og Mærsk var lige så elendige til at bruge IT som det offentlige er, så ville Danmark for længst være gået nedenom og hjem.

Berlingske holder fredag parade over de velkendte problemer i uddannelsesystemet, hospitalsvæsnet og politiet med at få dyrt indkøbte IT-systemer og isenkram til at virke. Det er helt banale, indlysende ting, som ikke virker: usikker netforbindelse, manglende koordination mellem flere journalsystemer, indtastet tekst, som forsvinder.

Der er gennem årene brugt milliarder på nytteløse indkøb og spildt arbejdstid. Hertil kommer patienter, som er blevet fejlbehandlet, måske døde. Lovbrydere, som er undsluppet straf.

Det er klart for alle, at hvis selskaber som Novo Nordisk eller Mærsk heller ikke kunne finde ud af det dér med IT, så ville disse verdensfirmaer for længst være gået nedenom og hjem i konkurrencen. Og hele Danmark med dem.

Når IT får lov at køre gakket i det offentlige så mange år, skyldes det udelukkende, at kunderne – skoleelever, patienter og borgere, som udsættes for forbrydelser – ikke kan flygte. Kunderne vælter ind, selv om alle IT-systemer er nede, og servicen er i bund.

Det offentliges IT-problemer skyldes altså simple markedsforhold: for mange kunder.


Stort og småt

24-11-2012: Der er ingen grund til at rakke erhvervsmanden, kammerherre Fritz Schur ned, fordi han begyndte med en vognfuld lokumspapir. Tværtimod

Groft sagt har læst en del i avisen på det sidste om erhvervsmanden Fritz Schur. Han er nået langt: har været kæreste med sangerinden Birthe Kjær, bor i et stort hus, som han kalder ”slot” med 15 tjenestefolk, er ven af kongehuset og især prins Henrik, som han har mange årlige rejsedage med. Hertil kommer, at han er formand for bestyrelserne i Dong og SAS. Poster han vistnok fik, fordi han også var nær ven af Anders Fogh Rasmussen.

Nu er der så udkommet en biografi, som forsøger at ødelægge Schurs dygtigt opbyggede billede af Schur som en stor mand. Bl.a. skulle hans rigdom bygge på en forladt godsvogn fyldt med toiletruller. Og det anføres som betænkeligt, at hans egne firmaer kun har 250 ansatte tilsammen, når han samtidig uden blusel sammenligner sig med legenden Mærsk.

Groft sagt må protestere: Hvis en mand kan nå så langt som Schur på grundlag af en vognfuld lokumspapir, så er han i sandhed stor. Groft sagt har således haft kilometervis af toiletpapir mellem hænderne gennem årene uden at tænke det mindste på, at det kunne bruges til at blive dekoreret kammerherre med.


Aaen alene i verden

21-04-2012: Efter Mærsks død savner Frank Aaen en værdig modstander

Alle notabiliteter mødte frem på rad, da den gamle skibsreder var død. Og alt det rigtige og nødvendige blev sagt.

Men Mærsks særlige format fremgik nok klarest af reaktionen hos hans gamle ærkefjende, aktie-ejer Frank Aaen, som på mange generalforsamlinger talte skibsrederen midt imod. Og fik ramsaltet svar.

Aaen blev – ifølge DR – tydeligt bevæget over meddelelsen over Mærsks død og måtte gå i enrum på Christiansborg for at komme til koncepterne. Men han var dog senere på dagen i stand til at deltage i TV Avisens portrætudsendelse, hvor kapitalistdræber Frank som en skygge af sig selv fremførte en nærmest selvudslettende udgave af sine mange frygtløse indlæg på generalforsamlingerne mod udemokratiske tilstande og underbetaling af udenlandsk arbejdskraft.

Groft sagt konstaterer, at mange vil savne giganten Mærsk. Ikke mindst Frank Aaen, som nu mangler sin fæle, gamle kapitalist at spille bold med. Forvirret og partnerløs står Aaen tilbage, hjemløs blandt glatte handelshøjskoletyper som Novo Nordisks Lars Rebien Sørensen og Mærsks Niels Smedegaard Andersen.


Læs flere Kølletæppebank.

Klaus Kjøller, © klaus@kjoeller.dk

 

 

 

 

 

ALLE BØGER

FORFATTER- OG BOG-KOMMENTARER

SENESTE KOMMENTARER OG  MORALER

KJOELLER NEWS

BREVKASSEN

PROFIL

MEST LÆSTE PÅ KJOELLER.dk

BEDST SÆLGENDE BØGER

 

 

151217klauskjoellerDKforside.bmp