FORSIDE KJOELLER.dk

ALLE BØGER

KOMMENTARER OG MORALER, MENU 1

KJOELLER NEWS

BREVKASSEN

PROFIL

MEST LÆSTE PÅ KJOELLER.dk

BEDST SÆLGENDE BØGER

 

Først lagt op 24-04-2019,,senest opdateret 24-04-2019 13:11:26

 

Flere komikere i politik!

Som forfatter til bogen Den politiske komedie, burde jeg for længst have indset, at det er helt naturligt, at en professionel komiker bliver valgt til politisk leder.

 

 

 

 

 

Mange politikere er de senere år blevet kaldt ’populist’, f.eks. Donald Trump, Le Pen, Sverigedemokraternes leder, Jimmie Åkesson. Og nu er Volodymyr Zelenskij sprunget fra jobbet som skuespiller, der spiller Ukraines præsident i en meget populær ukrainsk TV-komedie, til at blive præsident for Ukraine. Han vandt en jordskredssejr over den siddende præsident.

Som forfatter til bogen Den politiske komedie, burde jeg for længst have forudset, at dette ville ske. Det er en klar konsekvens af bogens analyser, at netop en skuespiller, som har spillet politisk leder i en komedie, har særlig gode forudsætninger for at score politiske topposter. Langt bedre end en trestjernet økonom, som er inde i alle tabeller. Men få komikere gider. Derimod står økonomer og andre relevante akademikere parat.

Tekten fortsætter efter annoncen

I anledning af det opsigtsvækkende valg har mange lederskribenter fremstillet Zelenskijs valg, som et lavpunkt i en udvikling mod stadig mere populisme. Vælgere vender sig fra politikere med en vis erfaring. I stedet vælger de helt andre typer, og ofte populister.

Og i Politiken mener man, at valget af Zelenskij i Ukraine, svarer til, at vi i Danmark valgte Sidse Babett Knudsen i stedet for Løkke eller Mette Frederiksen.

Men det er nonsens. For vi har ikke i Danmark de skel i befolkningen, som gør, at vores etablerede politikere og partier forkastes i samme grad som det er sket i USA, Ukraine og andre steder.

I USA kan Trump bevare sin vælgerbasis’ støtte ved aggressive udmeldinger mod resten af landet. Det er umuligt her i landet, fordi antallet af vælgere, der begejstres over systematiske angreb på resten af befolkningen, er forsvindende lille. Derfor er ethvert ekstremistisk parti med en retorisk vellykket formand, altid lille her i landet. Flertallet ligger i kompromisser hen over midten, dvs. i kedsommelig fløjlstale.

Populisme er ikke en eller anden mystisk tendens i folks følelsesliv. Det fænomen, medierne kalder ’populisme’, opstår, fordi elendig ledelse har skabt stadig større splid i befolkningen. Ud fra udtrykkets brug i store mediers daglige dækning af politik, så er enhver politisk bevægelse, som ledes af en fremragende taler, og som er så stor, at den truer etablerede partier, populistisk. Mere mystisk er ordet ’populisme’ ikke.

 

Læs Demokratiets uartige vælgere, kommentar.

Læs Den snorkende elite, kommentar

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs flere Køllebank.

Klaus Kjøller, © klaus@kjoeller.dk

 

 

 

FORSIDE KJOELLER.dk

ALLE BØGER

KOMMENTARER OG MORALER, MENU 1

KJOELLER NEWS

BREVKASSEN

PROFIL

MEST LÆSTE PÅ KJOELLER.dk

BEDST SÆLGENDE BØGER

 

SENESTE KØLLEBANK

MÅNEDENS BEDSTE KØLLEBANK I INDEVÆRENDE ÅR

ÅRETS BEDSTE 2018

ÅRETS BEDSTE 2017

BEDSTE 5 TANTES GROVE GYS 2017

ÅRETS BEDSTE 2016

 

SENESTE KOMMENTARER OG MORALER, MENU 1 (SENESTE MÅNED)

KOMMENTARER OG MORALER, MENU 2019

KOMMENTARER OG MORALER, MENU 2, (2018)

KOMMENTARER OG MORALER, MENU 3, (2017 – 1999)

KOMMENTARER OG MORALER 1999-1975