Først lagt op 05-03-2018,,senest opdateret 17-08-2019 10:27:11

 

FORSIDE KJOELLER.dk

ALLE BØGER

KOMMENTARER OG MORALER, MENU 1

KJOELLER NEWS

BREVKASSEN

PROFIL

MEST LÆSTE PÅ KJOELLER.dk

BEDST SÆLGENDE BØGER

 

SENESTE KØLLEBANK

MÅNEDENS BEDSTE KØLLEBANK I INDEVÆRENDE ÅR

ÅRETS BEDSTE 2018

ÅRETS BEDSTE 2017

BEDSTE 5 TANTES GROVE GYS 2017

ÅRETS BEDSTE 2016

ÅRETS BEDSTE 2015

ÅRETS BEDSTE 2014

ÅRETS BEDSTE 2013

ÅRETS BEDSTE 2012

ÅRETS BEDSTE 2011

 

 

ALLE KOMMENTARER 2018

ALLE KOMMENTARER 2017

TANTES SAMLEDE GROVE GYS

KØLLEBANK/ GROFT SAGT TOTAL 2016

KØLLEBANK/ GROFT SAGT TOTAL 2015

KØLLEBANK/ GROFT SAGT TOTAL 2014

KØLLEBANK/ GROFT SAGT TOTAL 2013

KØLLEBANK/ GROFT SAGT TOTAL 2012

KØLLEBANK/ GROFT SAGT TOTAL 2011

 

Månedens bedste Køllebank 2018

Writer's choice 2018: Nogle af årets små skarpe kommentarer er bedre end andre. Der vælges normalt én for hver måned. Som om kvantitet og kvalitet var nogenlunde konstant året igennem, hvad de selvfølgelig ikke er.

 

 

Indhold

Substansens inderlige overflødighed 1

13-12-2018: Det er praktisk, at cliffhangere som Brexit fænger uden substans. 1

Dansk Trump 1

09-11-2018: Gang på gang siger han ligeud, hvad han mener, i lodret strid med sit partis politik. Hvis han også – i stedet for at angre og trække i land – lærer at angribe journalister for fake news, så er den hjemme. 1

Alternativ afskedssalut 1

18-10-2018: Læren af Niko Grünfeld: Alternative politikere bør gå af, inden de tiltræder tillidsposter 1

Fuldendt arrogance 1

18-09-2018: Kommissær Margrethe Vestager har hverken læst EU-ombudsmandens kritiske rapport om Junckers magtmisbrug eller ”de andre papirer - der er mange af dem.” 1

Sisyfos Løhde 1

26-08-2018: Som Sisyfos er Sophie Løhde et menneske, der trodser meningsløshed med en målrettet indsats under umulige forhold. 1

Verden efter Trump 1

17-07-2018: Først om nogle år ved vi, om han egentlig ikke bare er en alternativt begavet forretningsmand, som kynisk fodrede pressens laveste reflekser med lækkerier 1

Perfekt IT-kredsløb 1

20-06-2018: Vores eneste trøst er, at vi udpinte forbrugere indtil videre er nødvendige for at tech-firmaernes vidunderlige, selvforstærkende kredsløb fungerer. 1

Øg ikke dalen! 1

11-05-2018: Kvalme og kvababbelser i den litterære adel kan meget vel betyde vellystne skvulp blandt litterære analfabeter. 1

Papes logiske sandhed 1

06-04-2018: Efterretningsvæsner og kunstigt intelligente væsner som Apples Siri har brug for alle informationer for at sikre vores overlevelse og trivsel. Især de informationer, vi ønsker slettet. 1

Kim Leine, blåbanket mand 1

04-03-2018: Det er uretfærdigt, at forfattere som denne Groft sagt, der lever et almindeligt, borgerligt liv, aldrig kan komme på forsiden af aviserne med en ny bog. 1

Pløkkefriheden 1

14-02-2018: Godt, at hverken mormoner, skakspillere, politikere eller kongehuset har en fraktion af vanvittige ekstremister, der pløkker folk ned for krænkelser. 1

Udsat dreng 1

25-01-2018: Løkke er uskyldig i kvotekongesagen. At tro andet er vanvittigt. 1

 

 

 

Substansens inderlige overflødighed

13-12-2018: Det er praktisk, at cliffhangere som Brexit fænger uden substans.

Nogle få professionelle fra den politiske elite ved, hvad der står i de 585 sider med den traktet som UK og EU har underskrevet. Men det ødelægger ikke fornøjelsen for os mange, som intet aner om detaljerne.

Enhver borger og TV-seer kan alligevel let leve med i dramaet om Brexit. Enhver kan vurdere om Theresa May virker ærlig, drives af idealer, er stabil og kompetent. Og følge med i, om hun scorer eller trynes. Spændingen ødelægges ikke af, at man gyser ved tanken om de 585 sider, man har forsømt at læse. Og ikke fatter andet om den irske løsning end, at den hedder ”backstop.”

Det er det samme i en Indiana Jones-film: Jo mindre man ved om udgravninger og arkæologi, jo mere spændende kan det blive om Indiana Jones scorer kvinder og skatter. Herligt.

Den officielle lære i demokratiernes skoler og public service-medier er, at borgere aldrig kan vide for meget om substansen. Så det er egentlig undergravende, når vi dagligt på vores kroppe erfarer, at borgere kan køre utroligt langt på er par ord, hvis præcise indhold man ikke kender. Men meget praktisk, at politiske cliffhangere fænger uden substans.

 

Læs kommentaren Demokratiets uartige vælgere


Dansk Trump

09-11-2018: Gang på gang siger han ligeud, hvad han mener, i lodret strid med sit partis politik. Hvis han også – i stedet for at angre og trække i land – lærer at angribe journalister for fake news, så er den hjemme.

Donald Trump gjorde seneste amerikanske midtvejsvalg til en mediesællert verden over. Og mobiliserede ellers døsige vælgermasser. Normalt gaber kun politiske nørder og tvangsudskrevne journalister sig igennem den slags.

Teksten forsætter efter annoncen

Når man denne fredag (9/11) ser, hvilke tophistorier dansk politik har at byde på: ”Minister vil personligt rydde Fredens Havn, men mangler 26 millioner” (så gå dog bare straks i gang med dine næver, Ellemann!), ”Samuelsen har indrettet kontor for 340.000 kroner” (åh nej, hvornår finder han på noget originalt?) og ”Ministerie advarer om muligt lovbrud i ny dagpengelov” (nåh, nu igen), så spørger man: ”Hvor er den danske Trump, som kan gøre dansk politik til en sællert?”

Flere og flere indser, at vores eneste håb er Henrik Sass Larsen, Socialdemokratiets gruppeformand. Gang på gang siger han ligeud, hvad han mener, i lodret strid med sit partis politik – senest i TV-programmet ”Pind & Sass” om, at vi skulle "rode os ud" af internationale konventioner. Flere gange tidligere er han, partiets indpisker, gået imod partilinjen.

Hvis Sass – i stedet for at angre og trække i land – lærer at angribe journalister for fake news, så har vi den uforudsigelige, sprudlende figur, som kan gøre også dansk politik til en fest. Hvilket han i øvrigt allerede har gjort, selv om han benægter.

 

Læs KølletæppebankEkstra: Den afslørede socialdemokrat.


Alternativ afskedssalut

18-10-2018: Læren af Niko Grünfeld: Alternative politikere bør gå af, inden de tiltræder tillidsposter

Niko Grünfeld måtte gå, bl.a. fordi han talte sit cv for meget op med løgne (”rod”) og fyldte sit kontor med unødigt dyre, nye møbler. Så syntes for mange vigtige topmedlemmer i partiet, at Niko blev for stor en belastning. Derefter trak han sig af hensyn til sit familieliv med kæreste og tre børn.

Denne begrundelse lyder ikke særlig Alternativt. Det er ret almindeligt for politikere i alle partier at begrunde fravalg med hensynet til familien.

Det lød langt mere ægte Alternativt, da Rene Gade i 2017 begrundede, at han ikke ville genopstille til Folketinget: ”Jeg vil slet ikke lære det politiske håndværk og det politiske spil. Jeg synes, det er usundt. Vores politiske system er usundt.”

Bedre kan en Alternativ afskedssalut ikke lyde. Kommende, Alternative indehavere af valgte tillidsposter bør derfor sørge for at gå af straks med Renes begrundelse. Og ikke vente til alle har indset, at de gerne vil, men desværre savner evnen til at forstå det politiske håndværk og spil, der foregår omkring dem.

 

Læs Kølletæppebank: Alternativt gæk, gak og guf. Niko Grünfelds fratræden som kulturborgmester viser, at virkeligheden findes. Hidtil har partiet kunnet besejre enhver hård kendsgerning og genstridig virkelighed med meditation eller social konstruktion.


Fuldendt arrogance

18-09-2018: Kommissær Margrethe Vestager har hverken læst EU-ombudsmandens kritiske rapport om Junckers magtmisbrug eller ”de andre papirer - der er mange af dem.”

EU's ombudsmand har kritiseret den kupagtige måde, hvorpå kommissionsformand Juncker fik indsat sin højre hånd og tidligere kampagnechef som allerøverste embedsmand for de omkring 30.000 embedsmænd i EU-Kommissionen. Og undret sig over at ingen af de 27 kommissærer rejste spørgsmål til processen.

Men nu forklarer EU-kommissær Margrethe Vestager til Jyllands-Posten, at hun da aldrig ville blande sig i, hvem Juncker ønsker som sin højre hånd i administrationen. Derfor har hun da heller ikke hverken læst ombudsmandens kritiske rapport om sagen eller ”de andre papirer - der er mange af dem.”

Vestager leverer her endnu et bevis på, at arrogancen regerer i offentlige, politiske institutioner, hvor den politiske ledelses karriere ikke afhænger af stemmetal fra almindelige vælgere. Hverken Juncker eller Vestager kan se, at når Juncker først åbenlyst manipulerer med proceduren, og Vestager bagefter åbent tilstår, at hun ikke engang har læst ombudsmandens kritik, så er det arrogance på arrogance.

Og dog, for de er jo hverken dumme eller uvidende. De ved udmærket, hvad de gør. Den rystende sandhed er derfor, at de godt kan se, at de optræder arrogant, men at det rager dem en papand.

 

Læs Køllebank: Mester Junckers trylleshow


Sisyfos Løhde

26-08-2018: Som Sisyfos er Sophie Løhde et menneske, der trodser meningsløshed med en målrettet indsats under umulige forhold.

Innovationsminister Sophie Løhde vil nu rydde op i unødvendige regler: ”Vi har desværre for mange gakgak-regler i den offentlige sektor, hvor medarbejderne bruger alt for lang tid på noget, der ikke giver mening i sidste ende.”

Godt brølt! Og nødvendigt! Fordi al erfaring viser, at – trods brølende løver og løvinder – bliver regelforbistringen kun værre og værre. Allerede Poul Schlüter-regeringer i 1980-erne havde regelforenkling på programmet. Og andre efter ham. Alligevel viser alle målinger, at regelværket kun er blevet større og værre.

Sådan vil det også gå for Løhde. Fordi man kæmper imod velfærds-bureaukratiets natur, som altid kræver flere regler for at øge lighed og retfærdighed.

Men at Løhdes kamp er forgæves, vil man først opdage, efter hun er væk. Derfor giver det altid god mening for enhver regerings innovationsminister, at gå til kamp mod gakgak-regler.

Ligesom det altid giver god mening for Sisyfos at rulle stenen op på bjergtoppen, selv om alle ved, at den ruller ned igen. Både Løhde og Sisyfos er mennesker, som trodser meningsløshed med en målrettet indsats under umulige forhold. De er rollemodeller for os alle.

 

Læs Kølletæppebank: Regelforbistring.


Verden efter Trump

17-07-2018: Først om nogle år ved vi, om han egentlig ikke bare er en alternativt begavet forretningsmand, som kynisk fodrede pressens laveste reflekser med lækkerier

Donald Trump er en død mand i politik om et par år, højst om 6 år. Men han er forretningsmand resten af livet. Og hvis han nogensinde dør, overtager hans slægt hans globale milliardvirksomhed, og de har så deres på det tørre, indtil de måtte fumle milliarderne væk.

Derfor er præsidentposten bare en midlertidig, men usædvanlig effektiv PR-platform for forretningsmanden Trump. Og han har været hovedperson i nyhedsmediernes verdenskomedie siden sin tiltrædelse. Aldrig før har verden haft en stormagtsleder, som så mesterligt og konsekvent har udnyttet pressens laveste reflekser til at blive velkendt ud i enhver af verdens afkroge. Og dermed forberede nye forretningsfremstød, når han om lidt er ude af politik.

Opskriften er simpel: Omtale skabes ved at lave konflikter med gamle USA-allierede. Og med daglige tweets og spontane udtalelser ved topmøder skaber han løbende konflikter med sine egne institutioner: efterretningsvæsner, undersøgelseskommissioner m.m.

Donald Trump er i enhver elites, herunder i pressens øjne en klumpe-dumpe-præsident. Først om nogle år ved vi, om han egentlig ikke bare er en alternativt begavet forretningsmand – hvis verden stadig står.

Læs Kølletæppebank: Trumpiana

Kort version

I Groft sagt-spalten i Berlingske skal en Groft sagt helst ikke overstige 700 enheder. Derfor lavede jeg denne korte version, som bragtes i avisen d. 23-07-2018:

Donald Trump er ude af politik om få år. Men han er forretningsmand resten af livet.

Derfor er præsidentposten bare en midlertidig, men usædvanlig effektiv PR-platform for forretningsmanden Trump. Og han har været hovedperson i nyhedsmedierne siden tiltrædelsen. Aldrig før har verden haft en stormagtsleder, som så mesterligt og konsekvent har udnyttet pressens laveste reflekser til at blive kendt ud i enhver af verdens afkroge. Og dermed forberede nye forretningsfremstød, når han er færdig i politik.

Donald Trump er i enhver elites og i pressens øjne en klumpe-dumpe-præsident. Først om nogle år ved vi, om han egentlig ikke bare er en alternativt begavet forretningsmand – hvis verden stadig står.

 

Læs mine Groft sagt og andet i Berlingske på B.dk.


Perfekt IT-kredsløb

20-06-2018: Vores eneste trøst er, at vi udpinte forbrugere indtil videre er nødvendige for at tech-firmaernes vidunderlige, selvforstærkende kredsløb fungerer.

Både Facebook, Google og Apple er ifølge Politiken ved at etablere store datacentre i Danmark på grund af vores stabile politiske forhold, kølige klima og sikre el-leverancer med højt grønt indhold.

Aftalernes indhold er hemmeligt, men Apple og Facebook har alligevel meldt ud, at deres danske centre udelukkende kører på grøn energi.

Og Facebook præciserer, at dets kommende datacenter i Odense skal drives af strøm fra norske vindmøller. Hvilket ifølge Nyhedsmagasinet Ingeniøren betyder, at danske forbrugere får en ekstraregning. Den såkaldte PSO-afgift, hvor danske el-forbrugere betalte for udviklingen af grøn strøm, blev nemlig afskaffet i 2016. Så nu er det skatteborgerne, der betaler, når storforbrugere som disse centre bruger grøn strøm i et omfang, som Danmark må købe i udlandet, selv om danske vindmøller roterer flittigt.

Facebook, Google og Apple etablerer således det ideelle kredsløb: Først afgiver vi brugere uden beregning alle vores intimeste informationer til firmaerne. Dernæst betaler vi deres strømforbrug, mens de opbevarer informationerne. Så tjener tech-firmaerne kassen på at sælge informationerne til virksomheder og organisationer, som bruger dem til at påvirke os til at gøre ting, som øger indtjeningen. Bl.a. til at acceptere flere centre i landet.

Vores eneste trøst er, at vi udpinte forbrugere indtil videre er nødvendige for at tech-firmaernes vidunderlige, selvforstærkende kredsløb fungerer.

 

Læs Lært og påtalt: Homo Sapiens Sisyfos. Nytårstale 2018: Hvis menneskeheden overlever de næste årtier, bliver det som Sisyfos på kunstigt intelligente computeres museum. Sandsynligvis.


Øg ikke dalen!

11-05-2018: Kvalme og kvababbelser i den litterære adel kan meget vel betyde vellystne skvulp blandt litterære analfabeter.

DR1’s programserie ’Øgendahl og de store forfattere’ får kniven i Politiken, Berlingske og Deadline. Men kniven føres af 40-60-årige litteraturmennesker, altså landets litterære elite, som jo netop ikke er målgruppen af unge, litterære analfabeter.

Nedrakningen er derfor i sig selv en anbefaling: Kvalme og kvababbelser i den litterære adel kan meget vel betyde vellystne skvulp blandt litterære analfabeter.

Hvis man skal vurdere effekten af salg og markedsføring til den tunge ende ved hjælp af en yngre, litterær analfabetisk komiker, så må man have fat i markeds-, medie- og spineksperter. Og økonomieksperter kan vurdere værdien for bogbranchen af DRs gratis propaganda for flere unge læsere.

Det andet kan kun blive løs snak mellem litterære hattedamer af alle køn, som incestuøst bekræfter, at de er noget særligt.

 

Læs Kølletæppebank: Forfatterbanket: Så længe bogbranchen har en klart tænkende nestor, der kalder lort for lort, og en forfatter, der med lethed og ynde kan få seriøse aviser til at smøre sine gamle sort-hvide fotografier ud over forsiden, så går dansk litteratur ikke i hundene


Papes logiske sandhed

06-04-2018: Efterretningsvæsner og kunstigt intelligente væsner som Apples Siri har brug for alle informationer for at sikre vores overlevelse og trivsel. Især de informationer, vi ønsker slettet.

Justitsminister Søren Pape har tre gange i Folketingets Retsudvalg bedyret, at når PET sletter oplysninger om borgere, så slettes de. Logik for burhøns.

Men Politiken har nu afsløret, at PET ikke sletter, når de sletter, men bare flytter oplysningerne over i et nyt register. Det kalder PET så for “logisk sletning”. Et bedårende bidrag til Big Brothers nysprog.

Og nødvendigt.

Efterretningsvæsner og kunstigt intelligente væsner som Apples Siri og hendes søstre hos Google og Amazon, Microsoft, Facebook og IBM har brug for alle informationer for at sikre vores overlevelse og trivsel. Især de informationer, vi ønsker slettet. Og da ingen kan kontrollere, om de slettes, er al sletning i praksis allerede ”logisk”.

Folketingets Retsudvalg må lære at forstå, at den sandhed, Pape fortæller om sletninger, derfor også altid er ”logisk”.

 

Køllebank-bonus: Se hvad der blev slettet og tilpasset for at få ovenstående logiske Køllebank (version 3) banket på plads.


Kim Leine, blåbanket mand

04-03-2018: Det er uretfærdigt, at forfattere som denne Groft sagt, der lever et almindeligt, borgerligt liv, aldrig kan komme på forsiden af aviserne med en ny bog.

Kim Leine røber over flere sider i Jyllands-Posten i anledning af sin nye bog “Rød mand/Sort mand”, at han er blevet misbrugt af sin far, genoplivet af sin søn, har ført sin arbejdsgiver bag lyset, været narkoman, offer for incest, sexafhængig og været sin kone utro. Og desuden været ved at dø flere gange. I øvrigt har han ikke noget at falde tilbage på, hvis folk pludselig ikke gider læse hans bøger længere.

Og Jane Aamund, som gennem flere år har ligget på det yderste ved hver bogudgivelse, har netop i anledning af en ny bog meldt, at hun er ved at flytte.

Det er uretfærdigt, at forfattere som denne Groft sagt, der lever et almindeligt, borgerligt liv, aldrig kan komme på forsiden af aviserne med en ny bog. Men samtidig vigtigt for ro og orden og forfatteres helbred, at kun få forfattere overgår Leine og Aamund.

Læs Kølletæppebank: Forfatterbanket.


Pløkkefriheden

14-02-2018: Godt, at hverken mormoner, skakspillere, politikere eller kongehuset har en fraktion af vanvittige ekstremister, der pløkker folk ned for krænkelser.

En overlevende fra Charlie Hebdo-massakren i 2015, Zineb el Rhazoui, har været i Danmark under streng bevogtning både af franske agenter og PET. Hun siger til Politiken: “De, der kommer med tårer i øjnene og beder mig holde kæft, fordi jeg sårer deres følelser, de skal vide, at retten til ikke at blive såret ikke eksisterer. Kun ytringsfriheden gælder.“

Præcis!

Men i praksis holder alle medier og journalister kæft med ting, som kan krænke islamister, fordi man ikke gider leve i livsfare.

Godt, at hverken mormoner, skakspillere, politikere eller kongehuset har en fraktion af vanvittige ekstremister, der pløkker folk ned for krænkelser. For så ville vi hverken have festlige musicals som “The Book of Mormon” og  “Chess” eller satire som “Groft sagt”. Ja, vi ville ikke engang have “Cirkusrevyen”.

Udsat dreng

25-01-2018: Løkke er uskyldig i kvotekongesagen. At tro andet er vanvittigt.

Storfiskeren John-Anker Hametner har de sidste år arrangeret nytårskure for Lars Løkke Rasmussens godgørende fond, Løkkefonden, som hjælper udsatte drenge. Han har også i 2014 foræret Løkke en uges ophold i sit sommerhus.

Nu er der så nogle i oppositionen, der mistænker Løkke for at have beskyttet Hametner og andre kvotekongers interesser som modtjeneste for sine gaver.

Men enhver kan sige sig selv, at en gammel, erfaren dreng med en fond, som skal hjælpe udsatte drenge, ikke frivilligt vil gøre sig til en udsat dreng, som forfølges af Ekstra Bladet og ristes til samråd, bare fordi han modtager et par tjenester fra en kvotekonge. Og heller ikke samtidig få rippet op i sin gamle møgsag fra 2014 om partibetalte underbukser.

Derfor er Løkke uskyldig. Alt andet er jo rent vanvid.

Læs Kølletæppebank: Den totale Løkke


 

 

 

Se den seneste uges og de seneste måneders mest læste Køllebank.

Se de bedste Køllebank, writer’s choice 2017 og 2016.

Læs flere Kølletæppebank.

Klaus Kjøller, © klaus@kjoeller.dk

 

 

FORSIDE KJOELLER.dk

ALLE BØGER

KOMMENTARER OG MORALER, MENU 1

KJOELLER NEWS

BREVKASSEN

PROFIL

MEST LÆSTE PÅ KJOELLER.dk

BEDST SÆLGENDE BØGER

 

SENESTE KØLLEBANK

MÅNEDENS BEDSTE KØLLEBANK I INDEVÆRENDE ÅR

ÅRETS BEDSTE 2018

ÅRETS BEDSTE 2017

BEDSTE 5 TANTES GROVE GYS 2017

ÅRETS BEDSTE 2016

ÅRETS BEDSTE 2015

ÅRETS BEDSTE 2014

ÅRETS BEDSTE 2013

ÅRETS BEDSTE 2012

ÅRETS BEDSTE 2011

 

 

ALLE KOMMENTARER 2018

ALLE KOMMENTARER 2017

TANTES SAMLEDE GROVE GYS

KØLLEBANK/ GROFT SAGT TOTAL 2016

KØLLEBANK/ GROFT SAGT TOTAL 2015

KØLLEBANK/ GROFT SAGT TOTAL 2014

KØLLEBANK/ GROFT SAGT TOTAL 2013

KØLLEBANK/ GROFT SAGT TOTAL 2012

KØLLEBANK/ GROFT SAGT TOTAL 2011