Et fremragende arbejdsredskab for både politikere, Iobbyister, spindoktorer og chefer og for de vælgere og medarbejdere, der gerne vil vide, hvad de kan blive udsat for, og som har lyst til at tage del i spillet om magten.

Lisbeth Knudsen, Berlingske Tidendde

 

Bogen anbefales med den varmeste kynisme.

Jakob Levinsen, Jyllands-Posten, 5 stjerner

 

 En fræk og rap bog er det, ikke anbefalelsesværdig for svage, uanstændige sjæle, men nyttig for andre som vaccination mod tidens lumpenhed.

Johannes Værge, Weekendavisen

Og så opfordrer han ellers til, at man gør hans bog til pensum i 9. klasse. Fulgte Undervisningsministeren hans råd, ville velfærdsstaten bryde sammen. (Anna Libak, Weekendavisen).

 

Kjøllers ligefremme skrivestil og opfindsomme eksempler får én til at briste i latter flere gange. Man bliver efter læsningen af bogen også bedre i stand til at forstå, hvad der foregår i det politiske liv, i organisationerne, i virksomhederne og i alle andre fora. (Erhvervsbladet).

 

Hans argumentation og eksempler er (desværre!) ret overbevisende. (John Chr. Jørgensen, Ekstra Bladet)

Selvhjælpsbog, hvor du i teori og letforståelig praksis lærer at bruge "magtens enkle teknikker". For alle der ønsker at blive klogere på, hvad magt er for en størrelse.

Forfriskende direkte bog om magt, der kan få alle til at reflektere over sin egen rolle i spillet om magten.

Bibliotekerne, lektørudtalelse

2021, 14. oplag

2016, print on demand

2015, print on demand

 

 

 

 

 

Først lagt op 22-10-2021; senest opdateret 22-10-2021 13:46:04

 

 

Foto: fra Jyllands-Posten. Departementschefen til venstre.

 

 

Pinligt klart embedsmandssprog

Svært at forstå at en departementschef skriver så letforståelige sms’er. Hun må da vide at de – i tilfælde af at der opstår en sag – er ødelæggende, både for hende selv og statsministeren.

 

 

 

Offentlig administration er berygtet for svært sprog: lange ord og dyb, indviklet syntaks. Og vi er mange eksperter i dansk sprog som har holdt mange kurser rundt omkring i det danske bureaukrati for at lære de ansatte at skrive enkelt og forståeligt, så selv almindelige danskere kan forstå det.

Men nu afslører offentliggjorte tekster, skrevet af den absolutte top i dansk administration: ministeriernes departementschefer, at topembedsmænd sagtens kan udtrykke sig kort og klart om indviklede sager. Så klart, at enhver avislæser der gider, i øjeblikket bl.a. kan læse og forstå en intens strøm af sms’er som op til udryddelsen af alle danske mink blev udvekslet mellem departementschefen i Statsministeriet, Barbara Bertelsen, og i Miljø – og Fødevareministeriet, Henrik Studsgaard:

Foto: fra DR.dk

Men denne klare tekst, som går ud på at undgå at Sorteper for ulovlige minkdrab ender i Statsministeriet og ikke i Miljøministeriet, rejser så også problemer. Den udstiller Bertelsen i desperat forsvar for statsministeren, som hun altså vurderer som yderst sårbar. Men hvorfor så overhovedet skrive disse sms’er som med tårevækkende klarhed dokumenterer departementschefens vurdering af sin chef? Det havde været bedre at undgå skrift og udelukkende bruge mundtlig kommunikation.

Svært at forstå at en departementschef skriver sådanne sms’er. Hun må da vide at de – i tilfælde af at der opstår en sag – er ødelæggende, både for hende selv og statsministeren. Og så foregår det ovenikøbet i en virkelighed hvor alle ansvarlige er spækkede med særlige rådgivere der i det mindste skal sørge for at ingen direkte dummer sig.

Men det gode er, at ingen her kan brokke sig over at embedsmændenes sprog er spor uklart. Andet end hvad der naturligt forekommer når man sent på dagen skal skrive hurtige, livsvigtige sms’er med en enkelt finger.

 

 

 

Læs

 

Læs

 

 

 

Læs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klaus Kjøller, © klaus@kjoeller.dk