Først lagt op 24 - 01-2021,,senest opdateret 24-01-2022 13:29:48

 

Morten Messerschmidt. Foto: Ræson

 

50 år efter Glistrup

Få af os der oplevede Mogens Glistrup 1972 sætte den folkelige oprørsbevægelse i gang som også skabte Dansk Folkeparti, havde fantasi til at forestille os, at bevægelsen 50 år senere skulle knækkes lige præcis af ro og værdighed.

 

Som ethvert politisk parti skal Dansk Folkeparti bankes sammen ved hjælp af klare, ydre udfordringer, som man nødvendigvis skal stå sammen mod. Men det har knebet de seneste år.

Nye Borgerlige har overtaget DFs position med udfarende krav til dansk flygtningepolitik. Socialdemokratiet har stort set overtaget DFs gamle flygtningepolitik.

Og Kristian Thulesen Dahl har i sine ti år som leder ladet det ske uden iøjnefaldende ny politiske initiativer og ny talenter. Og nu efter formandsvalget af Morten Messerschmidt springer partiet ud som et kaotisk talekor af personstridigheder uden politisk indhold.

Det er svært at finde et mere klart eksempel på et parti som – efter en stolt fortid med oprørske ny tanker og anderledes politiske retorikere – støt og sikkert ledes ud i afmagt og efterfølgende opløsning i personstridigheder.

Thulesen Dahls rolige, politiske figur var i sin tid ideel i sit faste modspil med udfarende partiformand Pia Kjærsgaard. Men de senere år blev roen dræbende, bl.a. fordi Kjærsgaard i fire år tronede værdigt i Folketinget som formand.

Ro og værdighed knækkede altså Dansk Folkeparti. Få af os der oplevede Mogens Glistrup 1972 sætte den folkelige oprørsbevægelse i gang som også skabte Dansk Folkeparti, havde fantasi til at forestille os, at bevægelsen 50 år senere skulle knækkes lige præcis af ro og værdighed.

 

Læs

 

Læs

 

Læs

 

Klaus Kjøller, © klaus@kjoeller.dk