Først lagt op 18-02-2022,,senest opdateret 18-02-2022 13:54:03

 

 

 

 

Clement Kjersgaard

Jyllands-Posten citerer Politiken. 18/2

 

Forklaringen på Clement

 

Jeg har, bl.a. i bogen ”Tak fordi du kom”. Realityshowet DEMOKRATI (2017) forsøgt at give forklaringen på Clement Kjersgaard som ordstyrer. Og hermed på alle rimeligt succesfulde ordstyrere i medier som gerne vil nå bredt ud.

 

 

 

’Os her og nu’ vinder over ’sagen’

At man ”får alle vælgere med”, betyder, at der i realityshowet Demokrati er en stærk drift mod at tale proces på bekostning af sag. Det er let for enhver – politikere, journalister og kommentatorer – at skifte emne i denne retning. Og fordelene er til at få øje på.

 

Det medfører, at kommunikation om kommunikationen og kommunikations­situationen her og nu, dominerer i realityshowet Demokrati. Og det gør en stor forskel for indholdet. Emnet ’kommunikationssituationen her og nu’ er noget helt andet end det, som kaldes ’det saglige’ eller ’substansen’. Det saglige emne kan være forsvarsforliget, den truende klimakatastrofe, aktiekurserne eller madordningen i børne­institutionerne.

 

Eller ”dagpengereformen”, som er det officielle, saglige emne i dette klip fra DR2 Debatten, maj 2013. (Se det på YouTube, hvor det blev lagt op d. 19/05/2013.) Selv om få fatter substansen, så kan alle leve med i stridighederne.

 

KRISTIAN THULESEN DAHL (DF): Jeg mener, at det her med, at

man forsøger at gå reform-amok gange med to tre stykker for at overbyde hinanden, det skaber utryghed i den danske befolkning…

 

CLEMENT (ordstyrer): Anders Samuelsen!

 

Clement afbryder her Kristian Thulesen Dahl, selv om det er tydeligt, at Thulesen Dahl er ved at afslutte sit indlæg. Ved at afbryde i stedet for at lade Thulesen Dahl afslutte, som han har planlagt, sørger Clement for et holde et højt konfliktniveau i debatten. Ingen deltager får lov at tale ud, medmindre der er håb om, at deltageren vil slutte med et præcist, passende hårdt angreb på en meddebattør.

 

KRISTIAN THULESEN DAHL: det sætter lavvækst i det danske samfund.

 

Men Thulesen Dahl finder sig ikke i afbrydelsen. Han slår tilbage på Clements aggression ved at fortsætte og afslutte som planlagt, selv om Clement har udøvet sin formelle ret som ordstyrer til at give en anden debattør ordet. Med sin afbrydelse får Clement altså peppet en forudsigelig politisk afslutning op til at være en strid om, hvem der skal have ret til at tale. Og han får den pæne Thulesen Dahl til at gøre oprør.

 

Enhver politisk debat er en jagt på at opnå og beholde taleretten længst muligt. Taleretten er den pokal, den skat, som alle strides om. Hvis denne strid svækkes ved, at en politiker taler længe eller lægger an til at afslutte en replik med andet end angreb på en meddebattør, så afbryder Clement. Dette øger øjeblikkeligt striden om, hvem der har taleretten. En strid, som alle seere forstår, selv om man ikke fatter en pløk af, hvad debattens officielle emne er.

 

Citeret fra ”Tak fordi du kom” s. 37-39. Anlysen i bogen omfatter mere af debatten.

 

 

 

Læs

 

 

 

 

 

 

Læs

 

 

 

 

Læs

 

 

 

 

 

 

 

© klaus@kjoeller.dk

 

 

 

 

 

 

Boris