Først lagt op 25- 02-2022,,senest opdateret 25-02-2022 14:42:55

 

 

Foto: Bing.com og Jyllands-Posten

 

Ukrainekrigen som tv-serie

 

Der findes næppe to politikere som er bedre egnet til at samle seerne om en politisk tv-serie end Putin og Zelenskij

 

Den danske tv-serie ”Borgen”s fjerde omgang som kører i øjeblikket, har efter sigende skuffet mange seere, hvoraf en del i stedet ser ”Badehotellet”. Men det der sker i øjeblikket i Ukraine, overbeviser vist alle om at politik som tv-serie egentlig ikke behøver være spor mere kedeligt end badeliv i danske klitter for årtier siden.

Og det er svært at finde bedre figurer til serien end Putin og den unge ukrainske præsident.

Gennem et langt liv har Putin først arbejdet sig op gennem det mafia-agtige kommunistiske Sovjet-system og derefter – da Sovjet brændte sammen -- stille og roligt fået lavet det nye demokratiske Rusland med fri valg om til det nuværende diktatur med et topjob som ikke er mindre mægtigt end de værste Sovjet-diktatorers. Et politisk mafia-system som er en fortidslevning i en verdensdel som Europa. Putin er Mario Puzos Godfather omsat til politik. Men langt farligere, fordi en enevældig leder i politik er dødsens farlig for en hel verdensdel, fordi han almægtigt har halshugget enhver intern kritik og sund fornuft, og derfor pludselig bare er en sindssyg galning med for mange atomvåben.

Navnet Putin er direkte anvendeligt i tv-serien. Lige så let at opfatte for enhver som enkle navne som Stalin og Hitler.

Man finder ikke en fortællemæssigt bedre modtype til 69-årige Vladimir Putin end den 44-årige ukrainske præsident Volodymyr Zelenskij. Han er uddannet jurist, men har mest arbejdet som skuespiller og blev berømt som komisk skuespiller i tv-serien ”Folkets tjener” som blev hans politiske basis. Han vandt præsidentvalget med mere end 73 % af stemmerne. Når han i sin militære T-shirt på tv taler enkelt og direkte til sit folk, danner han en tårevækkende klar kontrastfigur til den krampagtige, vidtløftigt løgnagtige diktator Putin i sit flagsmykkede kontor.

Men Zelenskijs fornavn er en ommer. Det kan ikke bare lige anvendes i tv-serien om krigen. Volodymyr minder alt for meget om Vladimir.

Og det er selvfølgeligt også nødvendigt for tv-serien, at Ukraine vinder. Men bortset fra det, findes der næppe to virkelighedstro politikere som er bedre egnet til at samle seerne om en politisk tv-serie som rydder gaderne.

 

 

Læs

 

Læs

 

Læs

 

Klaus Kjøller, © klaus@kjoeller.dk