Først lagt op 13- 05-2022,,senest opdateret 14-05-2022 10:46:18

 

Sveriges og Finlands statsministre. Foto: fra BT.no

 

Tillidsfuld rådgivning

 

Ingen rådgiver tør antyde, at den store leder, Putin, egentlig ikke ved, hvad han har gang i.

 

 

I Jyllands-Posten (13/5 2022) skriver sikkerhedspolitisk korrespondent Jørn Mikkelsen bl.a.: ”Historikere vil fremover skulle bruge mange kræfter på at få klarlagt, hvilken pris Putin har aftalt med sig selv for, hvad Ukrainekrigen må koste.” Anledningen er bl.a. Finland og Sveriges kommende NATO-medlemskab.

Vi er her ved et særligt ømfindtligt punkt i den interne diskussion mellem rådgivere og lederen i et autoritært system. Rådgivere omkring Putin er ikke dummere end andre. Men en rådgiver som tidligt overfor Putin fremhæver at der er stor fare for at Finland finder på at tilslutte sig NATO, bliver meget upopulær, fordi han jo tydeligt demonstrerer at han mangler tillid til at den store leder, Putin, egentlig ved, hvad han har gang i. Derfor holder rådgivere igen med den slags.

Men de klogeste rådgivere forsøger at forberede, at de efter begivenhederne har gået deres skæve gang, klart kan dokumentere, at de faktisk har advaret Putin kraftigt mod de værste dumheder, som alle kan se bagefter.

Dygtige rådgivere bør altså efter en russisk nedtur klart kunne dokumentere at de bl.a. har givet disse råd:

1. Udtrykket “særlig, militær operation” vil selv almindelige russere efterhånden finde pinlig. Enhver kan jo se at det bare er en invasion som desværre løber ud i sandet.

2. Den absurde begrundelse med, at vi angriber for at befri ukrainerne for terroriserende nazister og jøder, bør erstattes af en erklæring om at vi simpelthen bare ønskede at udvide vores velfungerende russiske system til et naboland.

3. Finnerne og svenskerne vil hurtigt blive så bange for, at vi også vil lave en særlig militær operation hos dem, at de straks vil søge om NATO-medlemskab.

Men selv med solid dokumentation som denne vil en sådan kritisk rådgiver være i fare. Formentlig bliver han myrdet af alle dem der stod bag den skandaløst dårlige, men gennemførte rådgivning. Af frygt for, at den kritiske rådgiver ellers vil overtage Putins embede.

 

Læs

 

Læs

 

Læs

 

Klaus Kjøller, © klaus@kjoeller.dk