Først lagt op 29-08-2022,,senest opdateret 29-08-2022 10:38:21

 

 

 

 

 

John Chr. Jørgensen

Erik Hansen

Politikens leder 29-08-2022. Foto:Fra Politiken.dk.

 

 

 

 

Artig manipulation

 

Forfattere som Politiken af en eller anden grund opfatter politisk forkerte eller umoralske -- uartige -- kan skrive nok så bedårende dansk for tusindvis af danskere i årtier (også uden for fængslerne) uden at Politiken opdager det.

 

Hvor er det rigtigt som Politiken skriver i dagens leder (se citatet over overskriften).

Ikke for at prale, men jeg har faktisk i mit forfatterskab som kun har ladet ganske få litterære genrer uberørt, haft en enkelt titel som jeg selv betragter som en salgsmæssig succes, nemlig Manipulation. En håndbog. Den udkom for 31 år siden og sælger stadig 2-300 eksemplarer om året. Bl.a. er den meget populær i landets fængsler blandt indsatte.

Politikens leder fik mig til at spørge mig selv, om Politiken havde gjort noget for at udbrede denne pære dansktalende bog gennem dens 31-årige virke. Det eneste jeg kunne finde var en anmeldelse da bogens første udgave udkom i 1991. Anmeldelsen beskrev bogen som ækel propaganda for hykleri.

Og det er da også lettere sagt end gjort for pressen at formidle populære, danske bøger. Populær formidling er ikke bare at skrive forståeligt på dansk. Det kræver også provokationer og frækhed, hvis en bog skal undgå at læserne sover ind.

Forfattere som Politiken af en eller anden grund opfatter politisk forkerte eller umoralske -- uartige -- kan derfor skrive nok så bedårende dansk for tusindvis af danskere (også uden for fængslerne) uden at Politiken opdager det.

 

 

 

 

Læs

 

 

 

 

 

 

Læs

 

[Nedenstående er en E-mail fra John Chr. Jørgensen, bl.a. tidligere mangeårig medarbejder på Politiken, til Klaus Kjøller, modtaget 28-08-2022]

 

Kære Klaus

Tyvstarten på valgkampen fik mig til at løfte din reviderede udgave af “Manipulation” ud fra reolen.

   Den var i høj grad en genlæsning værd. 

   Du henvender dig jo mest til de aktivt kommunikerende.

   Men der er også meget at hente for os, der er henvist til iagttagerrollen, indtil vi skal sætte krydset.

 

Man forstår den politiske debat bedre, når man har læst, hvad du skriver f.eks. om “Værdien af uklarhed”.

   Flertydige udtalelser er meget anvendelige, når der skal indgås forlig, for de skjuler uenighederne. “Vores ældre på plejehjem skal have en værdig behandling.” Det er en udtalelse, som ikke holder nogen fast på noget.

 

Din bog bugner med den slags eksempler. Da den udkom sagde nogle, at den er kynisk. Det er den ikke. Den er pragmatisk - nøgtern og indsigtsfuld.

 

En gammel kollega ønsker dig tillykke med de mange oplag - John Chr.

 

P.S. Du er velkommen til at bruge ovenstående i forretningsøjemed!

 

 

 

Læs

 

 

 

 

 

© klaus@kjoeller.dk

 

 

 

 

 

 

Boris