Først lagt op 23-11-2022,,senest opdateret 23-11-2022 12:54:33

 

 

 

 

 

Foto :Fra BBC News

 

Trumpe Dumpe

 

Med sin Twitterkonto kastrerer Trump det politiske kommentariat: De vulgære, letfattelige udmeldinger fra morgenstunden rummer ingen snedigt indpakkede budskaber, der skal gøres tilgængelige for folket af de skriftkloge.

 

I et stort dansk morgenblad kunne man i dag i en kommentar læse:

 

*)

”Vi” er vælgerne i demokratiet. Vi er nu blevet så kloge at Trump ikke får chancen igen.

Gid kommentaren får ret. Som medlem af det danske politiske kommentariat og af gruppen af de højst 6 % politiske nørder i dette land, må jeg bekæmpe mine enighedsreflekser for at forsøge nøgternt at beskrive Trumps enkle virkemidler.

Trump er en genial udnytter af USA’s lunkne demokrati, hvor højst 50 % af vælgerne normalt stemmer.

Hans virkemidler er:

 

1.   Massivt brug af sit personlige medium, sin Twitterkonto, som han netop har fået igen.

 

2.   Angreb på de store prestigemedier, New York Times, Washington Post, BBC og lignende, som normalt har copyright på at fortælle den sande historie. Herved trækkes disse medier fra deres tilstræbt objektive fortæller-piedestal ned i det politiske hundeslagsmål og udstilles som politiske aktører.

 

3.   Yderst kortfattede, eksplicitte og stærkt positive eller negative vurderinger af personer, institutioner og begivenheder. Herved kastreres det politiske kommentariat: De vulgære, letfattelige udmeldinger rummer ingen snedigt indpakkede budskaber, der skal gøres tilgængelige for folket af de skriftkloge.

 

4.   Iscenesættelse af sin optræden som om det er en scene i en populær action-film (nærmest Batman). Det gælder f.eks. underskrivelse af aftaler, hvor han flankeres af jævne mennesker i arbejdstøj, mens vicepræsidenten ser beundrende, nærmest flirtende på ham. Og det gælder modtagelsen af hjemsendte fanger fra Nordkorea.

 

Hvorfor kan Løkke fx ikke bare kopiere Trump og således få magten? Løkke mangler en vælgergruppe, der vil æde ham rå, hvis han angriber etablerede medier på samme måde som Trump. Danske vælgere som møder op ca. 85 % og stemmer ved folketingsvalg er så homogen en forsamling at de ikke køber at DR og TV 2 er skamløse partipolitiske aktører.

Trumps mediestrategi bygger på, at han til stadighed kommunikerer direkte til den store gruppe utilfredse anti-establishment-vælgere, som gjorde ham til præsident. De elsker, når han tamper løs på prestigemedier og siger sine udiplomatiske sandheder. De elsker ham, selv om han stikker løgne og udsender tweets fra sengekanten, som giver hans administration grå hår i hovedet.

Den slags vælgere er så få her i landet, at Trumps teknikker er uanvendelige. Både første og anden gang.

 

 

*) Jyllands-Posten.dk 23-11-2022, International kommentar af Jette Elbæk Maressa

 

 

 

 

Læs

 

 

 

 

 

 

Læs

 

 

 

Læs

 

 

 

 

 

© klaus@kjoeller.dk

 

 

 

 

 

 

Boris