Først lagt op 25-06-2019

Senest opdateret 25-06-2019 14:14

 

Britta-historien

Kunst

Videnskab

Politik og medier

Religion og tro

 

 

 

KjoellerNEWS forsvarer politiet

Skandalen om teleoplysninger: Danske dommere og advokater bør ikke brokke sig, men være taknemmelige.

 

I over tre måneder vidste dommere og forsvarsadvokater ikke, at der var fejl og mangler i de teleoplysninger, som politi og anklagemyndighed bruger i bevisførelsen mod borgere, skrev Politiken søndag.

Rigspolitiet fandt ud af at noget var galt i februar 2019 og fik rettet fejlen i sit datasystem 8. marts. Men forsvarsadvokaterne hørte først om sagen på et orienteringsmøde 6. juni.

Domstolsstyrelsen, der har det administrative ansvar for landets domstole, fik ingen information før 13. juni klokken 17.03.

Dommerforeningen blev orienteret, da journalister henvendte sig sidste mandag aften 102 dage efter at Rigspolitiet rettede den fejl, som potentielt kan afgøre skyld eller uskyld i en retssag.

Formanden for Dommerforeningen, Mikael Sjöberg, er uforstående over for den manglende orientering:

- Det er ikke i orden. Det er væsentligt for vores bevisbedømmelse og for vores behandling af straffesager, og det havde været naturligt at inddrage domstolene på et tidligere tidspunkt. Så kunne vi med det ansvar, vi har for sagerne, have truffet vores foranstaltninger, siger han til Politiken.

Forståelig tøven i politiet

Altså: Det er vel ikke spor mærkeligt at politiet er tilbageholdende med at sprede information om egne fejl og mangler. De har et stort ansvar for, at befolkningen har tillid til dem. Og her er tre måneder ikke længe. Det kræver tid at finde på holdbare bortforklaringer. Pressen kan være ubehageligt nærgående og respektløs.

Tidligere har man måttet vente 382 år på en rystende sandhed

Desuden er det velkendt også fra videnskabs- og religionshistorien at nye indsigter, som kommer bag på etablerede, officielle autoriteter, giver kaos og derfor må holdes nede og forsinkes for at forebygge egentlig panik i omgivelserne.

Et af de kendteste eksempler er Galileo Galilei, som bag ryggen på alle opfandt et teleskop, der kunne forstørre 30 gange. Han gjorde derfor mange nye opdagelser i himmelrummet omkring os. Og opdagelserne fik ham til i 1610 at gå ind for Kopernikus' heliocentriske verdensbillede, med Solen som centrum med Jorden cirkulerende omkring den, og om sin egen akse.

Dette vakte opstandelse i den altdominerende katolske kirke, som tvang Galilei til at afstå fra sine synspunkter og sværge offentligt, at Jorden var universets helt faste og totalt stillestående centrum. Og først i 1992, efter 13 års kommissionsundersøgelse, indså kirken, at den havde taget fejl, og at Jorden faktisk bevæger sig omkring Solen.

Mere ydmyghed ville klæde danske dommere og advokater

Danske dommere og advokater bør derfor ikke brokke sig, men være taknemmelige over, at de ikke er blevet tvunget til straks offentligt at sværge på, at politiets system til sporing af mobiltelefoner virker perfekt.

Når en berømthed som Galilei kan vente i 382 år, heraf 13 år med kommissionsundersøgelser, på den katolske kirkes bekræftelse på, at Jorden bevæger sig, så kan ordinære danske dommere og advokater vel også vente lidt over 3 måneder på at få at vide, at deres bevisbedømmelse og deres behandling af straffesager længe har været helt i skoven.

 

Læs Kampen for at få sin straf, Kommentar

Læs Brittas dækidentitet, KjoellerNEWS

 

© klaus@kjoeller.dk

 

 

 

Klaus Kjøller, © klaus@kjoeller.dk

151217klauskjoellerDKforside.bmp