Først lagt op 20-09-2019

Senest opdateret 24-09-2019 10:58

 

Britta-historien

Kunst

Videnskab

Politik og medier

Religion og tro

Epistel 666

 

 

Interview med Kjøller i TVs bogprogram (YouTube-klip)

Jeg har altid været skønlitterær forfatter

--- Hvad har det sværeste været ved at skifte fra at være berømt og til tider kontroversiel fagbogsforfatter til at være omsværmet skønlitterær forfatter?

Øh, omsværmet?

--- Du har siden 2014 udgivet eller genudgivet 11 skønlitterære bøger. Og nu kommer så nr. 12, nyudgivelsen ”Epistel 666”. Det er tolv bøger på 6 år, eller i gennemsnit to skønlitterære bøger om året. Noget som vel kun ellers en Klaus Rifbjerg kunne klare. Og hertil kommer så dine fjorten faglitterære titler i samme periode.

Glem faglitteraturen! Jeg har altid været skønlitterær forfatter. Mine inspiratorer har altid været James Joyce og Samuel Beckett.

--- Og de skrev jo netop ikke så mange titler.

Nej, og det gjorde jeg heller ikke, dengang. For da mit første skønlitterære manuskript, ”En forgæves fortælling om sonst”, blev afvist, kastede jeg mig over universitetsstudier i filosofi. Og da jeg efter nogle få år indså, at filosofi er brødløst, så valgte jeg Danskstudiet og var i mange år ansat som lektor på Københavns Universitet i kommunikation og sprog. Og her blev jeg så især tændt af politisk kommunikation og skrev en del ret forskellige bøger om det. Men de senere år er det så lykkedes for mig igen at få tid til skønlitteraturen.

--- Men det er vel ikke især den meget fine skønlitteratur, du stiler mod? Du har skrevet mange krimier. Og nu kommer så endnu en krimi, Epistel 666.

Ja, men de to foregående, Algoritmen som åd sin skaber og Foredrag frit! som kom i 2018, var da eksperimenterende. Og i Algoritmen som spiller uddrag af mit afviste ungdomsmanus En forgæves fortælling om sonst en meget væsentlig rolle som det produkt, som en løbsk, kunstig intelligent computer producerer med kaos til følge.

 

Læs Jeg, Ivanoff. Verdens herskende kunstige intelligens

 

 

--- Men de er vel både for morsomme og for lette at forstå til at komme i nærheden af Joyce og Beckett?

Jeg var også meget ung og uerfaren, da jeg begyndte at skrive i 1960’erne. Mine mange år som forsker og kommentator i politisk kommunikation har gjort det umuligt for mig at fjerne mig fra læserne med uforståeligt sprog for feinsmeckere og ubærlig realisme.

--- Og det går jo også godt uden! Tillykke med din nye bog!

 

 

 

 

Læs Litteratur som selvhjælp, Groft sagt/ Køllebank

Læs Hyltofts trøst, Groft sagt/ Køllebank

Læs Rifbjergs attentat, Groft sagt/ Køllebank

Læs Bogens nye glæder, Groft sagt/ Køllebank

Læs Rationel bogproduktion, Groft sagt/ Køllebank

 

Læs Danskundervisningen mellem poesiens blå øjne og demokratiets blå briller, Danskfaglig kommentar

 

Læs Forfatterbanket, Kølletæppebank

 

Læs mere om Epistel 666

 

© klaus@kjoeller.dk