Først lagt op 25-09-2019

Senest opdateret 25-09-2019 10:21

 

Britta-historien

Kunst

Videnskab

Politik og medier

Religion og tro

Epistel 666

 

 

 

Selvudgiver? Aldrig!

 

 

Indbliksartikel i bogsektionen: Der er de senere år opstået en ny forfattertype, som vokser ved hver fiasko.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den enormt voksende mængde forfattere, som selv udgiver deres usælgelige bøger, har overraskende nok ikke medført eksplosion i vores antal af klienter.” (lederen af Forfatter-klinikken)

 

 

 

 

 

En ny måling viser, at forfatteren Klaus Kjøller er landets mindst sælgende skønlitterære forfatter. Hans seneste bog ”Algoritmen som åd sin skaber”, som udkom 1. november 2018, har solgt 12 eksemplarer. Hans næstsidste, ”Foredrag Frit!”, som udkom 1. marts samme år, har solgt 15 eksemplarer.

--- Det går mod nul, ler Kjøller, da vi forelægger ham disse kendsgerninger, som ellers vil kunne slå mange forfattere ud.

--- Eller rettere: gik mod nul, fortsætter Kjøller alvorligt. --- For om et øjeblik udkommer min næste: ”Epistel 666”. Så vil alle indse min kvalitet og originalitet. Og det er i øvrigt mig selv, der har lækket mine seneste salgstal. Det vil nemlig gøre min overrumplende triumf med ”Epistel 666” total.

Klar tendens

Bogbranchen oplyser, at Kjøller ikke er en ensom svale.

--- Vores statistikker viser klart, at der udkommer stadig færre ny skønlitterære titler på de etablerede gamle forlag som Gyldendal, Politiken, Lindhardt og Ringhof. Og Gyldendal har netop fyret 29 ansatte. Til gengæld udkommer der flere og flere på små forlag som Underskoven. Og det myldrer frem med skønlitterære bøger på selvudgiverforlag.

Da vi forelægger Kjøller disse kendsgerninger, siger han:

--- Lad mig rette en misforståelse: Forlaget Kjoeller.dk er ikke et selvudgiverforlag.

--- Men det udgiver da kun bøger, du har skrevet, eventuelt under pseudonymet Arne Ossian.

Forlaget Kjoeller.dk har afvist mange

--- Korrekt, men det skyldes udelukkende forlagets usædvanligt høje krav til kvalitet.

--- I må altså afvise mange?

--- Præcis. Presset er dog lettet de senere år. Flere og flere, både ny og etablerede forfattere, opgiver på forhånd os og vælger så et etableret forlag, som derfor alle sammen vader i manuskripter, og det bliver kun værre og værre. Den eneste vej for disse gamle, etablerede forlag ud af de dynger af manuskripter, de trues af, er altid at vælge et manus fra et veletableret navn eller vælge at udgive noget, som ligner det, som solgte i forrige sæson. Det kommer heldigvis ofte ud på ét. Det er deres redning.

--- Kan du nævne et stort navn, Kjoeller.dk har måttet afvise?

--- Det er ikke god skik blandt velansete forlæggere at røbe den slags. Det er forretningshemmeligheder i branchen. Men enhver kender jo navnene på landets største, mest sælgende forfattere. Men jeg kan betro dig – hvis du lover ikke at fortælle det til nogen -- at jeg endda engang måtte afvise et af mine egne manuskripter. Det gjorde virkelig ondt. Men vi slækker aldrig på kvaliteten.

Forfatterklinikken

Bogbranchens største økonomiske succes de senere år, er Forfatterklinikken, som tilbyder hjælp til forfattere i krise. Direktøren siger:

--- Den enormt voksende mængde forfattere, som selv udgiver deres usælgelige bøger, har overraskende nok ikke medført eksplosion i vores antal af klienter.

--- Men I tager jo også et anseligt beløb pr. behandlingstime.

--- Ja, og der skal betales forud, men vi tilbyder gratis hjælp til låntagning – og med sikkerhed i alt, undtagen uudgivne skønlitterære manuskripter. Men det har til vores overraskelse vist sig, at en voksende mængde af helt ukendte skønlitterære forfattere trods en masse nederlag, undgår krise. Ja, faktisk stimuleres de.

--- Men både Frank Jæger og Tom Kristensen drak sig vel til døde? Og Dan Turéll døde af dope.

--- Ja, men de havde jo også pæn succes. De var anerkendte og en bærende del af dansk kultur. Og er det stadig. Sådan nogle forfattere er vores hovedklientgruppe. Vi opretter ugentligt nye terapigrupper og har et voksende antal på venteliste. Det er noget andet med forfattere, som overhovedet ingen sejre har. For det særlige ved dem – deres egentlige styrke – er, at de vokser for hvert ”nederlag” – som udenforstående kalder det – fordi de selv automatisk opfatter det som endnu et eksempel på deres suverænitet. De føler sig langt hævet over andre – selv de mest succesrige -- forfattere, som de opfatter som en korrupt del af bogindustrien. På denne måde oplever de gennem ethvert ødelæggende nederlag endnu et bevis på deres egen stadig større genialitet og originalitet.

Kontrafaktisk succes

Inden vi tager afsked, stikker direktøren for Forfatterklinikken os en kulørt pjece med Kjøllers portræt på forsiden.

--- KjoellerNEWS skal være særlig velkommen til vores konference om ”Den kontrafaktiske Forfattersucces”. Her er Kjøller et af de absolutte topnavne. Hans foredrag har titlen ”Mit verdensgennembrud med Epistel 666.” Alt er udsolgt. Vores klientgruppe er vilde for at høre, hvordan han gør.

--- Men den er jo endnu ikke udkommet? (udkommer 1/10) Så hvordan kan den allerede være et verdensgennembrud?

--- Kom og oplev det selv, afslutter direktøren selvsikkert smilende.

 

 

 jeg kan betro dig – hvis du lover ikke at fortælle det til nogen -- at jeg endda engang måtte afvise et af mine egne manuskripter. Det gjorde virkelig ondt. Men vi slækker aldrig på kvaliteten.

 

 

 

Læs Brødløs litterær grov-adel, Køllebank

Læs Kvalitet keder aldrig - nu med glædesnote, Groft sagt, Køllebank

Læs Selvdestruktion på scenen, Whitney Houston kan ikke refunderes gennem Forbrugerstyrelsen, Erindringsglimt

Læs Forfatternes catch 22: Du er nødt til at fortsætte for at kunne stoppe, Kommentar

 

Læs Forfatterbanket, Kølletæppebank

 

Læs mere om Epistel 666

 

 

 

 

© klaus@kjoeller.dk

 

 

 

 

Klaus Kjøller, © klaus@kjoeller.dk