Først lagt op 03-07-2020

Senest opdateret 03-07-2020 10:40

 

Britta-historien

Kunst

Videnskab

Politik og medier

Religion og tro

Epistel 666

 

 

 

Det gælder dansk litteraturs overlevelse

Der er alt for mange der skriver, og for få der tænker.

Af Navn er redaktionen bekendt

Man har angrebet mig for at have mange kasketter. Lad mig åbent indrømme at disse angreb har såret mig dybt. Når man har viet hele sit liv til dansk litteratur og ser det som sit kald at udbrede kendskabet til den, så er det et hårdt slag at blive konfronteret med anklager om at være en litterær Godfather.

Så jeg har bekæmpet min dybe sorg over disse sårende, ja dræbende anklager, og grebet pennen for at forsvare mig. Ikke på grund af min person. Ak, gid det var så vel at det kun var min elendige person det drejede sig om. Nej, det er selve den litterære sjæl der er på spil. Dette yndige, sarte væsen som så let kyses bort af smålige købmænd og forsmåede bejlere.

Slå mig ihjel først

Lad det være sagt straks: Hvis nogen vil bortføre hende og tage patent på hende og udnytte hende skamløst til egne formål, så må man slå mig ihjel først. Ingen kan forvente at jeg frivilligt slipper grebet.

Man har angrebet mig for at gå i læderfrakke. Hvor latterligt! Man har også anklaget mig for at have for mange huse og køre i for store biler. Og endelig har man anklaget mig for at anmelde bøger som jeg tidligere har været konsulent på. Og af forfattere som jeg tidligere har uddannet på min forfatterskole.

Hvor småtskårent! Hvor fladpandet! Hvor forkert! Desuden kan ingen bevise at jeg overhovedet findes.

Hverken tid til skrivning eller undervisning

For det første uddanner jeg slet ikke selv forfatterne, men er kun administrerende direktør for skolen. Ligesom jeg er det for forlaget. Det er altså mig der ansætter og fyrer personale, men undervise gør jeg aldrig. Det har jeg slet ikke tid til. Ligesom jeg heller slet ikke har tid til at skrive noget som helst. Man forelægger mig tekster som jeg så godkender eller forkaster. Det ville være latterligt af mig at spilde min tid på at skrive når så mange velskrivende penne er til salg for så lidt.

Det der er dansk skønlitteraturs problem, er mangel på organisation og professionel produktudvikling og markedsføring. Der er alt for mange der skriver, og for få der tænker. Hvis litteraturen skal overleve og ekspandere, så må vi i litteraturlivet stå sammen, og ikke – som nu – bekæmpe hinanden. Det kan kun gavne vores modstandere og få vores aktier til at falde.

Elendigt tilbud fra Amazon.com

Jeg har fx lige fået et elendigt tilbud fra Amazon.com om at overtage vor nationale litteratur. Jeg kan ikke udtrykke tydeligt nok hvor rystet jeg blev over beløbets størrelse. Naturligvis afslog jeg. Men besluttede samtidig personligt at gøre mit yderste for at højne vores litteraturs anseelse. Tag jer derfor sammen og skriv noget ordentligt før det er for sent.

For det er klart at hvis der bliver ved med at være alt det vrøvl i dansk litteratur, kan jeg blive nødt til at acceptere tilbuddet. Det kommer til at gøre ondt på os alle. Men mest på mig. Det har jeg sort på hvidt.

 

 

Læs Vi hærger på det sidste, Køllebank

Læs Lortet skal ud!, Køllebank, Groft sagt.

 

 

Læs

 

© klaus@kjoeller.dk

 

 

 

Britta-historien

Kunst

Videnskab

Politik og medier

Religion og tro

Epistel 666

 

151217klauskjoellerDKforside.bmp

 

 

Klaus Kjøller, klaus@kjoeller.dk