Først lagt op 09-07-2020

Senest opdateret 28-12-2023 16:12

 

BRITTA-HISTORIEN

KUNST

VIDENSKAB

POLITIK OG MEDIER

RELIGION OG TRO

EPISTEL 666

ÅH, JEG KOMMAER!

”DRENGEN DER SKREV”

MENU

 

 

Redaktionsrobotten KjoellerNEWS_GPT, omgivet af chefredaktionen.

Fotocollage: Klaus Kjøller

 

Nytårs-LEDER

Der er i disse kaotiske tider særlig brug for at appellere til fornuften. Det handler om vores overlevelse. Skrot alle klicheerne

 

Aldrig før har der været større behov for fornuft og klarhed i den offentlige debat. Men desværre ser man for tiden en tendens til voksende absurditet i debatten. Flere og flere debattører fører sig frem med oprørende paradokser. Senest i forbindelse med undersøgelsen, som har afsløret navnes modsatte betydning.

Intet kunne være os mere fremmed end at forbyde kritik og bandlyse absurditeter og paradokser. Lige siden grundlæggelsen i 1973 har KjoellerNEWS ført en klar kritisk linje: Al kritik som ikke groft fornærmer vores største annoncører, er altid velkommen. Ja, tiljubles i chefredaktionen. Det samme gør paradokser der ikke skaber læserflugt i betydelige grupper af faste abonnenter.

Men det kan hos visse debattører, kritikere og kommentatorer i andre medier end KjoellerNEWS virke, som om de finder en egoistisk glæde ved at dyrke modsigelser. Det virker nedbrydende på alle, som forsøger at finde den bedste vej frem. Det gælder både religioner, politiske og folkelige bevægelser. Alle disse steder samles mennesker om noget meningsfuldt. De trodser sammen absurditeter og paradokser. Ofte sker det med fællessang og faner. Det støtter KjoellerNEWS, bare det ikke håner eller udøver vold mod anderledes tænkende.

Sagen er, at absurditeter i sig selv ikke er særligt interessante. Først når absurditeter ses i samspil med noget, som ikke er absurd, dvs. harmoniske sandheder -- som vi så det da rumrullen blev tydet -- bliver absurditeter spændende. Alt er kun spændende, ja pirrende, i det omfang, det ses i relation til sin modsætning: dræbende kedsomhed.

Derfor vil man altid kunne stole på, at KjoellerNEWS er imod enhver menings­løs dyrkelse af selvopfundne absurditeter, som udelukkende tjener til at promovere afsenderen. Derimod vil vi altid søge at være blandt de første, som påpeger virkelige absurditeter, selvmodsigelser – for ikke at sige åbenlys idioti. Og vi vil altid betragte absurditeter i modspil til de harmoniske sandheder, som giver absurditeterne mening. Ellers er alt jo meningsløst, og det er ingen interesseret i, ihvertfald ingen vi kender.

Og det har nogle spændende konsekvenser, som ikke altid indses af alle. F.eks. er vi på KjoellerNEWS nådesløse over for selvhøjtidelige autoriteter, som gravalvorligt fører sig frem med løsninger på hvad som helst. Ofte fører sådanne autoriteter sig frem ved, at man først stiller to ekstreme synspunkter op over for hinanden. Ekstreme i en grad, så alle finder dem afskyelige og absurde. Derefter argumenterer man selvhøjtideligt imod begge ekstreme absurditeter og slutter af med at opfordre til, at man vælger en vej midt imellem dem.

KjoellerNEWS vil aldrig tøve med at afsløre denne absurde model for handlekraftig, selvhøjtidelig løsning af problemer, som ikke findes i virkeligheden, men kun indeni en selvoppustet kommentator eller lederskribent. Ligesom vi også altid uden tøven vil slå hårdt ned på det modsatte -- som er at vælge en middelvej uden først at have afvist mindst to ekstreme absurditeter. Sådan har vores praksis været lige siden grundlæggelsen. Og det fortsætter vi med. Alt andet ville være absurd og paradoksalt.

 

Der er i disse kaotiske tider særlig brug for at appellere til fornuften. Det handler om vores overlevelse. Læg alt pjat til side og giv fornuften stemme. Skrot alle klicheerne. Det er ved at være sidste udfald.

Godt nytår!

 

PS: Denne leder er på grund af tidnød skrevet af vores redaktions-robot KjoellerNEWS_GPT, men forhåndsgodkendt personligt af chefredaktøren.

 

Læs Undervurdér ikke absurde undskyldninger, Kort og gult

Læs: Ballon de Nonsens, Køllebank

Læs Paradoksernes mørke side, Kommentar – med links til bøger

 

© klaus@kjoeller.dk