Først lagt op 05-04-2022

Senest opdateret 05-04-2022 20:42

 

 

 

 

 

Klar tekst til 1. juni

Til forsvar for den nuværende ordlyd anføres, at den er så svært begribelig, at det vil skabe stor debat de næste måneder frem mod afstemningen.

 

Ordlyden af afstemningstemaet på stemmesedlen til folkeafstemningen d. 1. juni 2022 lyder således:

”Stemmer du ja eller nej til, at Danmark kan deltage i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar? (Forslag til lov om Danmarks deltagelse i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar)”

Flere har kritiseret ordlyden for ikke bare at sige ligeud, at det der stemmes om, er, om vi danskere skal afskaffe (= ja) eller opretholde (= nej) Danmarks forbehold mod deltagelse i EU’s forsvarssamarbejde. Mange forstår ikke, hvorfor ordene ”EU” og ”forsvarsforbehold” ikke bruges.

Værre er det, at ordlyden gør det umuligt at stemme nej, fordi ingen dansk sprogbruger ved sine fulde fem vil stemme nej til, at Danmark kan deltage i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar. Selvfølgelig er Danmark så civiliseret et samfund at det kan deltage i europæisk samarbejde om dette. Faktisk er det vel umuligt at påvise et eneste område hvor landet er ude af stand til at deltage i europæisk samarbejde.

Forslag til ny ordlyd

Ordlyden på stemmesedlen bør altså være:

Bør vi afskaffe (= ja) eller opretholde (= nej) Danmarks forbehold mod deltagelse i EU’s forsvarssamarbejde.

Mere stimulerende forslag

Til forsvar for den nuværende ordlyd anføres, at den er så svært begribelig, at det vil skabe stor debat de næste måneder frem mod afstemningen. Så alle vil efterhånden forstå afstemningstemaet trods sprogbrugen.

Men heller ikke til dette formål er formuleringen særlig god. Der findes utallige langt mere forvrøvlede, mulige formuleringer til stemmesedlen. Fx denne:

”Udbryder du Hurra eller Æv til, at Danmark kan deltage i det verdensomspændende samarbejde om fred, klima og kærlighed? (Forslag til lov om Danmarks deltagelse i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar)”. Men det kan sagtens blive værre endnu.

Opgaveforslag: Formulér det værst tænkelige forslag til stemmesedlen og brug det i din omgangskreds til fælles klargøring af valgtemaet.


 


 

 

© klaus@kjoeller.dk