Først lagt op 15-04-2022

Senest opdateret 15-04-2022 21:26

 

 

 

 

Flagskibet Moskva med 510 mand ombord patruljerer. Foto: BBC.com

 

Vidnefast ildebrand

Ruslands forsvarsministerium har udsendt en række underskrevne erklæringer fra besætningen om, hvordan der opstod ild ombord på ’Moskva’

 

Ukraine oplyste natten til torsdag, at ukrainske styrker havde ramt den russiske sortehavsflådes flagskib ’Moskva’ med to missiler, og at det var årsag til en eksplosion og efterfølgende brand.

Kort efter oplyste Ruslands forsvarsministerium at flagskibet var blevet alvorligt beskadiget i Sortehavet, efter at ammunition om bord på skibet eksploderede på grund af ildebrand. Man arbejdede på at finde årsagen til branden, men kunne allerede nu forsikre alle om, at den ikke skyldtes, at to ukrainske missiler havde ramt ’Moskva’.

Missilfri brand

Da forsvarsministeriet kort efter oplyste, at ’Moskva’ nu var sunket, forsikrede man igen om at fartøjet ikke var ramt af ukrainske missiler. Til gengæld informerede man grundigt om, at skibet var slæbt i havn i stormvejr, og det var her, at forliset skete:

»Skibet mistede stabilitet på grund af skade på skroget, der var forårsaget af eksplosion i ammunition på grund af en brand, som ikke skyldtes ukrainske missiler. Skibet sank under en voldsom storm«, meddelte ministeriet.

Så præciserede ukrainske militære kilder at de havde ramt ’Moskva’ med ukrainsk-byggede Neptun-missiler, et våben de havde udviklet efter Rusland havde besat Krim i 2014.

Dette medførte at Ruslands forsvarsministerium udsendte en række underskrevne vidneerklæringer fra den 510 mand store besætning om, hvordan ilden opstod ombord på ’Moskva’. Et par af dem lyder:

Ild i blomsterdekoration

--- Der gik ild i en blomsterdekoration med stearinlys, som jeg havde fået tilsendt af min kone i anledning af vores bryllupsdag, forklarer en marineoverkonstabel. --- Hun havde længe bebrejdet mig, at jeg efter flere måneder til søs endnu ikke havde fået brændt lyset ned, så jeg turde ikke udsætte længere, at sende hende et foto af det nedbrændte lys i den efterhånden meget tørre dekoration. Det stod så tændt og ubemærket i hjørnet og hyggede. Men så blev alle mand beordret på dæk. Og da jeg og de andre kom ned igen efter fuldstændig at have afværget et missilangreb med to ukrainske Neptun-missiler, stod alt i brand.

Brand i frituregryde

--- En brand i en frituregryde i kabyssen (skibskøkkenet) havde efterhånden bredt sig så meget, at jeg fandt det nødvendigt at tage personligt affære, forklarer den ansvarshavende flotilleadmiral som havde kommandoen på ’Moskva’. --- Da jeg nærmede mig kabyssen mødte jeg en bølge af flygtende køkkenmedarbejdere og skibets brandfolk. Jeg beordrede dem tilbage, men de var i panik og modtog ikke ordrer. Da jeg selv fik kæmpet mig frem til kabyssen, stod det klart at der intet var at gøre. Skibet var dømt til undergang, når branden nåede ammunitionsdepotet. Jeg ærgrede mig over at vores succesfulde nedskydning natten forinden af to ukrainske Neptun-missiler kun reddede skibet få timer fra en ødelæggende eksplosionsbrand.

Det russiske forsvarsministerium har foreløbigt udsendt 13 underskrevne branderklæringer.

 


 


 

 

© klaus@kjoeller.dk