Forside KJOELLER.dk >>> Kommentarer og moraler, menu

 

Først lagt op 13-05-2017, senest opdateret 31-12-2020 15:43:06

Link: Mine mest populære, mest sælgende bøger på SAXO.com (dagligt opdateret hitliste)

Se hitlisten over de mest indbringende titler fra forlaget KJOELLER.dk

 

 

 

 

Christiansborgs aktive læseklub

Thorning-Corydon huggede i 2014 nosserne af en politisk satire mod dem. Løkke sprøjtede så til gengæld i denne uge sæd over en digtsamlings fri fantasier om ham.

 

 

 

Knud Brix, politisk reporter ved TV 2, fik d. 11-05-2017 udgivet en digtsamling, ”Natfolden”. Det gik ikke stille af. Digtsamlingen har været varmt stof i alle trykmedier. I de seriøse nicheaviser, Weekendavisen og Information, fik bogen store anmeldelser af avisernes førende anmeldere af lyrik. I tabloidaviserne, Ekstra Bladet og BT, var den forsidestof.

Også vores tre landsdækkende omnibusaviser Politiken, Jyllands-Posten og Berlingske har behandlet bogen ”på dagen”. Alene det er en topprioritering. Men behandlingen i disse blade har været ujævn. Politiken har brugt mest plads, bl.a. med forsideannoncering og forfatterinterview over hele forsiden af 2. sektion. Jyllands-Posten og Berlingske har bragt en anmeldelse uden at gøre noget særligt ud af opsætningen. Og ikke interviewet forfatteren.

Som lyrik får bogen vel det, man kalder en ”blandet modtagelse.” Men som begivenhed får bogens udgivelse en storslået modtagelse. Især af Politiken og Information, som – ud over fylde – udmærker sig ved at gå i kødet på, om bogen er fiktion eller virkelighed. Ikke mærkeligt at især disse to aviser, som også er dem, journaliststanden selv mest læser og henter inspiration i, går op i en digtsamling af en journalist om landets mest prestigefyldte journalistiske arbejdsplads, public service-TV.

Forfatteren insisterer på, at bogen er fiktion. Men læsere, herunder hans kolleger i trykpressen, mener, de tydeligt kan se virkelige historier og personer i digtene. Også forfatterens chef på TV 2, politisk redaktør Anders Langballe, understreger, at han har fået at vide, at digtsamlingen er fuldstændig fiktion og ikke har noget med TV 2 at gøre.

Men BT og Ekstra Bladet kan berette om rødglødende personer i Venstre. Og Løkke var tidligt ude på Facebook med en vistnok morsomt ment kommentar til bogen, efter Politiken havde lavet et stort interview med Knud Brix, hvor han afviser at konkrete citater har noget med virkelige sager og personer at gøre. Og senere har partiets politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, også været ude med angreb på Brix. Bl.a. med disse ord til BT (11-05-2017):

»Der bliver talt meget om fake news i øjeblikket. Og hvis man som formidler af nyheder på et højt profileret medie begynder at blande fiktion og fakta sammen, så bør man aflevere sit pressekort med det samme.«

Løkke og Venstres kritik af bogens forfatter var så det, der også gjorde den til forsidestof på tabloidaviserne: ”Løkke raser” og lignende. En toppolitikers angreb på en politisk topjournalist på TV 2 for at udgive en bog, vil altid gøre bogen til topnyhed. Og da journalisten ovenikøbet ved angrebet risikerer at miste sit job, så bliver det ekstra pikant.

Det kan undre, at Løkke ikke vælger samme strategi som forfatteren: at fastholde, at bogen er fiktion og afvise at behandle bogen, som om den handler om virkelige begivenheder og personer.

Ganske vist er det tydeligt for enhver opmærksom læser, at Brix er kraftigt inspireret af konkrete sager og situationer. Ovenikøbet sager, som han selv har været reporter på. Man får en fornemmelse af, at bogen i høj grad er båret af frustrationer over ting, som han af sine redaktører ikke kunne få lov at bruge i sine artikler under sin ansættelse på Ekstra Bladet og senere på TV 2. Og som trænet politisk analytiker ved Brix, at han netop fordi der er så meget virkelighed i bogen, skal holde sig stramt til sit talepunkt: Bogen er ren fiktion.

Men Løkke må vel vide, at når han og partiets politiske ordfører går i flæsket på forfatteren, så hjælper Venstre med at udbrede bogen, og dermed de detaljer og den tilgang i bogen, som Løkke hader. Det fornuftige, Løkke skulle have gjort, var at trække på skuldrene og sige noget i retning af, at han ikke vidste, at den tilsyneladende så barske reporter havde en så løssluppen fantasi, et så følsomt sind og så megen fritid til digtersysler.

Nu har Løkke i stedet sendt bogen mod stjernerne – og tilmed givet Socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen, lejlighed til at rose bogen. Til BT siger Jensen: ”en fantastisk nyskabelse, at der bliver formidlet følelser om, hvad det vil sige at være i toppen af dansk politik. Jeg synes, det er utrolig stærkt.” Jensen optoner her bogens betydning ved ikke bare at betragte den som en journalists beretning om sine følelser. Nej, bogen handler om, hvad det vil sige at være i toppen af dansk politik.

Det er ikke første gang, at en bogs sammenblanding af fiktion og virkelighed har skabt uro på Christiansborg. Da ”Den hemmelige socialdemokrat” udkom i 2014 valgte den socialdemokratiske ledelse den rigtige strategi: at opfatte bogen som fiktion. Til trods for at bogens udgiver, Jakob Kvist, tydeligt i forordet fremhævede at bogen handlede om virkelige forhold, men anonymiseret. Derfor måtte også bogens forfatter være anonym.

Men ingen i den socialdemokratiske top, omgivet af flere professionelle tekstlæsere, behøvede være Sherlock Holmes for efter en grundig gennemlæsning at regne ud, at forfatteren kun kunne være Henrik Sass Larsen (godt hjulpet af en ferm ghostwriter).

Læs Kommentaren Den afslørede socialdemokrat.

En lang række MF’er rasede over den ukendte forfatter og over, at han ikke stod frem. Det fremmede i høj grad salget. Men hverken Thorning eller Corydon, som er overskurken i bogen, kunne få noget godt ud af, at angribe Sass for bogen, da Sass bare ville holde fast i, at han ikke var forfatteren. Og ingen har jo til dato kunnet bevise, at han er. Hertil kræves en rygende pistol, f.eks. et lækket dokument fra forlaget, fra en revisor eller en jurist. Det eneste Thorning-Corydon ville få ud af at angribe ham, var at gøre bogen endnu mere interessant, end den var i forvejen. Og dermed få udbredt hans underholdende, satiriske version af partiets nyere historie endnu mere. En version vendt mod Thorning og især Corydon.

 

 

Og som trænet politisk analytiker ved Brix, at han netop fordi der er så meget virkelighed i bogen, skal holde sig stramt til sit talepunkt: Bogen er ren fiktion.

 

140423bHemligM2ePubFors800x600.jpg

Hvem skrev ”Den hemmelige socialdemokrat”? (e-bog),  KJOELLER.dk 2014

Derfor blev ”Den hemmelige socialdemokrat” straks officielt udnævnt til at være ren fiktion af partiets ledelse. Bogen var fri fantasi. Det havde været smart af Løkke at gøre det samme med digtsamlingen ”Natfolden”. Og meget lettere, for digtsamlingens forfatter har jo allerede flere gange erklæret, at det er ren fiktion, altså komplet uskadelige fantasier.

Moralen af historien om ”Den hemmelige socialdemokrat” og ”Natfolden” er, at politisk fiktion sælger bedst, når læserne tror, det er virkelighed. Og det sælger ekstra godt, når dem, fiktionen handler om, skælder ud på forfatteren. Jo værre, jo bedre. Og jo mere liv på Christiansborg.

 

 

 

 

Klaus Kjøller, © klaus@kjoeller.dk

Øverst i dokumentet

 

 

Link: Mine mest populære, mest sælgende bøger på SAXO.com (dagligt opdateret hitliste)

Se hitlisten over de mest indbringende titler fra forlaget KJOELLER.dk

Hvis du vil af med noget efter at have læst kommentaren, så skriv på www.facebook.com/klauskjoeller

151217klauskjoellerDKforside.bmp