Først lagt op 12-06-2020; senest opdateret 13-06-2020 09:49

Mini-essay 2

Sven Holm i Svaneke

Vi var på arbejdsferie i Svaneke. Min kone arbejdede, jeg var på ferie.

Hun skulle dække en musikfestival for Politiken. Vi havde lejet os ind hos en enkemand i et bindingsværkshus. Han havde en hund, som vi tog os af. Min kone smilede ad mig, fordi jeg købte godbidder til den. “Det ville du aldrig have gjort i København”, sagde hun. En dag kom der to små piger gående på vores vej. Den ene pegede på huset og sagde: “Derinde bor en hund”.

Jeg ved ikke, hvorfor jeg fortæller om den hund, for jeg ville egentlig fortælle om Sven Holm, som en formiddag råbte “hej” til mig, da han fik øje på mig nede ved Svanekes bikini-lille badestrand. Jeg vidste godt, at han holdt til i Svaneke, for jeg havde snakket en del med ham i forbindelse med et kursus, jeg havde holdt om hans forfatterskab på universitetet.

Ingen af os glemte den eftermiddag, han optrådte som gæsteforelæser. Jeg havde bestilt et ekstra stort lokale, for Sven havde et godt tag i de studerende. En begejstret ung mand kom så langt fra som Japan for at studere Svénholm. Han udtalte navnet, som var det ét ord med tryk på første stavelse, altså ligesom Svanholm. Det lød mere musikalsk end den originale hakkende danske version.

Nå, hin eftermiddag på universitetet havde lokaleadministration klokket i det og tildelt os et lokale, som skulle bruges til skriftlig eksamen næste morgen. Det betød, at der var møbleret om, så det hele bestod af forskudte enkeltmandsborde. Der var ikke tid til at møblere om igen. Vi måtte tage det, som det var. Men bizart var det. Med Sven siddende ved de tilforordnedes bord med front mod de studerende virkede det, som om han holdt eksamen i sit eget forfatterskab. Han begyndte med at læse en tekst op. Og så pippede de studerende heldigvis op fra deres små øer, og Svénholm var musikalsk nok til at lede dette fuglekor.

Tilbage til Svaneke. Hvad jeg ville sige var, at jeg altid havde swinget godt med ham, så da han spurgte, om vi ikke havde lyst til at være med til et haveselskab, som de - Sven og hans kæreste Bodil - skulle holde samme dags aften, kiggede jeg på min kone, og hun nikkede ja. Der var bare det problem, at hun skulle anmelde en kirkekoncert i Rønne, og jeg skulle med til koncerten. Men vi kunne bare slutte os til selskabet, når vi kom tilbage til Svaneke, sagde Sven.

Som sagt så gjort. Kirkekoncerten var god, så god, at den trak ud (Kan man tale om ‘ekstranumre’ i en kirke?). Tiden gik. Haveselskabet hang i en tynd tråd.

Men hvor heldig kan man være:  Netop da vi havde forladt kirken, dukkede der en bus op, hvorpå der bl.a. stod Svaneke. Den sprang vi op i. Klokken var ganske vist mange, men de 30 kilometer, der var til Svaneke, kunne vi nemt forcere. Troede vi. Det viste sig, at ruten indbefattede det meste af øen, og da vi endelig efter også at have set Gudhjem by night nåede frem til Svaneke, var det nær midnat.

Vi frygtede, at haveselskabet var slut, men ville dog lige liste forbi Svens hus for at se. Det var nok at gå efter lyden. Der lød latterkaskader fra en af byhaverne.

Selskabet omfavnede os. Det var som en fortsættelse af kirkekoncerten, bare på verdslig grund. Ordmusik under åben himmel med Sven Holm som diskret dirigent. Stemningen var animeret. Ingen fuldemandsskænderier. Lutter god vilje. Alting blev opfattet i bedste mening. Det var en sommernat, som man på stedet følte var kostbar og mindeværdig.

Hver gang jeg siden mødte Sven, tænkte jeg på den sommernat. Og nævnte den ofte også. Desværre ikke en af de sidste gange. Det var i metro-elevatoren på Nørreport. Jeg spurgte Sven, hvad han havde gang i. Han svarede, at han var på vej med en novellesamling, der skulle hedde “På kanten af himlen”. “Du har altid været god til titler”, sagde jeg. “Tak”, sagde han og kiggede skeptisk på mig. Var jeg ironisk? Mente jeg, at titlerne var gode, men teksterne noget hø og hakkelse? Jeg forstod, hvordan jeg måske var blevet misforstået, og prøvede med øjnene at signalere, hvad jeg mente. Tiden og situationen var ikke til at træde rundt i sætningerne. Elevatorturen var forbi. Sven var forsvundet i mængden. Sådan kunne det gå i en presset situation i København. Det var aldrig sket i Svaneke.

 

P.S.

Sven Holm døde den 11. maj 2019.

Jeg har skrevet om køn og maskulinitet i hans forfatterskab s. 51-68 i bogen Hamskifte. Mændenes krise i litteraturen 1973-83, 1984, og bidraget med artiklen “Min drømmebog og andre lyster”, s. 73-83, i: Lone Backe og Sven Holm (red.): Lysten. Fjorten erotiske vandringer mellem laster og længsler, 1985.

 

©John Chr. Jørgensen