Kjøller forside >> alle artikler >> Manus: Klumme i Magisterbladet

[senest layoutrevideret 2/7 2021]

Magisterliv, klummer fra Magisterbladet 1998-2002

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Desperat forsvar for fodboldlandsholdets nedtur

Ingen jobsamtale, ingen ledelse

Oprørske elever

Magister ude at svømme

Fedt

Om valgte ledere på universitetet

Min hobby

Om salg af religioner

50+

Habittens fordele

Lyst

Første skoledag

Særlige øjeblikke

Hvad kan en magister?

Bevaringsværdigt lort

Årtusindskiftet 1999-2000

Universitetslektorens selvopgør

Styrk dansk: Drik mere øl!

Værdien af eksamensangst

Takketale for Nobelprisen

Hvad kan forfattere lære af finansloven?

Humor er nødvendig

Har magistre fjender?

Lektor med søm gennem hovedet

Ud af hængekøjen!

Casting i ledelse og politik

Bogens fremtid

Korpsånd og dødsforagt

Karisma, Adolf Hitler og Amdi Petersen

Jul

Netværk

Lektor på landevejene

Anerkendelse

 

 

Titel og medium                            

[uden titel] offentliggjort som klumme i Magisterbladet september 1998. Stykket er som en særlig læserservice nu blevet forsynet med titel og underrubrik (d. 29/7 2012)

© klaus@kjoeller.dk

 

 

 

Magister ude at svømme

 

Ribbet for alle udvendige tegn på den stand jeg kom fra, stod jeg på den øde strand midt i ferien og indså at jeg var magister. Det er ikke kun sproget. Det er også gået i blodet. Denne trang til at udvikle teknikker, at forklare og analysere, og at formidle. Dette kritiske forhold til autoriteter. Denne lidenskab for argumenter.

 

Af Klaus Kjøller

 

Vi er flere der havde glemt det: at en dansk sommer kunne være sådan. Jeg blev ovenikøbet anholdt af en livredder ved Sjællands nordkyst på grund af en mistænkelig svømmestil. Det så ud som om jeg hele tiden var ved at drukne, sagde hun. Jeg lissom væltede i vandet, drejede rundt og stak enden meget op. Om jeg ikke i det mindste engang imellem kunne tage nogle normale svømmetag, så hun var sikker på at jeg havde kontrol over det.

Bare sig røv, sagde jeg. For det er det.

Jeg kunne se i hendes blik at hun kunne høre på mig at jeg var akademiker.

Min svømmestil er et dybt personligt anliggende, forklarede jeg. Den er frugten af en livslang svømmetur under mange forskellige strøm- og vindforhold. Den er svær at beskrive, da den skal opleves indefra. Den trænes ikke i nogen skole.

Stilen går kort sagt ud på at ligge så lavt som muligt i vandet. Og så vidt muligt bruge hele kroppen som svømmeorgan. Jeg er en hval, bare i menneskekrop. Det er også derfor jeg svømmer uden en trevl. Min gamle, råbende svømmelærer fra Øster­bro Svømmehal engang i halvtredserne vil formentlig ikke kunne genkende meget i mine bevægelser. Men hvem har nogensinde set en hval svømme brystsvømning eller crawl? Butterfly er mere naturlig, men man kan ikke svømme butterfly på en afslappet måde i lang tid.

Det største problem når man dyrker kystsvømning, er at trække vejret. I en hal er vandet ret fladt. Derfor kan man svømme i overfladen og hele tiden regne med at kunne få luft, som ovenikøbet er klorrenset. Det er umuligt at holde hovedet over vandet når man svømmer i bølger i modvind. Derfor kan man ligeså godt lægge sin svømning an på at være så meget som muligt under vandet hele tiden. Det mindsker også luftmodstanden. Og endnu en fordel: Under vandet har denne sommer såmænd lignet alle andre.

Livredderen trak sig tilbage. Det er for din egen skyld jeg siger det, sagde hun. Jeg lagde først nu mærke til at det var en ung kvinde med fregner, formentlig en prakti­kant fra ét eller andet idrætsstudium. Jeg så efter hende da hendes røde båd slog en bue ud i vandet og atter landede henne foran livredderhuset, hvor hun trak den på land.

Ribbet for alle udvendige tegn på den stand jeg kom fra, stod jeg på den øde strand midt i ferien og indså at jeg var magister. Det er ikke kun sproget. Det er også gået i blodet. Denne trang til at udvikle teknikker, at forklare og analysere, og at formidle. Dette kritiske forhold til autoriteter. Denne lidenskab for argumenter.

Også selv om det letteste er at lade sig redde uden protester. Få mund til mund mens der kommer varme og liv i hvert lem og organ. Ingen ville finde det upassende i en sommer som denne.

 

d. 24/8 1998.

                

Øverst i dokumentet