Først lagt op 10-10-2018,,senest opdateret 10-10-2018 15:58:09

 

ALLE BØGER

SENESTE KOMMENTARER OG  MORALER

KJOELLER NEWS

BREVKASSEN

PROFIL

MEST LÆSTE PÅ KJOELLER.dk

BEDST SÆLGENDE BØGER

 

002

Uganda-støttens Catch 22

Jo mere u-landsstøtte, der går i de forkerte lommer, jo mere brug bliver der for den.

 

 

 

Udviklingsminister Ulla Tørnæs har lige afleveret 945 mio. kr. til Uganda. En fremtrædende stemme i landets opposition er imod støtten, fordi den styrker styrets undertrykkelse og brutalitet mod befolkningen.

Danske ministres argumentation gennem årene for, at det fortsat er forsvarligt, at Danmark støtter Uganda, er, at stadig flere millioner ledes uden om styret, direkte til de nationale støtteorganisationer.

Men i dybt korrupte systemer som Uganda giver det styret større frihed, at pengene formelt set går udenom regeringen. Så slipper man for at forklare, hvor de forsvinder hen, når man alligevel rager dem til sig og bruger dem til egne formål.

Desuden har sagen om de forsvundne 111 mio. kr. i Børne- og Socialministeriet her i landet netop vist, hvor svært det er, selv for et af verdens mindst korrupte lande, at kontrollere, hvor penge i realiteten bevæger sig hen.

Så det ser sort ud for målrettet brug af danske u-landsmidler i Uganda.

Til gengæld ser det stadig lysere ud for brug af danske u-landsmidler til at få os danske til at føle os godgørende. Jo værre det går vores midler, jo mere behov får landet jo for dem.


2 stk. Bonus-Køllebank om u-landsstøtte

Naivitet uden grænser

28-07-2014: Den største udfordring for dansk U-landsstøtte er, at den ansvarlige ministers naivitet er grænseløs

Flere Afrika-eksperter kritiserer i Jyllands-Posten Danmarks fremfærd i Afrika og betegner den som dobbeltmoralsk og formynderisk.

”Vi påstår, at vi ikke giver bistand til korrupte regimer, men det land, der har fået allermest i bistand, Tanzania, kæmper stadig med massive korruptionsproblemer – uden at det bekymrer hverken Danida eller politikerne,” fastslår professor Christian Bjørnskov fra Aarhus Universitet.

Hertil udtaler Mogens Jensen, den ansvarlige minister: ”Danmarks bistand bygger på klare holdninger og klare værdier. Derfor har vi efter vedtagelsen af loven i Uganda (kriminalisering af homoseksuelle, red.) omdirigeret noget af bistanden til ikke-statslige organisationer.”

Jensen synes at mene, at han hermed tilbageviser eksperternes anklager. Men enhver kan regne ud, at embedsmænd i det bundkorrupte Uganda jo bare vil kræve endnu mere i bestikkelse for at tillade de lokale NGOer at dele dansk bistand ud.

Så Jensens udtalelser bekræfter eksperternes dystre iagttagelser og afslører samtidig den største udfordring for dansk U-landsstøtte: Ministerens naivitet uden grænser.


Tak til Taksøe

11-05-2016: Udredningen minder os om, hvor rationelt alting kunne indrettes, hvis ikke vores samfundsystem var demokratiet, hvor alt afhænger af medier og vælgere.

Statsministerens gransker, ambassadør Peter Taksøe-Jensen, har nu afleveret den vigtigste udredning om Danmarks udenrigspolitik i over 30 år. Han foreslår bl.a., at forsvaret styrkes, at vi ikke satser på grænsebomme, men på EU's fælles løsninger, og at vi ikke tager penge fra U-landsstøtten til flygtninge her i landet.

Disse og andre forslag er særdeles fornuftige – hvis vores system ikke var et demokrati, men et oplyst enevælde, hvor en klog, elsket, stor leder, som ikke var afhængig af genvalg, omgivet af en elite af Taksøe-Jensen’er, kunne gennemføre alt det rigtige og nødvendige i en håndevending.

Udredningen minder os om, hvor rationelt alting kunne indrettes, hvis ikke vores samfund afhang totalt af medier og vælgere. Det ville være som DSB uden passagerer, hospitaler uden patienter og plejehjem uden beboere: Alt ville køre perfekt efter rationelle planer og målsætninger.

Og tænk på Skat uden skatteborgere! Det svimler.

Tak til Taksøe-Jensen for disse stimulerende fantasterier.

 

 

 

 

Læs flere Køllebank.

Klaus Kjøller, © klaus@kjoeller.dk

 

 

ALLE BØGER

SENESTE KOMMENTARER OG  MORALER

KJOELLER NEWS

BREVKASSEN

PROFIL

MEST LÆSTE PÅ KJOELLER.dk

BEDST SÆLGENDE BØGER

 

 

 

151217klauskjoellerDKforside.bmp