Forside KlausKjoeller.dk >< Forside KJOELLER.dk >>> Kommentarer og moraler, menu

 

Kommentarer og moraler, menu

 

151217klauskjoellerDKforside.bmp

Først lagt op i 1999, senest opdateret 16-06-2017 16:46:31

 

Hvis du vil af med noget efter at have læst kommentarer og moraler, så skriv på www.facebook.com/klauskjoeller

 

Link: Mine mest populære, mest sælgende bøger på SAXO.com (dagligt opdateret hitliste)

151217KjoellerDKforside.bmp

Læs kronikker fra august 2007 og til i dag.

Læs kronikker før august 2007.

Læs kommentarer som især har forbindelse til universitetsuddannelsen (KU) til Sprog- og kommunikationsrådgiver.

Groft sagt

Små skarpe grovheder om dagsaktuelle emner

Nogle af de helt korte grovheder findes i Berlingske. Læs dem på b.dk.

Opdateres løbende

Find kommentarer og moraler efter den seneste nedenfor på forsiden af KJOELLER.dk.

Far Løkke blev ikke vred, da Vinterberg, Gråbøl og Brøgger sagde ”Fy Fy skamme” til Danmark.

En kort kommentar til dydsscoringen i statsministerens grundlovstale. Med den morale, at dydsscoring ikke betyder enden på al strid, tårer og latter i politik. Tværtimod.

8/6 2016

 

Demokrati er ikke mere en selvfølgelighed

Den tid er forbi, hvor skolen kan undervise i demokrati uden at risikere at støde nogen. Mentalt og ideologisk set er vores demokrati mere udfordret i øjeblikket, end det har været siden den nazistiske besættelse i 1940erne. Skolen er nødt til at tage fat på den demokratiske opdragelse. [Kronik i Berlingske.]

5/6 2016

 

Windjammeren Marlene: ”Klarer hun EU-pynten?”

Marlene Winds seneste to indlæg i Politiken afslører ufrivilligt med stor klarhed og overbevisningskraft, hvorfor det hele tiden går så galt for EU, uden at EU tilsyneladende selv forstår hvorfor og bedre tilpasser sig virkeligheden.

15/5 2016

 

Løkke, Putin og Erdogan

Putin og Erdogan har demonstreret, hvor sårbart demokratiet er, og hvor det er mest sårbart: mediestyringen. Men selv om Løkke holder nallerne væk fra landets medier, så foregår der alligevel en kraftig politisk styring fra vores kaotiske, decentraliserede mediesystem.

7/5 2016

 

Køllebank Longread: Tak til den grove selvsatires mester

At Politikens afgående chefredaktør, Bo Lidegaards massive bombardement af sig selv og sine omgivelser med selvhøjtidelig selvsatire vistnok altid har været ufrivilligt, siger meget om Lidegaards format og potentiale.

30/4 2016

 

Håndbog i danskernes nationalsport, sort arbejde

"Netværk på godt og ondt" er nu udkommet i sin tredje trykte version. Bogens skæbne er sammenvævet med "Manipulation. En håndbog"'s sejrsgang på en overraskende måde. [Erindringskommentar]

25/4 2016

 

Idoler vinder ved at dø

Det er en mærkelig oplevelse for os, som ikke kender Prince, i dagevis at skulle propfodres med ham i alle medier. Det lykkedes os at leve et langt liv uden Prince, men det gik ikke i længden, for så døde han og nu slipper vi ikke længere for Prince.

23/4 2016

 

Blæselampen Zenia

Søren Pape (K) legede med ilden, da han i et indlæg på Facebook skrev, at han blev dybt rystet over Zenia Stampe (R). Hermed antændte han stridens gudinde, Zenias, frygtindgydende lidenskaber – og blev blæst ud.

16/4 2016

 

EU-folkemobning

EU-folkeafstemninger er blevet EU-folkemobninger. Hvordan kunne det gå til, at EU mere og mere ligner den satire om sig selv, som EU-modstandere længe har ført frem?

9/4 2016

 

Sex-debatten, som ikke kan stoppes, men kun rase ud

Den ordrige, tågede debat om de nordsjællandske gymnasie-sexvideoer kan ikke stoppes af fornuft. Derimod kan den bringe frække billeder ud i selv de pæneste medier.

2/4 2016

 

Køllebank: Løkke er svag, men god

Svage ledere, som bilder sig ind, de er stærke, fremmer befolkningens viden om politik.

¼ 2016

 

Trumps trumf: Eliten tilstår

Det er tumpet, at den politiske elite kritiserer Donald Trump på måder, som bekræfter hans påstande om, at eliten lever i sin egen verden og ikke fatter en skid af, hvad der foregår.

19/3 2016

 

Et blødt system i en hård verden

For få år siden regnede vi danske nærmest med, at hele verden langsomt var ved at blive demokratisk og sådan set bare ventede på, at vi hjalp dem på vej. I dag har vi lært, at stort set hele verden ikke engang aner noget om, hvad demokrati i virkeligheden er.

12/3 2016

 

Jeg er Frank Underwood

Hvis vi i dansk politik indførte ”den fjerde væg”, så ville ingen af vores politikere nogensinde bruge den til det, som forfatterne til ”House of Cards” bruger den til: at opbygge Frank Underwood som et politisk monster, der overgår selv de mest politikerlede vælgeres værste forestillinger om politikere.

5/3 2016

 

Humor er mere nødvendig end nogensinde

Hvad kan Løkke-regeringen, støttepartierne og vi andre lære af »Gyllegate«? [kronik i Berlingske]

28/2 2016

 

De næste 100 år vil kræve mere bisse

Med sine borgmester-forsøg på at tale sine konflikter ned giver Søren Pape sig selv profil som partilederen, der bekæmper sin nye rolle som konservativ supersælger. Men den går ikke i længden, Pape! De første 100 år blev nået med konservativ pænhed. De næste 100 år vil kræve mere bisse. [Kronik i Berlingske]

21/2 2016

 

Den ideologiske integration

Integrationen er først lykkedes, når migranter i deres hjertes inderste faktisk accepterer, at deres religion er indlejret på en ydmyg plads i demokratiet. Og ikke omvendt.

13/2 2016

 

Claes Kastholms død: en grovhed, vi godt kunne have undværet

Det var aldrig blevet til ”Groft sagt” for mig uden Claes. Men nu er det så blevet ”Groft sagt” for os alle uden Claes.

7/2 2016

 

Er Mogens Lykketoft den hemmelige socialdemokrat?

Lykketoft er med sin lækkede tale sprunget ud som en yderst risikovillig, ja dumdristig kommunikator. Var det samme dødsforagtende politiske kommunikator, der narrede alle og slog gækken løs med ”Den hemmelige socialdemokrat”? En nærliggende tanke, som fortjener granskning.

30/1 2016

 

Migrantkrisen: Hvorfor skal det gå galt, før det kan blive godt?

Det skal det, fordi rationelle argumenter, som ikke bygger på frygten for, at det er ved at gå ad helved til, ikke har nogen praktisk virkning. Det illustrerer migrantkrisen, både i Danmark, i Sverige og i EU.

23/1 2016

 

Exit Thorning

Helle Thorning-Schmidt sprang ud som børnenes ven med bullshit af udmærket kvalitet.

16/1 2016

 

Kirkskovs paradoksale verden

Storhedsvanvid, baseret på lille viden og store lidenskaber, er almindeligt på Facebook. Nu har skuespilchef Morten Kirkskov introduceret det i kronikform. [Kronik i Berlingske]

14/1 2016

 

Rettidig læk

Der er især to interessante ting at kommentere på i den forgangne uge: Vederlagskommissionen og Köln-affæren. Tilsyneladende har de to historier ikke noget med hinanden at gøre. Og så alligevel.

9/1 2016

 

Hvorfor jeg aldrig er blevet til noget

En læsekreds har i en mail undret sig over, at jeg, som har skrevet så mange selvhjælpsbøger, ikke selv har gjort en mere storslået karriere.

31/12 2015

 

Corydons ambivalente afgang

Forfatteren til den anonyme politiske satire Den hemmelige socialdemokrat må ærgre sig over, at detroniserede Corydon så hurtigt slap væk til det private erhvervsliv. Men gruppeformand Henrik Sass Larsen kan være godt tilfreds.

27/12 2015

 

Ingen laver satire om et nyfødt barn

Satiren er udfordret både af terrorister og politisk korrekte svenskere – men især af klimaaftalen på COP21 i Paris. [Julekronik i Berlingske]

20/12 2015

 

Paradoksernes mørke side

De aktuelle bevægelser i det europæiske og amerikanske vælgerhav bekræfter endnu engang reglerne Lig på bordet og Flytte-høste-reglen.

17/12 2015

 

Den almægtige forfatter

Efter 40 år som undertrykt forfatter i bogindustrien, har jeg meldt mig ud og står nu selv for det hele. Og har straks som forlagschef fyret mig selv som forfatter af flere fagbøger.

11/12 2015

 

Stor politikerlede giver høj stemmeprocent

Vælgere er nemlig nødt til at møde frem i stort tal for at forhindre, at de allerringeste lavmåls-politikere får overtaget.

5/12 2015

 

Flygtninge krydsede Løkkes spor

Derfor kom EU-afstemningen til at handle om noget forkert. Og derfor blev Løkke tvunget til at bruge sin egen flossede troværdighed som fældende argument mod Tulle.

28/11 2015

 

Intet nyt fra hospitalsfronten

Hospitalers manglende frygt for, at patienterne vælger en konkurrent, fører automatisk til, at service minimeres: Patienterne plages derfor med møg, ventetider, manglende koordination og elendig information.

8/11 2015

 

Derfor lukker EU ikke sine grænser

Hvorfor lukker EU ikke bare sin ydre grænse straks? Det overraskende svar er, at det skyldes, at der stadig er for få flygtninge og migranter i EU. Nemlig for få til at gøre alle befolkninger så skræmt over konsekvenserne for deres levestandard, at EU er nødt til at stoppe strømmen. For at afværge sin egen undergang. [Essay-kronik i Berlingske]

7/11 2015

 

Trivialiteternes triumf

Selv de mest indholdstomme selvfølgeligheder vækker jubel, når partiformændene i denne weekend holder den store tale på 3 partiers landsmøder eller kongresser. Jublen over indholdsløshederne giver overraskende god mening.

19/9 2015

 

Da Danmark blev taget på Schengen

TV gjorde flygtninge og migranter til ofre. De kunne ikke andet. For TVs nyhedsudsendelser er befolkningens løbende politiske selfie. Så nu får vi den politik, som befolkningen har bestilt gennem TV.

13/9 2015

 

Skatteskandale med eller uden abe

Det er før sket i nyere dansk administrationshistorie, at en oprørende skandale er endt uden abe.

4/9 2015, opdateret 5/9

 

Færdig på Københavns Universitet

I anledning af min længe planlagte pensionering har instituttet og nogle nære kolleger arrangeret en afskedsforelæsning m.m. d. 21/8 2015 kl 15.

15/8 2015, opdateret 11-10-2015 med diasser

 

Den unævnelige socialdemokrat

Christiansborglobbyens professionelle netværk af kommentatorer og politikere rykker tilsyneladende sammen om den hemmelige socialdemokrat.

6/8 2015

 

Den afslørede socialdemokrat

Forlagsdirektør Jakob Kvist og Henrik Sass Larsen (S) bør læse e-bogen ”Hvem skrev Den hemmelige socialdemokrat?” og se i øjnene, at deres bogs forfatter ikke mere kan kaldes hemmelig.

28/7 2015

 

TV-duellernes valgkamp

I valgkampen blev politik helt utilsløret til en TV-føljeton, som alle medier forholdt sig til. Græd ikke, for det, vi så, er den komedie, som forener os. [Essay i Berlingske]

20/6 2015

 

Jagten på den forsvundne substans

Thornings vellykkede image-kampagne kan ikke bekæmpes med statsmandsargumenter. Demokrati bygger på, at vælgere uden tilstrækkelig baggrundsviden til at fatte det, man i eliten kalder substansen, har samme ret til at vælge og vrage mellem partierne som en trestjernet statskundskabsprofessor. [Kronik i Berlingske]

7/6 2015

 

Dukke Lise leger med Løkke

Socialdemokraternes Løkke-annonce er langt bedre end de Konservatives Stop-kampagne og Venstres løftebrudsbanner på Det sorte tårn.

9/5 2015

 

Pape, en Klods-Hans i svøb?

Heroiske, energiske journalister forsøger lige nu at banke lidt medieliv i de Konservatives formand, Søren Pape. Men rare, runde Pape gør, hvad han kan, for at det ikke skal lykkes.

25/4 2015

 

Ulven kommer ikke

De ulve- og natureksperter, som for offentlige midler har importeret ulve til vores natur, får først modspil i medierne den dag, vi står med det første menneskelig på bordet. Eller rettere i skovbunden.

21/4 2015

 

Ingen kan se komikken i EU

Det virker hyklerisk, at de ærede medlemmer af Folketingets Europaudvalg flår sig i håret over EU-embedsapparatets voksende territoriale sejre over danske politikere. For det kan vel ikke passe, at de ikke kender grundlæggende love om bureaukratiers optræden?

18/4 2015

 

Kampagnen ”Mærk Helle!”

Ud fra små opinionsstigninger fortæller medier og kommentatorer taknemmeligt historien om Thornings forvandling. Med så stor succes, at hun selv tror på det, og derfor kan gå hen og vinde valget.

17/4 2015

 

Samleren Margrethe

Politikerne forsøger forgæves at samle os ved at strides. Dronning Margrethe samler os ved ikke at strides [kronik, Berlingske]

16/4 2015

 

Velkommen i komedien, Yahya!

Yahya Hassan er en stor gevinst for Den politiske komedie, fordi enhver kan se, at hans figur lægger op til mange usædvanlige konflikter og stridigheder.

8/4 2015

 

Mohammed Jones mod terror

Det bedste værn mod terror mod en arbejdsplads er tilsyneladende, at arbejdspladsen er usynlig. [Klumme, Magasinet Arbejdsmiljø, marts 2015]

15/3 2015

 

Tilladt doping

Armstrong blev fanget i dopingkontrollen, og nu kræver hans sponsorer millioner af kroner retur. Men han valgte måske bare en forkert branche.

18/2 2015

 

Zkallesmækkende politisk mimoze

Jeg mærkede personligt i forrige uge, hvordan det er at komme i kløerne på en politiker, som bruger Facebook professionelt i sit virke.

6/2 2015

 

Kære Zenia (Stampe)

Jeg kunne ikke drømme om at skrive ironisk om dit døde barn. Hvem vil dog gøre det? Jeg er dybt krænket over, at du kan tillægge mig en så ækel holdning  

21/1 2015

 

Herregud, der er jo nok at le ad

Er det egentlig så forfærdeligt, at vi ikke må le lige præcis ad Muhammed? Vi kan vel bare le så meget mere ad Thorning, Løkke, paven, Putin og alle andre. Nej, den går ikke. [Kronik, Berlingske 14/1 2015]

14/1 2015

 

Snublende Helle

Både Thorning og Løkke er stærkt komiske figurer i vores lands politiske komedie, men af meget forskellige grunde. Og netop deres komiske styrke og forskellighed gør striden mellem dem så underholdende.

12/1 2015

 

Virtuel idyl

I universitetsverdenen træffes afgørende beslutninger om en forskers karriere virtuelt. Frygten for og hadet til unødvendige fysiske møder gør langt de fleste bedømmelsesudvalgs arbejde til et vellykket, gnidningsfrit, virtuelt samarbejde. Faktisk en ren virtuel idyl. [Magasinet Arbejdsmiljø, december 2014]

15/12 2014

 

Tillid er godt, for kontrol er umuligt

Hele landet er i lommen på et privat amerikansk aktieselskab, Microsoft. Ingen i Danmark kan kontrollere om dette selskab samarbejder med amerikanske eller andre efterretningsvæsner. F.eks. ved at putte overvågningselementer ind i sine programkoder, som op mod fire gange på en normal arbejdsdag skal opdateres med nye hovsa-løsninger. [Magasinet Arbejdsmiljø, september 2014]

15/9 2014

 

Glad gris mod stygge ulve

De Konservatives ny leder, Søren Pape Poulsen, er som politisk TV-figur allerede sin egen. Hvis han også kan hudflette de røde i kommende TV-debatter, er den hjemme for de Konservative [kronik, Berlingske, 10/8 2014]

10/8 2014

 

Den skrivende skraldespand

Facebook og andre sociale medier gør det let for ekstremister at gejle hinanden op til hadefuld tale og gerning. Nettet er ekstremistgruppers eldorado [kronik, Berlngske, 2/8 2014]

2/8 2014

 

Nul sex, jeg er lektor

Som lektor af mandskøn på et humanistisk universitetsinstitut har jeg i mange år levet under en stadig trussel om sexchikane. [Magasinet Arbejdsmiljø, maj 2014]

15/5 2014

 

Arbejdsglæde til sidste suk

Kan almindeligt dødelige lære noget om arbejdsglæde af dronning Margrethe, Mærsk og en litteraturprofessor?  [Offentliggjort i Magasinet Arbejdsmiljø, feb. 2014]

15/2 2014

 

Løkke som elastikspringer

Efter GGGI-affæren lå Løkke i bund på troværdighed. Men det skyldtes mest ham selv. Ikke kun fordi han rejste på 1. klasse, men også fordi han begik karakterselvmord i flere omgange, da han forsøgte at inddæmme skaderne

23/12 2013

 

Som en hyldest til Anders Lund Madsen, som i dag  fylder 50, linkes her til en kronik fra 2007:

Da Madsen blev intellektuel, og Rothstein gik i sort

Universitetsansatte forskere skal formidle og blande sig i debatten. Men det er ikke uden problemer. Forskeren risikerer at få ørerne i maskinen, hvis han formidler sig ind på politiske emner. [Kronik i Jyllands-Posten, d. 7/4 2007]; Læs også debatindlægget ”Madsen er en trussel mod dansk naturvidenskab”

15/10 2013

 

Tekstanalyse: Den anonyme brevskriver

Det anonyme brev til Skattesagskommissionen er skrevet af en akademiker, som ikke professionelt beskæftiger sig med at skrive. Men brevskriveren har alligevel haft stor succes med  at bringe gamle rygter til tops på mediedagsordenen ved at skabe historien om den fiktive advokatsekretær, som skrev et anonymt brev til kommissionen.

13/10 2013

 

Forståelse er Gud!

Man kan ikke optræde som demokratiets ædle ridder og samtidig jamre over, at TVs nyhedsudsendelser går efter størst muligt seertal ved at fremstille politik som strid mellem personer. Den udsigtsløse jammer over, at vælgerne ikke opfører sig som discount-DJØFere eller hobby-nationaløkonomer, bør ophøre. [Kronik i Berlingske i serien ’Demokratiet og virkeligheden’, d. 19/6 2013]

19/6 2013

 

Martyrregeringen

Nøglen til at forstå dansk politik i øjeblikket er, at vi har en regering, som – stik mod, hvad vi er vant til – målrettet arbejder på at minimere sin vælgertilslutning. Det har skabt store problemer, både for Løkke og for Enhedslisten [bragt som artikel i Berlingske d. 25/4 2013]

25/3 2013

 

Helle, I presume? Thorning i Afrika

For almindelige vælgere er politik en komedieføljeton i TVs nyhedsudsendelser. Helle Thorning-Schmidt tegner sig efter Afrika-turen klart som en gribende, tragikomisk figur i den politiske TV-føljeton.

9/3 2013

 

Spin som absurd komik

»Mogensen & Kristiansen« gav sidste lørdag et afskedsinterview i Berlingske. Samtidig med, at parret spinner løs, soler de sig i interviewet af at have overflødiggjort sig selv ved at have opdraget alle til at gennemskue spin. Det absurde medieoptrin lover godt for parrets fortsatte lærerige løjer i »Tirsdagsanalysen«”. [Kommentar i Berlingske: ”Spin som absurd komik”]

23/2 2013

 

”Mogensen & Kristiansen” forever

Peter Mogensen og Michael Kristiansen giver i dag (16/2 2013) et afskedsinterview i Berlingske. Samtidig med, at de får bladet til kritikløst at æde deres grove spin, soler de sig i interviewet af at have overflødiggjort sig selv ved at have opdraget alle til at gennemskue spin. Det absurde medieoptrin i Berlingske lover godt for parrets fortsatte lærerige løjer i ”Tirsdagsanalysen”.

16/2 2013

 

Netværk, makværk og håndtaske

Kulturminister Uffe Elbæk blev fældet af sin grænseløse, enfoldige godhed, som gjorde ham åndeligt utilgængelig for rådgivning. [bragt som artikel i Berlingske på debatforsiden, lørdag d. 8/12 2012]

8/12 2012

 

Mennesket er et spinnende dyr

Det er ikke kun Politikens TV-redaktør Henrik Palle der er gal på den med spin. Desværre tyder meget på at mange af dem der underviser i vores politiske system i skoler, gymnasier og universiteter har en komplet forskruet opfattelse af det system som de er ansat til at vejlede ungdommen i at fatte.

6/11 2012

 

Vittigheden, som vi ikke fik

Spørg ikke om, hvilken formand SF har brug for. Spørg om, hvilken formand for SF som Danmark har brug for. Svaret er overraskende. [Bragt som kommentar i Berlingske, d. 8/9 2012]

8/9 2012

 

Stueren kommunikation

Selv Pia Kjærsgaards værste fjender har rost hendes og hendes partis tekniske kommunikationsevner. Der er altså bred politisk enighed om, hvad god politisk kommunikation er. Derfor kan man bruge Dansk Folkeparti som dydsmønstret i kommunikationsklassen, når man skal give alle partier karakterbog med hjem til vælgerne. [Bragt som artikel i Berlingske på debatforsiden, 11/8 2012]

11/8 2012

 

Magister ude at svømme

Ribbet for alle udvendige tegn på den stand jeg kom fra, stod jeg på den øde strand midt i ferien og indså at jeg var magister. Det er ikke kun sproget. Det er også gået i blodet. Denne trang til at udvikle teknikker, at forklare og analysere, og at formidle. Dette kritiske forhold til autoriteter. Denne lidenskab for argumenter. [også bragt i Magisterbladet, september 1998]

29/7 2012

 

Demokratiets kroniske jammer

Der jamres jævnligt over dansk politik: Politikere og medier bør tage sig sammen for at bekæmpe personfnidder og procesjournalistik. Men intet ændres. For vælgerne er stadig de samme. Og de bestemmer. Heldigvis. [bragt som kronik i Berlingske, 20/7 2012]

20/7 2012

 

S som Sass

Gruppeformand Henrik Sass Larsens angreb på Enhedslisten giver kun mening, som en handling, der her og nu skal forhindre SF i at udtræde af regeringen

10/7 2012

 

Skolepigen, der led praksisdøden

For et år siden syntes vælgerne, at Helle Thorning-Schmidt fortjente chancen som statsminister. Vælgernes håb var nok, at hun ville springe ud af sin skolepigeperfekte advokatsekretær-fremtræden og blive til en varm, sprudlende figur, som ville gøre alle danske kvinder stolte. Og mændene med. Men i dag er Helle mere skolepige end nogensinde. Og vælgerne flygter. Hvad gik galt?

8/7 2012

 

Helle op, Helle ned

Hvis Helle Thorning-Schmidt og hendes hær af rådgivere havde læst Den politiske Komedie bedre, så ville hendes vælgere ikke elske at hade hende idag

10/6 2012

 

Mit martyrium

For at komme frem i verden skal jeg skælde ud på kolleger, redaktører og anmeldere, således at det skaffer mig i TV Avisen i en hidsig debat. Men jeg er elendig til at skælde ud. Når man er ude af stand til at skælde ud, er der overhovedet ingen grund til at have fjender.

5/4 2012

 

Bevaringsværdigt lort

Hvorfor skal gamle sko og køkkenaffald ligge flere hundrede år i jorden, før det bliver uvurderlige skatte? Læg dog lortet direkte på museum

4/2 2012

 

Dagens absurde opinionstal

De daglige udsving i meningsmålingerne tillægges stor betydning, selv om de næsten altid er helt uden sagligt indhold. Men de kan bruges til at puste til de stridigheder som driver den politiske TV-føljeton fremad

1/9 2011

 

Politik som tv-føljeton

Når man respektløst og fordomsfrit analyserer, hvad politikerne siger til hinanden og til vælgerne, så viser det sig, at det såkaldt saglige spiller en tilbagetrukken rolle. I stedet dominerer den tv-føljeton, som præsenterer politikerne som personer.

24/4 2011

 

Formidlings­tabernaklet

I kølvandet på 2020-planen udfører den politiske elite et stort arbejde med at forsøge at formidle planens saglige detaljer og relevante vurderinger ud til befolkningen. Men i virkeligheden forstår alle vælgere bare planen som endnu et indslag i den politiske tv-føljeton

14/4 2011

 

Det verbale Pindehuggeri

Nu har Pind igen skabt debat ved at bore et ord ned i et ømt politisk punkt. Hvad er det dog den mand kan med små midler?

9/4 2011

 

Jammer over nytteløs jammer

Overtroen på den saglige argumentations styrke på Store scene medfører kaskader af nytteløs jamren fra forskere og kommentatorer.

4/4 2011

 

EU-kritik som ritual

Vi bør lære at værdsætte kommentatorers tilbagevendende klagesange over vælgernes ringe interesse for EU-stoffet som en ren æstetisk, intellektuel nydelse. For intet sker.

¾ 2011

 

Mordet på kætter Kjøller

I Politikens anmeldelse af min debatbog 'Den politiske Komedie' udelader anmelderen de ting i bogen som kan forklare at han går bersærk

27/3 2011

 

Det ideelle demokrati uden vælgere

Visionen ’demokrati uden vælgere’ svarer helt til visionen ’DSB uden passagerer’ og ’Skolen uden elever og forældre’. Visioner som trøster og styrker mange ledere og ansatte i de pågældende institutioner når virkeligheden presser sig allermest på i sin ufuldkommenhed

9/1 2011

 

Genopretningsplan Lene

Kun ved at hylde VK- regeringsprojektet og statsministerens lederskab kan Lene Espersen komme ud af rollen som den ’frøken hovmod står for fald’ som vælgere og medier elsker at straffe igen og igen.

30/12 2010

 

Selvdestruktion på scenen

Whitney Houston kan ikke refunderes gennem Forbrugerstyrelsen

26/12-2010

 

Søvndal version 2.0 mod Løkke classic

Debatter mellem toppolitikere er blevet tv-stationernes politiske slagvare. TV-studierne er udskiftet med et blafrende hvidt telt på ridebanen, et kukkasse-teater eller en parkeringskælder i sort beton. Men trods kulisser til et blodigt gangsteropgør – med lækre Lotte Mejlhede som lokkedue – lykkedes det ikke Løkke at slå Søvndal til sprællemand.

17/12-2010

 

VK-regeringen 2010 – nu uden drejebog

Regeringens to topfigurer, Løkke og Lene, har haft et elendigt 2010. Forklaringen er at Løkke mangler respekt for at politik er en tv-føljeton om nogle politikere. Og at Lene mindst to gange har overvurderet sine evner som kommunikator og derfor nu ligner figuren ’hovmod står for fald’. Nøglen til regeringens redning er en Genopretningsplan Lene. Men findes den?

13/12 2010

 

Munter munk truer atter Danmarks rene stuer

Sproglig snilde er ekstra nødvendigt for et lille land i spænd mellem et mægtigt diktatur og sine egne vælgere. Læren af Løkkes møde med Dalai Lama maj 2009 stod på lystavlen allerede for et år siden. Nu er denne lære aktuel igen fordi den muntre munk atter truer landet med et besøg i foråret 2011.

23/11 2010

 

Valget 2011 står mellem ydmyghed og drømme

At regeringen jævnligt erklærer stor ydmyghed, beklager og undskylder, er slet ikke nok. Der skal bodsgang til i opsigtsvækkende omfang for at undgå at stadig flere synes at Helle skal have lov at gøre sin drøm til virkelighed

10/11 2010

 

Latterens magt

Den som ingen tør gøre grin med, give øgenavne og bagtale, har magten. Derfor kan Store Broder med sin tale styre bevidsthederne. Og det gør han så også – i det omfang latteren tillader det.

30/8 2010

 

Gud som retorisk nødvendighed

Pædofilisagerne i den katolske kirke er gode til at vise at en religion grundlæggende er en organisation som alle andre. En organisation som andre organisationer kan lære meget af, bl.a. værdien af stor kærlighed til en autoritet som altid lytter. [bragt som kronik i Information d. 19-08-2010]

08-08-2010

 

At forstå politik uden at forstå sagen

Demokratiet er en succesrig tv-føljeton – for alle andre end den elite som kræver saglig argumentation. I øjeblikket er Helle og Lene tilsyneladende i samme båd fordi begge er ramt af negative kendsgerninger. Men deres udvikling i føljetonens kommende episoder tegner helt forskelligt [bragt som kronik i Weekendavisen d. 13-08-2010 med titlen ”Fantatiske fortællinger”]

 

Mens vi venter på Den store Leder

Dansk politik myldrer med store komediedigtere, både på scenen og i kulisserne. Men mange sukker efter Den store Leder som kan frelse nationen. Hvad er udsigten til hans eller hendes komme?[Bragt som kronik i Berlingske Tidende d. 21-07-2010]

15-07-2010

 

Public service-TV som propaganda

En daglang transmission af dronningens fødselsdag kan se harmløs og upolitisk ud. Men den øger public-service-tv’s politiske styrke til at definere den danske virkelighed, når hverdagen igen brænder på. Og  reducerer de trykte medier til at være meningsmagere. [også bragt som kronik i Information under overskriften ”Dronningens dag på alle kanaler” 16/4 2010]

16-04-10

 

Strøget af selvcensuren

Fra at være noget privat, som vi hver især praktiserer af høflighed, for at gøre karriere eller score en partner, så er selvcensur nu blevet noget, vi alle gør sammen – med åbne øjne. Men Lars Løkke udsættes stadig for nådesløse satiriske tegninger – uden udsigt til undskyldning for krænkelser. [Bragt som kronik i Jyllands-Posten 01-04-2010.]

01-04-10

 

Fra krig til fred

Stemningen af alt-eller-intet er nødvendig for at få vælgerne til at acceptere at man går i krig. Men denne officielle krigsretorik er en klods om benet når tiden er moden til forhandling.

30-01-10

 

Larses løkke

Senest har sagen om Rigsrevisionen vist det: Lars Løkke Rasmussen er nødt til at træne hårdt i ydmyghed for at vinde næste valg.

23-01-10

 

Tålt selvcensur

Fra at være noget privat som vi hver især praktiserer af høflighed for at gøre karriere eller lignende, så er selvcensuren blevet noget vi alle gør sammen – med åbne øjne.  

20-01-10

 

Øksemanden og Big Brother

Bekæmpelse af terrorister kan ikke overlades til PET og folkeskolen. Befolkningen må mobiliseres som demokratiske fundamentalister

15-01-10

 

Lønmodtagere uden grænser

Mange ansatte segner, når de tager arbejdet med hjem. Tøflerne står urørte, og hyggen bliver uhyggelig fordi man ikke kan nære sig for hele tiden at pusle med regnearket ved computeren. Udtrykket ’hjemmearbejdsplads’ er derfor lumsk i al sin idyl. Klumme i Magasinet Arbejdsmiljø 2010, nr. 1 (januar).

15-01-10

 

Demonstrativ afmagt

Demonstrationer når sjældent deres erklærede mål. Til gengæld skaber de altid de billeder i tv, som det egentlig handler om.

21/12 2009

 

Klima som kult

Nogle politiske sager udløser så stærke følelser at de tvinger (næsten) alle til at bryde ud i korsang med hallelujaher. Andre sager er dømt til fornuft og evig strid.

9/12 2009

 

Hvem ville ansætte Sarah Lund som studievært?

Der er meget at hente i en sammenligning mellem Forbrydelsen II og den daglige tv-dækning af politik.

2/12 2009

 

Forfatteren som kilde til lidelser

Forfatternes catch 22: Du er nødt til at fortsætte for at kunne stoppe

16/3 09

 

Til Løkke med tankerne

Løkke har allerede med det igangværende gruppearbejde sat dagsordenen i Venstre, og det er en forudsætning for at kunne sætte den i hele landet. Men det er naivt at tro at alt dette arbejde med mål, visioner og andet godt kommer til at betyde meget i den daglige administration af landet.

15/3 09

 

Fogh satser hele butikken

Spørgsmålet er ikke hvor Danmark går hen hvis Fogh får jobbet. Spørgsmålet er hvor Fogh går hen hvis han ikke får det.

12/3 2009

 

Bander begynder i familien

Familien er hellig, og sådan skal det være i et demokrati. Men familien fungerer på mange måder som en hjernevaskende sekt. På godt og ondt. Børneinstitutioner og skoler spiller altid andenviolin. [bragt også i Berlingske Tidende, kronik, d. 13/3 09]

10/3 2009

 

Oh, at være en svensk gris

Gør det enkelt. Sig det hele med ét billede

24/1 2009

 

Sprogpolitik+Plus

 

Alle nikker når man siger at sproget er en enestående opfindelse. Men hva’ så? Sprogets revolutionerende muligheder er for mange bare ordgas uden euforiserende virkning. Her tegnes for første gang omridsene af en national sprogpolitik som kan gøre en forskel fordi den tager sproget alvorligt.

11/1 2009

 

Erhvervslivets charmerende blødhed

Svar til Claes Kastholm Hansen i Berlingske Tidendes rubrik Groft Sagt d. 3/1 2009

4/1 2009

 

Den ildevarslende stilhed om dansk udlændingepolitik

Nu er også vores nuværende statsminister set med cykelhjelm. [bragt også i Weekendavisen i en udvidet version]

26/8 2008

 

Sig noget, Rønn!

Spørgsmålet er ikke, om integrationsministeren bør besvare pressens spørgsmål. Spørgsmålet er, om der overhovedet findes et svar. [bragt også i Berlingske Tidende, let forkortet]

27/7 2008

 

Den bulgarske politireform

Man kunne få den tanke, at det er en genial spindoktor i det danske justitsministerium, som har pudset TV2 Nyhederne på den ide med at sende en række reportager hjem om politiarbejdet i Sunny Beach. Det får os rundt om i sommerlandet til at elske vores eget politi. [bragt også i Jyllands-Posten]

26/7 2008

 

Dopingkontrol i kulturlivet

Visse erhverv er i ekstrem grad bygget på en hudløs fornemmelse for dette øjeblik: eliteidræt og kunst fx. Opsigtsvækkende mange af disse erhvervs ekstraordinære mennesker er på stoffer. Og det er jo snyd – også når det sker i kunstens verden. Hvor er kulturministeren i denne sag?

23/7 2008

 

Strategi for kedelige forfattere

Et personligt netsted er en frelser for en kedelig forfatter. I dække af at skrive til offentligheden kan man i fuld hemmelighed skrive geniale tekster for sin tavse, beundrende majoritet af læsere

23/7 2008

 

Stop ydmygelserne: Sælg!

Forfattere skal være gode til ydmygelser hvis de ikke er  gode til at sælge.

3/10 2005

 

Få ord

 

Den meget ordknappe stil som landets førende virksomhed, A.P. Møller-Maersk, har benyttet gennem hele sin hundredårige eksistens, giver anledning til eftertanke. Det sender et signal om effektivitet og puritanisme som er tiltalende.

27/5 2004

 

Ingen kommentar

Hemmelighedsfuldhed er første trin mod større betydning. Næste trin er at alt som siges, tillægges en anden betydning end den pålydende.

2/1 2003

 

Den pædagogiske kvæler

Det er skønt for eleverne at opdage tingene selv. Selvlært er vellært. Død over den perfekte pædagog som dræber alt omkring sig med sine totale udlægninger af alt. Denne kommentar er fortrolig, må ikke citeres og skal glemmes straks den er læst.

27/10 02

 

Anti-kommentar

Hvis det man mener offentligt, hænger ordentligt sammen, så bliver det også indoktrineret i én så meget at man efterhånden faktisk  har de holdninger som der meldes ud. Det gælder uanset om man hedder Peter Brixtofte eller Klaus Kjøller.

21/7 02

 

Militant idyl

Forsvarschef Christian Hvidts afskedssalut og forsvarsminister Svend Aage Jensbys reaktion på den kan forstås i lyset af to grundlæggende regler for magtbrug: bureaukratreglen og hospitalsreglen. Ved fyringer gælder det om at skabe to vindere. Ofte lykkes det kun at skabe en vinder og en taber. Men i dette tilfælde er der to tabere.

18/5 2002

 

Generalen som blev fældet af sine egne

Krige i dag vindes ét sted: i medierne. Forsvarschefen forsøgte sig med en åbenhjertig Ardenneroffensiv i JyllandsPosten, men blev slået tilbage af forsvarsministerens tapettale på pressemødet dagen efter. Måske er det dyrt at opruste forsvarets pressetjeneste med én af de skrappe journalister på Ekstra Bladet. Men det koster kun en brøkdel af hvad en ny F16-jager koster …

5/5 2002

 

Hvad har Peter Brixtofte til fælles med Amdi Pedersen, Klaus Riskær, Kurt Thorsen og Willy Strube?

Der er nogle hårde kendsgerninger som de alle 5 har pokkers svært ved at bortforklare. De har brudt den grundregel for magtudøvelse at man helt undgår at producere hårde kendsgerninger som kan bruges af tidligere ansatte og journalister til at skrive dårlige historier. Når skandaler i pressen er undtagelsen, er det fordi enhver professionel magthaver ordner mest muligt reelt arbejde i uformelle netværk hvor der ikke er krav om dokumentation.  Det officielle system bruges så til facadearbejde.

15/3 2002

 

Prinsens pr-selvmord

Som bekendt er det strafbart ikke at søge at hindre almindelige mennesker i at begå selvmord. Men så må en prins vel heller ikke begå pr-selvmord uden nogen griber ind? Hvem fortæller prins Henrik at han er nødt til at beklage hvad der er sket? Lad os få Niels Helveg Petersen til Caix og snakke prinsen på banen igen. Helveg er Danmarksmester i at trække i land efter at han offentligt har udfordret sine chefer. Først Poul Nyrup Rasmussen i 1996, så Marianne Jelved i 2001.

9/2 2002

 

Løfter som holder – uanset hvad

Erfaringen viser at mange løfter som man giver sig selv og andre, senere brydes. Ofte skyldes det at tingene udvikler sig anderledes end ventet, eller at den der afgav løftet overvurderede sin viljestyrke eller formåen. Derfor er der god brug for nogle enkle sproglige teknikker som garanterer ethvert løfte mod brud. De kendes af eksperterne, men teknikkerne kan også gavne dig som fx tæller på knapper om du skal give et løfte som dette:

31/12 01

 

Antallet af charlataner og jomfruer i dansk presse er dramatisk stigende

Det slår Jyllands-Postens chefredaktør, Jørgen Ejbøl, fast i forbindelse med fyringen af Ulrik Haagerup. En historie som er enkel og let at forstå, vil altid være politisk stærkere end én som er mere indviklet og nuanceret. Også selv om den sidste er langt bedre i overensstemmelse med de hårde kendsgerninger.

26/12 01

 

En politisk debat er en boksekamp uden parader

Hvis man sammenligner en debat med en boksekamp, så er det en kamp mellem to boksere som lader deres arme synke ned når de har slået. De skiftes så til at tage imod hinandens slag indtil gongongen lyder. Politikere er seje. Knockout er sjældne.

19/11 01

 

Valget mellem pressecheferne

Enhver ved jo at Rasmussen vinder valget. Men hvilken spindoktor vinder valget?

5/11 01

 

Troen på teksten

De fleste siger vist ja til at de tror på at der er et liv efter dette. ”Der må være ét eller andet”, siger man. Men det er kun dem der virkelig tror på et liv efter døden, der er farlige for andre. Dødsensfarlige.

16/9 2001

 

Videobomben under det norske kongehus

 Kronprinseparret håndterede pressen klogt på pressemødet onsdag. Med en indrømmelsesteknik som før er brugt bl.a. af Bill Clinton, Nixon og Ninn-Hansen. Men ingen ved hvad der kan findes af deep throat-optagelser i skabene i norske bjælkehytter og bohemehybler…

23/8 01

 

Den filosofiske spørgsmålsgenerator

Benyt sommerferien til at blive din egen selvhjulpne filosof.

24/7 01

 

Forfatterens svar på anmeldernes fristelser, eller: Programerklæring

I forbindelse med udgivelsen af Spindoktor: Som universitetsansat forsøger jeg at udnytte at jeg ikke er fedtet ind hverken i medier eller i partier. Min ambition er at give et nøgternt billede af den politiske kommunikation her i landet nu og i de kommende år. Et billede som skal være forståeligt og underholdende for almindelige, interesserede vælgere.

9/6 01

 

"Jeg taler om mad, for det er noget, der optager folk"

Danmarks skyggedronning runder 60 d. 19/5 01 (Ritt Bjerregaard)

 

 

 

Skriv dine bøger før du sidder med ble

Poul Pilgaard Johnsen fra Weekendavisen har besøgt forfatteren Hans Lyngby Jepsen og hans kone i deres hus et par kilometer fra Løkken. I interviewet (tillæget "Bøger" d. 20-26. april 2001) kæmper intervieweren tappert for at få den gamle forfatter til at anbefale religion som middel mod dødsangst.

29/4 01

 

Fra hjemmeside til netsted

 

Det svære ved at lave et fornuftigt netsted er at man selv bestemmer det hele. Det går let hen og bliver en hjemmeside med tøfler, vattæppe og gamle kærestebreve. Vejen frem er at betragte dig selv således som soens unger betragter soen: Hvor er patterne?

16/4 01

 

Hvad kan en forfatter bruge en website til?

 

En omkostning ved at have mange forlag og skrive mange forskellige slags bøger, hvoraf de fleste er udsolgte, er at helheden og sammenhængen i ens produktion kan være svær at få øje på for læserne. Man er ikke udelukkende "Munksgaard-forfatter", "Borgen-forfatter", ”Aschehoug-forfatter” eller "Hovedland-forfatter". Man er lidt af hvert og gerne mere endnu. Der er derfor ikke ét forlag som er interesseret i at tegne helheden i ens forfatterskab. Det er man så selv nødt til.

29/6 1999

 

 

 

 

 

 

Find kommentarer og moraler 1975 - 99

 

 

 

Øverst i dokumentet

 

 

151217klauskjoellerDKforside.bmp

Først lagt op i 1999, senest opdateret 16-06-2017 16:46:31

Hvis du vil af med noget efter at have læst kommentarer og moraler, så skriv på www.facebook.com/klauskjoeller

Link: Mine mest populære, mest sælgende bøger på SAXO.com (dagligt opdateret hitliste)

151217KjoellerDKforside.bmp