Først lagt op 27-10-2018,,senest opdateret 27-10-2018 15:18:40

 

ALLE BØGER

KOMMENTARER OG MORALER, MENU 1

KJOELLER NEWS

BREVKASSEN

PROFIL

MEST LÆSTE PÅ KJOELLER.dk

BEDST SÆLGENDE BØGER

 

 

 

 

Smadremænds lort

Det er påfaldende så klodset smadremænd i topstyrede lande som Rusland og Saudi-Arabien myrder i udlandet.

 

 

 

Omkring enhver magthaver krummes virkeligheden. Undersåtter og ansatte konkurrerer om at fremstille den virkelighed, som magthaveren værdsætter.

Men det ved kloge magthavere. Og for at demonstrere, at de godt ved det, har mange mægtige fyrster og konger haft hofnarre, som skulle sige det, som alle andre undersåtter skulle holde kæft med, hvis de ville fremad eller bare bevare hovedet. Og hvis hofnarren blev for fræk, kunne fyrsten bare forkorte ham med et hoved og ansætte en ny. Og det vidste hofnarren og måtte styre sig. På den anden side skulle han også passe på med at kede selskabet med forsigtige replikker, der kunne ligne det fedteri, alle praktiserede hver dag.

Så når Søren Østergaard i skikkelse af ”Smadremanden” i denne uge ved dronningens aftenselskab råbte ”I ligner lort alle sammen” til dronningen, hendes familie, ministre, folketingsmedlemmer og EU-parlamentsmedlemmer, så sker det for at demonstrere, at de alle sammen godt ved, at omgivelserne fedter for dem. Så er det sat på plads.

Teksten fortsætter efter annoncen

Men rigtigt store magthavere har i dag ikke hofnarre. Det er kommet mere på mode bare at slå undersåtter, der er for frække, ihjel. Og bagefter nægte, at man har gjort det.

På denne måde har Putin disciplineret alle store russiske medier med snigmord på nogle få, profilerede, frit tænkende journalister. Det har været nok til at skræmme resten og dermed krumme den russiske virkelighed effektivt omkring Putin som ubestridt leder af et system, som formelt set stadig er et demokrati med frie valg. Mindre medier kan fortsat kritisere. De har samme rolle som hofnarren ved fyrstens hof.

Mord på undersåtter, som er flygtet til udlandet, er også almindeligt. Flere tidligere russiske agenter er blevet snigmyrdet, eller forsøgt snigmyrdet, senest Skripal i London. Og i øjeblikket er Saudi-Arabiens mord på journalisten Khashoggi tophistorie i alle vestlige medier.

Det er påfaldende så klodset disse topstyrede lande myrder i udlandet. Ruslands officielle historie om, at to personer –der senere viste sig at være topagenter – tilfældigvis som turister besøgte en berømt kirke i området, samme dag som Skripal blev forgiftet med russisk nervegift, er jo i sig selv en fornærmelse mod almindelig sund fornuft.

Og saudiernes fortælling om Khashoggis forsvinden på konsulatet i Tyrkiet er endnu værre. Efter flere modstridende forklaringer i takt med tyrkiske lækager og opklaringsarbejde står vi i øjeblikket med en forklaring, som går ud på, at 15 af kronprins Mohammad bin Salmans nærmeste sikkerhedsfolk, herunder en læge, uden deres chefs vidende efter en nøje plan fløj til Tyrkiet, myrdede Khashoggi, skaffede liget bort, og fløj tilbage.

At de flyver tilbage, viser, at de selv må have opfattet deres gerning som en hjælp til kronprinsen. Men hvorfor så ikke bare hyre nogle lokale tyrkiske lejemordere til at dræbe Khashoggi et tilfældigt sted i byen? Det forekommer direkte idiotisk, at 15 betroede mænd myrder ham på ambassaden, hvis de vil holde kronprinsen ude af enhver mistanke om at stå bag.

Det plot, som saudierne efterhånden gennem feberredninger er blevet tvunget ud i, lyder mere gakket end et plot i filmen Den lyserøde Panter med Peter Sellers i hovedrollen som den klodsede franske "Inspector Jacques Clouseau".

Hvis det ikke var så tragisk, ville det være komisk. Diktaturer masseproducerer ufrivillig slapstick-komik i lange baner. Langt bedre og langt mere end andre politiske systemer. Men hvilket skammeligt ressourcespild. For det giver ingen lyst til andet end at græde.

Som smadremanden ville sige til despoten og hans hof, hvis han var indbudt: ”I ikke bare ligner lort alle sammen. I er lort.”

 

 

 

 

 

 

 

Læs flere kommentarer

 

Klaus Kjøller, © klaus@kjoeller.dk

 

 

ALLE BØGER

KOMMENTARER OG MORALER, MENU 1

KJOELLER NEWS

BREVKASSEN

PROFIL

MEST LÆSTE PÅ KJOELLER.dk

BEDST SÆLGENDE BØGER

 

 

 

151217klauskjoellerDKforside.bmp