Først lagt op 21-12-2018,,senest opdateret 21-12-2022 11:17:24

 

ALLE BØGER

FORFATTER- OG BOG-KOMMENTARER

SENESTE KOMMENTARER OG  MORALER

KJOELLER NEWS

BREVKASSEN

PROFIL

MEST LÆSTE PÅ KJOELLER.dk

BEDST SÆLGENDE BØGER

 

 

 

 

Kølletæppebank

Jul

Julens sange er både politisk ukorrekte og krænkende. Flere steder har man derfor grebet ind.

Møgsager bør offentliggøres op til jul, hvor kritiske medier proppes med gåsefyld, og hvor skarpe hjerner snøres med julespæk. Og hvor familiens tanter sørger for den gode tone.

Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

 

 

 

 

Indhold

Barn opstået fra flygtningelejr. Køllebank 1

22-11-2019: Uanset, om man mener, at barnet bør være i Danmark eller ej, så demonstrerer sagen, hvor groft manipulerende vores mediesystem er, når noget engagerer det. 1

Hvad julegåsen gemte 1

28-12-2017: Møgsager bør offentliggøres op til jul, hvor kritiske medier proppes med gåsefyld, og hvor skarpe hjerner snøres med julespæk. 1

Tante blev lammet af gys over denne grovhed 1

Kort og gult: Kreativ TV-jul 1

29-12-2017: Når politikerne holder fri, skaber hver TV-station sin helt egen verden. 1

Kort og gult: Glædelig buddhistisk jul! 1

22-12-2017: Løsningen på regeringskrisen er buddhisme. 1

Ufrivillig selvsatire 1

14-12-2017: Satire er godt, men selvsatire er langt bedre – især når den er ufrivillig med naturtro replikker. Tak til DR. 1

Aalbæk uegnet 1

22-10-2017: Hvis kvinder skal knalde mænd i kulturbranchen for sexchikane, så bør de vælge andre end Peter Aalbæk. 1

Blokfløjte for Europa 1

28-10-2016: Det gode ved forslaget er, at det snart er jul, og at det er godt at være fit til julens sanglige udfordringer. 1

Dansende nosser i pøl. Køllebank, Groft sagt 1

08-04-2016: Ålbæks tidlige erfaringer som pædagogmedhjælper på en institution for adfærdsvanskelige børn og unge gav ham ideelle forudsætninger for at få pressen til at danse, hver gang han slap sin søpølse løs. 1

Vinterbaderes julefryd 1

30-12-2015: Det er en grundregel for julens TV, at vinterbadere altid fryder sig over det kolde vand. Ellers var de ikke vinterbadere, men sad hjemme og iagttog gysende disse galninge. 1

Ophæv cølibatet! 1

24-12-2014: Det må være ufatteligt kedeligt at leve sit liv uden kvindeligt selskab, selv om paven er nok så inspirerende 1

Martyrfis 1

27-12-2012: Hvis en religion vil tyre andre religioner til at skjule deres symboler, gælder det om at have en fraktion af galninge, som udsender svovl og forbandelser fra Rådhuspladsen, som transmitteres direkte i TVs nyhedsudsendelser. 1

Nisse3Far hidsigprop 1

05-08-2012: 3F bør blokere pressen for alle udtalelser fra formanden 1

Pungløs jul 1

24-12-2011: Julens sange er ikke politisk korrekte. Flere steder har man derfor grebet ind 1

Dannelsesrejse 1

19-12-2011: TV viser i juledagene 2.200 km's togrejse med DSB. Gid dette må åbne de altid utaknemmelige pendleres øjne for en togrejses sande værdier 1

Julebonus: Kommentarer i forbindelse med julen. 1

DR-julekalenderen som ikke ville dø 1

16-12-2017: DR har fået netop den politiske møgsag, som de ville undgå ved at skrotte julekalenderen. Og den kører for fulde hørm i det politiske realityshow i alle medier. 1

Ingen laver satire om et nyfødt barn 1

20-12-2015: Kronik i Berlingske: Satiren er udfordret både af terrorister og politisk korrekte svenskere – men især af klimaaftalen på COP21 i Paris. Mediesystemet har nemlig optrådt som et propagandaorgan for denne aftale, længe inden den var indgået. Uden antydning af kildekritisk tilgang. 1

Jul 1

December 2001: Helten er den forhærdede gnier med stenhjertet og trampestøvlerne som fornægter julen, men som alligevel til sidst må overgive sig til det glade julevanvid som besætter alle og ligesom dem begejstret kaste sig ud i at lade pengene fosse, i at synge, danse, æde, drikke og bytte gaver. 1

 

 

 

 

Barn opstået fra flygtningelejr. Køllebank

22-11-2019: Uanset, om man mener, at barnet bør være i Danmark eller ej, så demonstrerer sagen, hvor groft manipulerende vores mediesystem er, når noget engagerer det.

Læs originalen med links og foto


 

Hvad julegåsen gemte

28-12-2017: Møgsager bør offentliggøres op til jul, hvor kritiske medier proppes med gåsefyld, og hvor skarpe hjerner snøres med julespæk.

”Den måde, som man beregner flystøj på, er nok noget af det, der på internationalt plan er mest harmoniseret,” udtaler Allan Jensen, leder af afdelingen for akustik og støj i rådgivningsfirmaet Rambøll til Jyllands-Posten d. 23/12.

Alligevel har det været uoverkommeligt for Forsvarsministeriet at indarbejde norske støjmålinger fra 2013 af det nye kampfly F-35 i den danske støjmåling fra 2015 af samme fly og oplyse det i klarsprog til Folketinget, inden vi besluttede at købe 27 fly.

I Norge bevilgede man i 2015 en mia. kr. til at ekspropriere og støjsikre 1.000 ejendomme i en radius af 6 km fra flybasen.

I Danmark har man i 2017 planlagt at ekspropriere 10-16 ejendomme og ellers lade folk lide i støj over statens tilladte grænser.

Og da møgsagen nu er overdøvet af julesang og nytårsfyrværkeri, så skal det nok lykkes.

 

Tante blev lammet af gys over denne grovhed

For det første fordi den på helt uanstændig måde antyder, at en af årets mest hellige højtider bruges til at skjule fæle ting, mens familierne spiser gås og synger julesalmer og Jesusbarnet blev født. Sådan noget kan kun onde mennesker tænke og kynikere gøre. Derfor sker det ikke i den gode verden, som magasinet ”Bellas” kæmper for med madopskrifter, leveregler og råd om havens røgt og pleje.

For det andet fordi pæne danske officerer og embedsmænd anført af forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen aldrig kunne finde på at skjule noget grimt for Folketinget og befolkningen. Tante mener, at de er så pæne, at de ikke engang ville være i stand til at se, at det ikke var pænt – hvis det altså ikke var.

Endelig spiser nordmænd ikke and og gås juleaften, men medisterpølse, hvilket siger alt om deres såkaldte støjmålinger.

Claus Hjort har desuden selv sagt, at der jo er mange bjerge i Norge, og at de giver meget ekko, som forstærker lyden. Hvorimod luften i Danmark ofte er tyk og doven og mættet af syngende lærker, hvilket dæmper lyden kraftigt. Og han arbejder i øvrigt på at indgå en aftale med lærkerne om, at de vil synge ekstra meget, når fly starter og lander.

Læs flere Tantes grove gys.


Kort og gult: Kreativ TV-jul

29-12-2017: Når politikerne holder fri, skaber hver TV-station sin helt egen verden.

Sjovt så diametralt forskelligt TV-stationer udfylder sendetiden i de politikerløse juledage. TV 2 News griber en detalje fra en navlebeskuende statistik om danskere, inviterer en person i studiet med en ekstrem mening om tallet, og så går der let ti minutter. Igen og igen. BBCWorldNews fylder derimod tiden ud med katastrofer fra de varme lande: Togafsporinger, udsultede børn, jordskælv, korrumperede valg, forurening, krige. Når politikerne holder fri, skaber hver TV-station sin helt egen verden – på en langt tydeligere måde end til hverdag.


Kort og gult: Glædelig buddhistisk jul!

22-12-2017: Løsningen på regeringskrisen er buddhisme.

Glædelig buddhistisk jul: Prisen for, at regeringen endte med at stemme for sin egen finanslov, er, at regeringen nu hånes. Løkke vil være statsminister for enhver pris. Samuelsen ender altid med at kravle ned fra træet. Men hvis vi danskere var ortodokse buddhister ville vi nu rose begge for at have overvundet deres nytteløse stræben efter at mindske egne lidelser og forbedre vores materielle situation. Og så skulle vi alle tilbringe julen med meditation for at indse, at den eneste vej frem er at lære at acceptere tingene, som de er. Glædelig buddhistisk jul!


Ufrivillig selvsatire

14-12-2017: Satire er godt, men selvsatire er langt bedre – især når den er ufrivillig med naturtro replikker. Tak til DR.

DR skrottede i sidste øjeblik P1-julekalenderen ”Jul i republikken”. Alt gik galt i forløbet, rigtigt. Men det har ikke været totalt spild af licenspenge.

I stedet for en tilsyneladende vulgær rød satire af de sædvanlige i en støvet radiokanal i DR har hele det danske folk nu fået en medrivende totalsatire i alle medier om DR-toppens svære kamp mod DRs dybere lag i tæt alliance med de Røde.

I totalsatiren optræder både DRs kulturredaktør, P1-satirens instruktør, forfatter og medvirkende med naturtro replikker. Og især er det kosteligt, at ingen nævner, at det hele handler om at undgå, at Dansk Folkeparti får en glædelig jul, hvor de kan samle folket bag sig i raseri over en rød P1-julekalender.

Satire er godt, men selvsatire er langt bedre. Især når den er ufrivillig med naturtro replikker. Tak til DR.


Aalbæk uegnet

22-10-2017: Hvis kvinder skal knalde mænd i kulturbranchen for sexchikane, så bør de vælge andre end Peter Aalbæk.

Peter Aalbæk har ikke forstået hele ideen med den erindringsbølge af historier om sexchikane, som kvindelige filmstjerner og andre i øjeblikket deler under hashtagget #MeToo.

Til Jyllands-Posten udtaler han: ”Filmanmelder Nanna Frank Rasmussen har angiveligt af mig fået et klask i røven ved en fest under Berlin filmfestivalen. Jeg ville ønske, jeg havde erindring herom, men det lyder plausibelt!”

Han burde have undskyldt, fornægtet eller bortforklaret. I stedet håner han sit offer igen ved en tilståelse uden antydning af skam.

Hvis kvinder skal knalde mænd i kulturbranchen for sexchikane, så bør de vælge andre end Aalbæk. Han har tidligere en gang for alle offentligt sexchikaneret ikke kun alle kvinder, men julemanden, ved i helsides avisannoncer at ønske glædelig jul med sin erigerede penis.


Blokfløjte for Europa

28-10-2016: Det gode ved forslaget er, at det snart er jul, og at det er godt at være fit til julens sanglige udfordringer.

Kansler Angela Merkel (CDU) tabte i september delstatsvalget i den delstat, hvor hun selv er valgt, til det indvandrerkritiske Alternativ für Deutchland (AfD).

I weekenden har CDU så holdt møde, hvor man analyserede valget og lagde sin strategi. Ifølge tyske medier gjorde Merkel sig særligt bemærket med et opsigtsvækkende forslag. Kansleren, som er ansvarlig for at have ladet ca. 1 mio. flygtninge og migranter komme til Tyskland, og dermed sende AfDs tilslutning til skyerne, foreslog, sine forsamlede partifæller, at de skynder sig at få kopieret nogle sanghæfter med kristelige julesange, mobiliserer blokfløjtespillere og kommer i gang med at lære børn og børnebørn og alle tyskere at synge sådanne sange.

Det gode ved forslaget er, at det snart er jul, og at det er godt at være fit til julens sanglige udfordringer.

Det dårlige ved forslaget er, at det afslører, at Europas førende statsmand tror, at Europas migrantkrise kan klares med musik og rundkredspædagogik.


Dansende nosser i pøl. Køllebank, Groft sagt

08-04-2016: Ålbæks tidlige erfaringer som pædagogmedhjælper på en institution for adfærdsvanskelige børn og unge gav ham ideelle forudsætninger for at få pressen til at danse, hver gang han slap sin søpølse løs.

Læs originalen


Vinterbaderes julefryd

30-12-2015: Det er en grundregel for julens TV, at vinterbadere altid fryder sig over det kolde vand. Ellers var de ikke vinterbadere, men sad hjemme og iagttog gysende disse galninge.

I forbindelse med juledagenes agurketid har TV flere gange fremvist frysende mennesker ved danske strande i badedragt. Ofte er det modne, ældre mennesker. Sjældent ser vi purunge med stram hud.

Vi ser disse ældre modigt vade ud i det syv grader kolde havvand og pjaskende og hvinende neddyppe deres vinterhvide legemer.

Vel oppe på stranden igen udtaler de sig altid yderst begejstret over det kolde vand. Aldrig nogen omkomne, aldrig et hjertetilfælde eller bare en enkelt forfrysning i en tå.

Der ses intet telt med beredte paramedicinere på stranden. Tværtimod fremhæver flere af de vinterbadende den sundhedsfremmende virkning af kuldechocket, som de varmt anbefaler til seerne. Aldrig én, der mener det modsatte.

Disse ensidige indslag er hverken indoktrinering eller manipulation, men bare selektion. Det er en grundregel for julens TV, at vinterbadere altid fryder sig over det kolde vand. Ellers var de ikke vinterbadere, men sad hjemme og iagttog gysende disse galninge.


Ophæv cølibatet!

24-12-2014: Det må være ufatteligt kedeligt at leve sit liv uden kvindeligt selskab, selv om paven er nok så inspirerende

Paven har holdt en juletale, hvor han gav Vatikanets bureaukrati og korruption det glatte lag.

BBCWorldNews bragte et indslag herom, hvor en masse kardinaler siddende på rad og række hørte talen. Mange tydeligt affældige – og sovende, trods det usædvanligt verdslige emne. Men det må også være ufatteligt kedeligt at leve sit liv uden kvindeligt selskab, selv om paven er nok så inspirerende.

Det må undre, at den kristne tro i så høj grad er hængt op på, at mænd ikke må have et normalt forhold til kvinder. Selv et nyopdaget ”Evangelium om Jesu kone” på bare otte linjer har vakt furore blandt skriftkloge kristne, fordi det antyder noget seksuelt mellem Jesus og Maria Magdalene.

Herregud, hvad er problemet? Denne Groft sagt har lært så meget ved indgående samliv med en kvinde, børneavl, børneopdragelse, kævl om julegaver og lignende, at han stærkt vil anbefale, at den kristne kirke både tillader Jesus, paven og alle kardinalerne at lade sig friste af kvinder.

Det vil næppe gøre hverken kirkens bureaukrati eller korruption mindre. Men det vil gøre livet langt sjovere og mere lærerigt.


Martyrfis

27-12-2012: Hvis en religion vil tyre andre religioner til at skjule deres symboler, gælder det om at have en fraktion af galninge, som udsender svovl og forbandelser fra Rådhuspladsen, som transmitteres direkte i TVs nyhedsudsendelser.

Det er ikke til at holde ud at tænke på, at hvis det var Indre Mission i Nordvestjylland, som havde en ekstrem gruppe martyrer, som overfaldt fredelige muslimer og holdt hadetaler på Rådhuspladsen, så ville det være Indre Mission og ikke mystiske muslimske sekter fra eksotiske lande, som TV ville udsende over landet til gru og rædsel.

Så ville det være Indre Mission, som Inger Støjberg (V) måtte bede om at fise hjem til sine tabersogne i udkantsdanmark i stedet for at stå på Rådhuspladsen og male Fanden på væggen med lydoptagelser med skrattende, svovlende prædikanter.

Og så ville man velsagtens hverken se muslimske skolepiger med slør eller kvinder i niqab rundt omkring på skoler og på gaden. Fordi alle fornuftige, tænkende mennesker godt kunne forstå, at muslimer ikke skulle provokere unødigt til vold og had ved at tirre rabiate kristne grupper fra Indre Mission med sine religiøse symboler. –

Eller også ville Indre Missions martyrer være massakreret på direkte TV fra Rådhuspladsen af endnu mere fanatiske, muslimske martyrer. Det er heller ikke til at holde ud at tænke på.


Nisse3Far hidsigprop

05-08-2012: 3F bør blokere pressen for alle udtalelser fra formanden

3F har blokeret Vejlegården, men undladt blokader andre steder. Blandt andet har 3F ikke blokeret den selvskadende adfærd hos formand Poul Erik Skov Christensen.

Han har til dagbladet Politiken udtalt: ”Og hvem er det lige, der betaler de der hackere for at lave de angreb? Det er jo ikke noget, man bare sætter sig til at gøre. Nogen finansierer det her. Jeg beskylder dem ikke for noget, men jeg konstaterer bare, at Saxo Bank allerede har skudt penge i det her.”

Men alle 3F’s unge medlemmer ved, at Anonymous er et anarkistisk netværk, som udelukkende drives af idealisme. Så når 3F-formanden påstår, at Anonymous har fået penge af Saxo Bank for at gøre det, afslører han, at han ikke kender forholdene i sine unge medlemmers web-verden.

Tidligere antydede han, at Anonymous fysisk ville bryde ind og stjæle 3F’s servere. Formanden forstår altså heller ikke, at når hackere ”bryder ind”, så er det billedsprog.

3F bør snarest blokere sin egen formand og f.eks. i stedet bruge ham som æresdelegeret hidsigprop-nisse på den traditionelle julemandskongres, som hver sommer holdes på Bakken.


Pungløs jul

24-12-2011: Julens sange er ikke politisk korrekte. Flere steder har man derfor grebet ind

Forleden fremførte en københavnsk skoleinspektør uddrag fra julens sangskat i TVs nyhedsudsendelser for at demonstrere, at indholdet krænkede muslimske familier.

Både ”Et barn er født” og ”Velkommen igen, Guds engle små” viste sig – til tydelig indignation for den syngende inspektør – at rumme kristen forkyndelse, dvs. propaganda. Så disse og andre julesange blev lyst i band på hendes skole, og kunne derefter altså kun synges i smug på toiletterne.

Groft sagt erfarer, at denne politisk korrekte julebevægelse har grebet om sig. Således har en skole på Vestegnen pålagt sig selvcensur angående linjen ”Men nissefar han er en lille hidsigprop” (fra ”På loftet sidder nissen”) for ikke at krænke skolens minoritet af hyperaktive lærere og elever, som dagligt indtager ADHD-medicin.

Desuden er det velkendt, at de mange pædofilisager i den seneste tid har gjort linjen ”Derfor får hun denne pung” med den usædelige opfordring til børnene: ”løft engang hvor den er tung” (fra ”Højt fra træets grønne top”) umulig at synge i børnehaver, på skoler og ungdomsuddannelser i stadig flere af landets regioner.


Dannelsesrejse

19-12-2011: TV viser i juledagene 2.200 km's togrejse med DSB. Gid dette må åbne de altid utaknemmelige pendleres øjne for en togrejses sande værdier

De utaknemmelige og kværulantiske pendlere er nu igen på banen. Denne gang med et pedantisk krav om refusion af udgifter til togkort, fordi DSB for tiden kører med halvt så mange og halvt så lange tog som normalt.

Groft sagt har fået nok! Det er på tide, at nogen tager bladet fra munden og spørger, om det egentlig problem ikke er, at disse altid jamrende pendlere fuldstændig mangler sans for en togrejses sande værdier?

Kræmmeragtigt og materialistisk opfatter pendlere åbenbart en togrejse som en simpel transport af et korpus fra et sted til et andet. Men kan man vente andet af personer, som tror de er noget, bare fordi de ejer et togkort til syv zoner?

Heldigvis kommer DR nu DSB til hjælp med at få disse utaknemmelige pendlere til at fatte, at en togrejse ikke er kadavertransport, men i virkeligheden en æstetisk nydelse, som er højt hævet over forsinkelser, aflysninger, ståpladser og strejker.

I juledagene vises således på TV 2.200 km’s udsøgte rejseoplevelser med lyntog og korte smut med S-tog eller metro. Lad dette blive en åndelig dannelsesrejse for hæren af klynkende pendlerkroppe!

 


Julebonus: Kommentarer i forbindelse med julen.

 

DR-julekalenderen som ikke ville dø

16-12-2017: DR har fået netop den politiske møgsag, som de ville undgå ved at skrotte julekalenderen. Og den kører for fulde hørm i det politiske realityshow i alle medier.

Ved et tilfælde udfolder DRs julekalenderskandale sig netop som Tibetkommissionens betænkning udkommer. Som gammel universitetspædagog er det derfor svært for mig ikke at benytte de to sager til at gøre sammenlignende studier i dansk offentlig administration.

I begge tilfælde kan vi glæde os over, at vi har et af verdens mest fri mediesystemer. Det består af mange, forholdsvis uafhængige medier i hård overlevelseskonkurrence. Det giver de bedst tænkelige betingelser for, at pirrende billeder og stimulerende lækkede dokumenter bliver bragt frem i offentligheden, også selv om det vil gøre én eller flere mægtige mænd eller kvinder rasende.

Som bekendt er noget af det, der driver politikere mest effektivt, voldelige billeder og skandaløse dokumenter, der slipper ud trods den lokale institutionsledelses ønsker. Billederne af politibetjente, der flåede et Tibetflag fra en ung kvindelig demonstrant, blev vist igen og igen. Derfor fik vi Tibetkommissionen. Og mails fra DR-ansatte nede i systemet til den udrensede julekalenderpræsident for Danmark, Johanne Schmidt-Nielsen (EL), og til den diskvalificerede julekalenderinstruktør, Lotte Svendsen, har gjort aflysningen af julekalenderen i sidste øjeblik til en højt profileret sag om DRs mest ædle principper.

 

Læs hele kommentaren.


Ingen laver satire om et nyfødt barn

20-12-2015: Kronik i Berlingske: Satiren er udfordret både af terrorister og politisk korrekte svenskere – men især af klimaaftalen på COP21 i Paris. Mediesystemet har nemlig optrådt som et propagandaorgan for denne aftale, længe inden den var indgået. Uden antydning af kildekritisk tilgang.

Julen er glædens og kærlighedens tid. Det viser sig bl.a. ved, at vores kirker fyldes, fordi alle elsker at høre juleevangeliet om Jesusbarnet, som blev født under vanskelige omstændigheder. Og ved, at vi glæder hinanden med gaver.

Kærlighed og optimisme er en urkraft i mennesket. Ingen leder kan få succes uden evnen til at skabe kærlighed og optimisme omkring sig. Ingen lærer kan flytte sine elever ret meget, hvis de ikke kan mærke, at læreren på en eller anden måde holder af dem og tror på, at de kan. Og forældre, som ikke helt fra fødslen lader deres barn mærke, at det er elsket og tiltros de allerbedste egenskaber, kan på kort tid ødelægge langt mere, end snesevis af toptrænede pædagoger og superudstyrede børneinstitutioner kan udbedre under hele barnets opvækst.

Kærligheden og optimismen står med andre ord meget stærkt i vores almindelige menneskelige omgang med hinanden. Det gør det ofte svært at være satiriker. Satirikere opfattes let som lyseslukkere af den kærlighed og optimisme, som vi alle sammen godt ved skal drive verden i den rigtige retning.

Men alle i demokratiet er enige om, at satire er vigtigt. Det skyldes selvfølgelig, at det er vigtigt i den demokratiske debat at kunne påpege selvmodsigelser, hykleri, praleri, urealistiske forestillinger og andre fejl og mangler hos sin modpart. Og at det er vigtigt for pressen at kunne kritisere staten, organisationerne og virksomhederne. Intet demokrati kan eksistere, uden at alle har ret til at pille hinanden ned fra enhver piedestal – inden for injurielovgivningens grænser. Derfor er satire velkommen. Satire er demokratiets salt.

Det lyder fint. Men vi har, bl.a. med Muhammedtegning- krisen og Charlie Hebdo-mordene i Paris, på den hårde måde lært, at ikke alle accepterer at få udsat deres kærlighed og optimisme for satirisk behandling.

Læs hele kronikken på b.dk


Jul

December 2001: Helten er den forhærdede gnier med stenhjertet og trampestøvlerne som fornægter julen, men som alligevel til sidst må overgive sig til det glade julevanvid som besætter alle og ligesom dem begejstret kaste sig ud i at lade pengene fosse, i at synge, danse, æde, drikke og bytte gaver.

Det skal op. Det skal ned. Det er komplet overflødigt og besværligt. Sprællemænd, kravlenisser, englespil, klokker og guirlander. Kort sagt: julepynt. Objektivt set en komplet tåbelig foreteelse uden påviseligt udbytte.

Mens jeg i et anfald af akut lykke og solidaritet for lidt siden pyntede op i min forhave med stjernehimmel i form af et par discountlyskæder, trådte jeg i en hundehørmer, en lysebrun smatter. Den slags skaber bitterhed. Man løsner et øjeblik på pansret, lader sig rive med af pyntesygen og glæden. Og straffen udebliver ikke. Man gør sig sårbar med himmelvendte øjne for at bidrage til årstidens politisk korrekte eufori, og får straks buksebenet svinet til.

Julen er lumsk. Den kan forudsiges årtusinder frem i tiden, men kommer alligevel bag på en.

Som universitetsuddannet magister på højeste videnskabelige niveau ligger det dybt i én at dyrke orden, fornuft og klarhed. Det er vel det der er kernen i vores skoling. Vi kan skære igennem flitterstadset og gå til essensen i en sag. Men hvad er julepynt andet end udvendighed og tilfældighed: Støj, skrammel og kaos?

Hertil kommer at det er farligt. Alle disse tidsindstillede juledekorationer med udtørret gran og lange røde lunter bundet dekorativt i sløjfer venter kun på at det levende lys i midten skal smelte ned og udløse en brandbombe. Engang måtte min hustru smide en flammende adventskrans ud i haven mens jeg sad lammet af overvejelser over hvad vi skulle gøre. Og mange små børn bliver skræmte når de første gang oplever voksne slæbe et grantræ ind i stuen, hænge mærkelige ting på det, tænde lys på det og gå rundt om det med hinanden i hænderne mens de synger.

Men børnene kommer sig jo snart over skrækken og lærer at skrive lange ordresedler.

Det er klart at valget mellem det strengt rationelle og så alt pjattet og det unyttige går ved den første kravlenisse. Hvis først du i et anfald af blødhed lukker et enkelt julehjerte ind i din verden, så følger alt det andet snart efter. Også her kommer magisterskolingen ind: Det ville være inkonsekvent at sige ja til en enkelt julekrybbe og så afvise resten af juletabernaklet.

Derfor holder jeg så meget af den sure stodder der findes i enhver ordentlig julehistorie. Den forhærdede gnier med stenhjertet og trampestøvlerne som fornægter julen, men som alligevel til sidst må overgive sig til det glade julevanvid som besætter alle og ligesom dem begejstret kaste sig ud i at lade pengene fosse, i at synge, danse, æde, drikke og bytte gaver. Når selv en benhård economic man som ham må overgive sig, så synes jeg også godt at jeg kan.

Så han er blevet min rollemodel. Og glem ikke at det jo faktisk er ham der skaber julen for alle de andre ved at lade sig omvende. Derfor: Når det lille barn kommer og lægger sin varme hånd i min, ja ja, så tager jeg da imod den og mærker med glæde og taknemmelighed at julen uhjælpeligt breder sig overalt. Snart hopper jeg rundt med vatskæg og rød tophue og er ikke til at stoppe.


 

 

 

 

 

 

 

 

Læs flere Kølletæppebank.

 

Klaus Kjøller, © klaus@kjoeller.dk

 

 

 

FORSIDE KJOELLER.dk

ALLE BØGER

KOMMENTARER OG MORALER, MENU 1

KJOELLER NEWS

BREVKASSEN

PROFIL

MEST LÆSTE PÅ KJOELLER.dk

BEDST SÆLGENDE BØGER

 

 

 

 

 

 

 

Kjoeller.dk

Seneste kommentarer

KjoellerNEWS

Alle bøger

 

 

 

 

Senest opdateret 21-12-2022 11:17:24

 

 

© klaus@kjoeller.dk