Først lagt op 23-04-2024,,senest opdateret 23-04-2024 14:57:37

 

 

 

Danmarks ny kongepar 01-01-2024

Foto: YouTube

 

Danmarks højeste kontanthjælp? Aldrig!

 

Selvfølgelig skal regentparret, som andre offentligt lønnede, honoreres efter faste takster og klare kriterier.

 

At staten øger betalingen til vores kongehus uden at kræve ekstra ydelser for det, duer ikke.

Der må objektive kongehus-bedømmere på banen for at fastsætte rimelige priser på kongehusets ydelser.

 

Kongehus-eksperter kan blive landets undergang

Men det er lettere sagt end gjort. Ganske vist ved vi fra TV, at landet myldrer med kongehus-eksperter, som kan udlægge detaljer i de kongeliges minespil, adfærd og påklædning, både mens de optræder på skærmen, men også inden de optræder og efter. Fyldigt og kompetent.

Men da alle disse eksperter altid søger at overgå hinanden i at rose de kongelige, så bør man undgå at fylde dem ind i udvalget til objektiv bedømmelse af kongehusets ydelser. Ellers risikerer taksterne for de kongeliges ydelser til nationen at blive langt større end staten har mulighed for at betale.

 

Margrethe II’s abdikationstale og forhenværende amerikanske præsidenter

Kongehusets ydelser bør naturligvis prissættes anstændigt. Men det er ikke let, fordi ingen, så vidt vides, nogensinde før har prissat en regents nytårstale eller andre ydelser.

250.000 kr. for talen er sikkert for lidt, i hvert fald i et gammelt kongehus som vores. Vi er nok et godt stykke oppe på million-skalaen -- som når forhenværende amerikanske præsidenter rejser rundt i verden og holder foredrag.

Men hvor mange millioner? Og bør en nytårstale med overraskende abdikation, som den, dronning Margrethe II holdt, udløse en særlig bonus? En vaskeægte dronning som kommer bag på alle med en så slagkraftig, overraskende tale, må rangere flere klasser over forhenværende amerikanske præsidenter som år efter år rejser verden tynd med samme rutine-tale.

Og dette er kun et enkelt eksempel.

Heldigvis blev dronningens tale holdt inden prissættelsen af kongehusets ydelser. Ellers kunne den have ruineret landet.

 

Andre ydelser som skal prissættes

Andre mere rutineprægede ydelser som skal prissættes er:

Fødselsdagsoptræden med balkon-hurraråb. Kongeskibsbesøg i havne i provinsen med landgang og reception af lokale kyrofæer. Statsbesøg. Audiens med ordensuddeling. Udsættelse af hjorte i Dyrehaven. Deltagelse i Royal Run: Skal en førsteplads, en tredjeplads og en 26.plads udløse samme ydelse?

Det forventes at udvalget til objektiv bedømmelse af kongehusets ydelser kan nedsættes inden afslutningen på kong Frederik X’s regentperiode.

 

 

 

© KLAUS KJØLLER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boris